Hlavní obsah
4,0
(1)
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Milujete farmářské trhy a přemýšlíte, co všechno z té úžasné čerstvé zeleniny uvařit? Máme pro vás tip na zeleninový nákyp se sýrovým dipem.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Nákyp
  • 280 g brokolice
  • 280 g květáku
  • 280 g mrkve
  • 120 g celeru
Těsto
  • 6 ks vejce
  • 80 g tvrdého sýra
  • 140 g polohrubé mouky
  • 8 g prášku do pečiva
  • 8 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka bílého mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
Dip
  • 60 g tvrdého sýra
  • 40 g sýru s modrou plísní
  • 140 g zakysané smetany
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Brokolici, mrkev, květák a celer uvaříme doměkka, necháme vychladnout a najemno rozsekáme.

02.

Z polohrubé mouky, kypřicího prášku, nastrouhaného tvrdého sýru, žloutků a sněhu z bílků (vejce si rozdělíme a upravíme předem) si připravíme řidší těsto a ochutíme jej solí, muškátovým oříškem a bílým pepřem.

03.

Hotové těsto smícháme s připravenou zeleninou a nalijeme do zapékací mísy, vymazané máslem a vysypané moukou. Pečeme v troubě při 160 °C asi 40 minut.

04.

Zakysanou smetanu smícháme s nastrouhaným tvrdým sýrem a nivou a dochutíme solí a pepřem. Jakmile jsou dip i nákyp hotovi, můžeme podávat.

Jste spíše na sladké? Upečte se rýžový nákyp s nadýchanou čepicí.

Související témata:

Načítám