Článek
Postup
01.
Cibuli a mrkve pokrájejte nadrobno a 5 minut restujte na olivovém oleji. Přidejte kousky cukety a papriky a za občasného míchání opékejte dalších 10 minut. Nakonec vmíchejte česnek, nechte pár vteřin rozvonět, zalijte rajčaty a půl plechovkou vody, dost osolte, vmíchejte oregano a ještě 5 minut povařte.
02.
Omáčku dochuťte čerstvě mletým pepřem a tyčovým mixérem částečně rozmixujte (není to ovšem nutné).
03.
Mezitím v cedníku prolijte špenát vroucí vodou, nechte trochu vychladnout, pořádně vyždímejte a nasekejte.
04.
Cottage sýr nebo ricottu (celkem 450 g) dejte do misky a tyčovým mixérem také částečně rozmixujte, aby byla hmota krémovější. Vmíchejte špenát, strouhaný parmezán, vejce, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky a osolte a opepřete.
05.
Pekáček (nebo 2 menší) vymažte tukem, na dno rozetřete trochu omáčky, poklaďte třetinou neuvařených plátů těstovin, překryjte třetinou omáčky, sýrové směsi a strouhané mozzarelly a stejně postupujte se zbylými surovinami, takže budete končit mozzarellou. Pokud máte spíš nižší plech, udělejte vrstvy jen dvě.
06.
Pečte při 180 °C asi 30 minut nebo až sýr zezlátne a těstoviny změknou. Před podáváním nechte 10 minut v pekáčku vychladnout.
Preferujete jídlo bez masa? Zkuste naše veganské výpečky, čočkovou sekanou nebo třeba skotská vejce z hrášku a brambor!