Článek
Postup
01.
Oloupanou mrkev pokrájejte na půlkolečka, cibuli nakrájejte na kostičky a společně několik minut opékejte na sádle, až cibule zesklovatí. Přidejte 600 gramů nakrouhaného čerstvého zelí (bez středových košťálů) a restujte dalších pět minut – to ze zeleniny uvolní jak chuť, tak zdravá barviva.
02.
Zasypejte kořením a nasekaným česnekem, nechte jen pár vteřin rozvonět a rychle, aby paprika nezhořkla, zalijte 1,2 dl vody či vývaru. Přidejte uzená kuřecí stehna, osolte, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte 20 minut. Pak stehna vyndejte, nechte trochu vychladnout a oberte.
03.
Mezitím do polévky vmíchejte pokrájené kysané zelí, ještě 5 až 10 minut prohřejte, dochuťte čerstvě mletým pepřem, do hrnce vraťte obrané maso a nechte polévku rozležet nejlépe do druhého dne. Pokud to nevydržíte, podávejte rovnou, s kysanou smetanou, čerstvou petrželí a domácím chlebem.
Tip: Pro pikantnější chuť část papriky nahraďte paprikou pálivou nebo přidejte trochu chilli. Do základu se hodí i kousek klobásy nebo lžíce rajského protlaku a sytější polévku získáte, když do ní přidáte vařené brambory nebo bílé fazole.
Uzeniny si se zelím náramně rozumějí! Vyzkoušejte oblíbenou zelňačku s uzenými žebry nebo jednoduché restované zelí se slaninou.