Hlavní obsah
3,2
(25)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Někde zelňačku připravují zásadně z kysaného zelí, jinde zase jedině z čerstvého. Chutná vám obojí? Uvařte si tuto poctivou uzenou polévku, jsou v ní totiž oba druhy zelí. A skvěle se doplňují!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na polévku
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 ks mrkve
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks uzeného kuřecího stehna
  • 1 pytlík červeného kysaného zelí
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 hrst listové petržele
Článek

Postup

01.

Oloupanou mrkev pokrájejte na půlkolečka, cibuli nakrájejte na kostičky a společně několik minut opékejte na sádle, až cibule zesklovatí. Přidejte 600 gramů nakrouhaného čerstvého zelí (bez středových košťálů) a restujte dalších pět minut – to ze zeleniny uvolní jak chuť, tak zdravá barviva.

02.

Zasypejte kořením a nasekaným česnekem, nechte jen pár vteřin rozvonět a rychle, aby paprika nezhořkla, zalijte 1,2 dl vody či vývaru. Přidejte uzená kuřecí stehna, osolte, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte 20 minut. Pak stehna vyndejte, nechte trochu vychladnout a oberte.

03.

Mezitím do polévky vmíchejte pokrájené kysané zelí, ještě 5 až 10 minut prohřejte, dochuťte čerstvě mletým pepřem, do hrnce vraťte obrané maso a nechte polévku rozležet nejlépe do druhého dne. Pokud to nevydržíte, podávejte rovnou, s kysanou smetanou, čerstvou petrželí a domácím chlebem.

Tip: Pro pikantnější chuť část papriky nahraďte paprikou pálivou nebo přidejte trochu chilli. Do základu se hodí i kousek klobásy nebo lžíce rajského protlaku a sytější polévku získáte, když do ní přidáte vařené brambory nebo bílé fazole.

Uzeniny si se zelím náramně rozumějí! Vyzkoušejte oblíbenou zelňačku s uzenými žebry nebo jednoduché restované zelí se slaninou.

Související témata:

Načítám