Článek
Stravování podle pěti elementů vychází z tradiční čínské medicíny a jeho cílem je dostat organismus do stavu harmonie a vyváženosti. Každé jídlo by mělo obsahovat jednu potravinu z každého elementu a respektovat roční období, ve kterém je pokrm připravován.
Jednotlivé potraviny lze k živlům přiřadit podle jejich chuti, jestli jsou kyselé, hořké, slané, sladké nebo pálivé. Záleží, jestli organismus zahřívají, nebo ochlazují. A jaké potraviny patří ke konkrétnímu živlu?
Země
Živel země je spojený s pozdním létem a obdobím sklizně. Do této kategorie byste měli sahat pro odpolední svačinu. Převládá sladká chuť – ale jedná se o sladkost přirozenou, nikoli uměle přidávané cukry. Potraviny elementu země je třeba intenzivněji tepelně upravovat. Spadá sem „sladká“ zelenina, jako je mrkev, dýně nebo batáty, většina ovoce a také rýže nebo kukuřice. Řadíme sem mléčné výrobky, zejména mléko a smetanu, dále olej, med, nejrůznější druhy ořechů a mandle. Potraviny ze zemské skupiny pomáhají trávení a ovlivňují žaludek, slinivku i slezinu.
Kov
Element kovu se pojí s podzimem a potraviny z této skupiny by měly převládat během večeře. Hlavní roli hraje pálivá, ostrá chuť, která povzbuzuje organismus k akci. Nejtypičtějšími zástupci elementu kovu jsou zázvor a chilli, ale také další koření, jako je pepř či skořice. Do této skupiny potravin patří cibule i česnek, stejně tak pórek, křen nebo ředkvičky. Do kategorie kovu lze zařadit většinu čajů, nejlépe čaj černý. „Kovové“ suroviny podporují funkci tlustého střeva a možná trochu překvapivě plic.
Voda
Živel voda odpovídá období zimy a noci. Pojí se s ní hlavně slaná chuť. V zimním období by se navíc měly všechny pokrmy intenzivně vařit, vhodné jsou silné polévky a zapékaná jídla. Typickým zástupcem této skupiny jsou ryby a mořské plody všeho druhu, a to včetně řas – sushi lze považovat za charakteristicky „vodní“ pokrm, ačkoli vybočuje z kategorie svojí syrovostí. Nepřekvapivě sem patří sůl jako taková, ale také sójové omáčky – a sója obecně. Většina minerálních vod patří k elementu vody. Voda ovlivňuje zejména ledviny a močový měchýř.
Dřevo
Element dřeva převládá v jarním období a potraviny z této kategorie je také vhodné konzumovat ráno. Patří sem suroviny spíše kyselé chuti, které se snadno tráví, ale i chuti přirozeně sladké. Typickými potravinami tohoto živlu je nakládaná zelenina, nejrůznější čerstvé bylinky, listové saláty nebo kyselejší ovoce, jako jsou citrusy. Ze zakysaných mléčných výrobků jsou dobrou volbou kefíry a jogurty. Z obilovin sem patří pšenice a špalda. Element dřeva pozitivně působí na funkci jater a žlučníku.
Oheň
Element ohně se pojí s létem a potraviny z této skupiny by měly tvořit základ vašeho oběda. Řadí se sem potraviny zejména hořké chuti, které jsou dobré na trávení, navíc takové, které není potřeba výrazně tepelně upravovat. Základem této kategorie je nejrůznější listová zelenina, jako je kapusta, rukola nebo špenát, většina bylin a některá koření, kurkuma nebo muškát. Z luštěnin pak upřednostněte fazole či hrách. K pití je vhodná káva. Zintenzivněte příjem potravin ohně, pokud chcete podpořit fungování srdce a tenkého střeva.
A už jste zkoušeli hubnout podle horoskopu? Na každé znamení totiž platí něco trochu jiného! Špatně ale také neuděláte s tímto odlehčeným jídelníčkem.