Hlavní obsah
3,8
(18)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vánoční svátky jsou za dveřmi a vůně perníku k nim neodmyslitelně patří. Nemusí však jít pouze o perníkové sladkosti. Připravte si výbornou rajčatovou omáčku s vůní perníkového koření a jako přílohu zvolte zdravé zeleninové koule.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na zeleninové koule
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 800 g sterilované cizrny
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks citronu
  • 2 lžičky celého římského kmínu
  • 1 hrst kořenové petržele
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na rajčatovou omáčku
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4 ks bobkového listu
  • 8 kuliček nového koření
  • 12 kuliček celého černého pepře
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 500 g loupaných rajčat
  • 20 g perníku na strouhání
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžíce třtinového cukru
Článek

Postup

01.

Cizrnu slijte a dejte do mixéru. Přidejte česnek, šťávu z citronu, římský kmín, petrželku, sůl a pepř a rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs důkladně promíchejte s nahrubo nastrouhanou petrželí a mrkví.

02.

Tvarujte kuličky stejné velikosti a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut – podle velikosti kuliček.

03.

Na omáčku osmahněte pokrájenou cibuli na rozehřátém oleji dozlatova. Přidejte bobkové listy, nové koření a celý pepř. Nechte rozvonět a zaprašte strouhaným perníkem. Přidejte rajský protlak a loupaná rajčata, lehce osolte a asi 30 minut povařte. V případě potřeby přilijte trošku vody. Jak udělat domácí perník na strouhání?

04.

Hotovou omáčku přeceďte přes síto. Přidejte perníkové koření a oslaďte cukrem. Podle potřeby přidejte trochu strouhaného perníku a ještě chvilku provařte.

05.

Hotové zeleninové kuličky podávejte přelité voňavou rajčatovou omáčkou a posypané čerstvou petrželkou.

Milujete rajskou omáčku? Jestli ji máte raději s masem, zkuste třeba naši poctivou rajskou ze zralých rajčat.

Související témata:

Načítám