Hlavní obsah
3,1
(17)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jedním z oblíbených způsobů, jak zpracovat staré pečivo, je zemlbába řečená žemlovka. Genialita tohoto jídla rozhodně není omezená hranicemi naší země – znají ji i v německé nebo rakouské kuchyni a angličané jí říkají „bread&butter pudding“. Jestli vám v ní vadí jablka, je to recept pro vás!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lusku vanilkového lusku
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 10 plátků světlého toastového chleba
  • 70 g másla
  • 2 hrsti rozinek
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce třtinového cukru
Článek

Postup

01.

Mléko a smetanu nalijte do kastrolku, přidejte polovinu rozříznutého vanilkového lusku a přiveďte téměř k varu. Odstavte z plotny. Vejce prošlehejte v misce s cukrem a postupně zašlehejte horké mléko s vanilkou. Metličkou šlehejte, dokud směs nezhoustne.

Náš tip: Místo vanilkového lusku použijte vanilkový extrakt nebo mletou vanilku. Oboje ale na rozdíl od lusku přidejte až do poslední fáze přípravy krému, tedy během všlehávání do vajec.

02.

Pekáček vymažte kouskem másla. Z toastového chleba odkrojte kůrky a diagonálně je rozřízněte. Polovinu vzniklých trojúhelníků chleba rozložte na dno pekáčku. Zalijte polovinou vanilkového krému, posypte asi 2/3 rozinek a nastrouhanou citronovou kůrou. Pak přijde další vrstvu chleba a zalijte ji zbylým krémem, ze kterého jste vyndali lusk. Povrch ozdobte zbylými rozinkami. Nechte asi 20 minut odstát, aby chleba hezky nasákl vanilkový krém.

03.

Mezitím troubu zahřejte na 180 °C. Povrch poklaďte plátky zbylého másla, posypte třtinovým cukrem a žemlovku pečte asi 35 minut dozlatova. 

Náš tip: Pokud se nechcete vzdát jablek, klidně dvě nastrouhejte a přidejte je mezi dvě vrstvy chleba na vanilkový krém.

Jak děláte zemlbábu vy? Co všechno v ní nikdy nesmí chybět?

Načítám