Článek
Postup
01.
Nejdřív si připravte křupavou posypku. Rozpalte větší pánev a nasucho opečte piniová semínka, postačí jim 2–3 minuty. Míchejte je a obracejte, jakmile začnou zlátnout, přesypejte je na talířek.
02.
Pánev nasucho utřete ubrouskem a vraťte na oheň. Přidejte máslo a zahřejte ho na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 7 z 10). Do pánve vsypejte strouhanku, s citem ji osolte (myslete na to, že slanou chuť jí přidá ještě parmazán) a za stálého míchání osmažte dozlatova a dokřupava, potrvá to 4–5 minut. Jakmile bude strouhanka zlatavá, přesypejte ji také bokem do misky, zbytkovým teplem z pánve se na poslední chvíli snadno spálí.
Tip: Poohlédněte se po japonské strouhance panko. Je sice dražší, má ale vzdušnější strukturu a po osmažení je nadýchaná a opravdu křupavá. Údajně také nenasákne při smažení ani tolik tuku.
03.
Z chřestu odkrojte konce (a odložte si je do vývaru). Přiveďte k varu vodu, lehce ji osolte a přidejte sůl i cukr. Chřest krátce povařte, aby byl na skus. Tenčím výhonkům postačí 2 minuty, silnější budou potřebovat o minutku víc. Chřest sceďte a rozložte na talíře nebo servírovací mísu.
Tip: Když chřest nebudete podávat ihned, zchlaďte ho po uvaření v ledové vodě. Udrží si tak barvu i křupavost.
04.
Strouhanka mezitím částečně vychladla. Přidejte k ní nastrouhaný parmazán, velkorysou dávku najemno nakrájené petrželové natě a osmahlá piniová semínka, vše lehce promíchejte a podávejte.
Tip: K takto připravenému chřestu se hodí vajíčka s krémovým žloutkem. Znáte trik, jak připravit dokonalá ztracená vejce?
Osmažená strouhanka dobře funguje i s květákem, nebo nasladko, třeba jako posypka na meruňkové knedlíky z bramborového těsta.