Hlavní obsah
3,1
(23)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Původní záměr této tradiční italské polévky byl „spotřebovat zbytky“. Výsledkem je skvělé a výživné jídlo, pro které si ty „zbytky“ rádi připravíte i záměrně. Namísto cizrny můžete přidat fazole nebo jiné luštěniny a součástí mohou být také brambory nebo další sezonní zelenina.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 1 ks banánové šalotky
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 1 ks mrkve
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1/4 ks cukety
  • 1 list bobkového listu
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 ks rajčat
  • 80 g těstovin
  • 50 g sterilované cizrny
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 3 lžičky parmazánu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Větší šalotku nebo dvě menší nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm nechte zesklovatět. Mrkev nakrájejte na plátky a řapíkatý celer na kostičky, přidejte k cibuli a restujte asi minutu.

02.

Česnek nasekejte najemno a přidejte do hrnce spolu s protlakem a asi minutu míchejte na středním ohni. Zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou.

03.

Cuketu nakrájejte na menší kostičky a přidejte do polévky. Vložte i bobkový list, tymián a pokrájené rajče (můžete ho předem oloupat). Polévku osolte a nechte vařit, dokud zelenina nezměkne, bude to trvat asi pět minut.

Tip: Jak oloupat rajče? Nařízněte ho na „špičce“ do kříže a na 1–2 minuty ponořte do vroucí vody. Vyndejte a nechte trochu zchladnout. Slupka pak půjde dolů skoro sama.

04.

Nakonec přidejte uvařené těstoviny a cizrnu. Polévku odstavte a vmíchejte do ní nadrobno pokrájenou petrželku a bazalku a podle chuti ještě dosolte a opepřete.

05.

Na talíři posypejte najemno nastrouhaným parmezánem. (Pro vegany tento krok vynechejte.)

Související témata:

Načítám