Článek
Postup
01.
Houby opatrně očistěte vlhkým ubrouskem, odřízněte třeň neboli nohu (je příliš tvrdá) a nakrájejte je na plátky silné asi 0,5 cm.
02.
Uzené tofu osušte a nakrájejte na špalíčky, cibuli (použijte jednu menší nebo polovinu velké) na půlkolečka. Umytou brokolici rozdělte na menší růžičky, oloupaný zázvor a česnek nakrájejte na drobné kostičky nebo nastrouhejte.
03.
Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej, přidejte houby a tofu, jemně je osolte a opékejte za občasného obracení asi 5 minut, až směs získá pěknou hnědou barvu. Zmírněte plamen na střední a přidejte cibuli – míchejte a opékejte, až cibule zesklovatí, potrvá to také asi 5 minut. V mezičase rozmíchejte ve vývaru škrob dohladka.
04.
Teď přidejte do pánve brokolici a promíchejte ji se směsí v pánvi. Přidejte česnek a zázvor a už jenom krátce opečte. Ještě jednou promíchejte připravený vývar se škrobem a vlijte do pánve. Přidejte veganskou sójovou omáčku, přiveďte k varu, zmírněte plamen a povařte minutu nebo dvě – až omáčka zhoustne a brokolice mírně změkne, ale zůstane křupavá.
05.
Podávejte ihned – jako příloha je nejvhodnější rýže. Povrch můžete posypat petrželovou natí nebo zelenou natí cibulky a sezamovými semínky.
06.
Brokolici můžete vyměnit za růžičkovou kapustu, tu ale dejte na pánev zároveň s houbami a tofu. Můžete také použít sušené houby: namočte je alespoň půl hodiny předem a vodu z namáčení pak můžete použít místo vývaru.
Vegetariánům doporučujeme ještě burger z červené řepy nebo velikonočí nádivku bez masa i rohlíků.