Článek
Postup
01.
Cizrnu slijte a dejte do mixéru. Přidejte česnek, šťávu z citronu, římský kmín, petrželku, sůl a pepř a rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs důkladně promíchejte s nahrubo nastrouhanou petrželí a mrkví.
02.
Tvarujte kuličky stejné velikosti a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut – podle velikosti kuliček.
03.
Na omáčku osmahněte pokrájenou cibuli na rozehřátém oleji dozlatova. Přidejte bobkové listy, nové koření a celý pepř. Nechte rozvonět a zaprašte strouhaným perníkem. Přidejte rajský protlak a loupaná rajčata, lehce osolte a asi 30 minut povařte. V případě potřeby přilijte trošku vody. Jak udělat domácí perník na strouhání?
04.
Hotovou omáčku přeceďte přes síto. Přidejte perníkové koření a oslaďte cukrem. Podle potřeby přidejte trochu strouhaného perníku a ještě chvilku provařte.
05.
Hotové zeleninové kuličky podávejte přelité voňavou rajčatovou omáčkou a posypané čerstvou petrželkou.
Milujete rajskou omáčku? Jestli ji máte raději s masem, zkuste třeba naši poctivou rajskou ze zralých rajčat.