Hlavní obsah
2,9
(218)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Francouzská zeleninová klasika ratatouille. Upečte si ji podle bloggerky a vítězky kulinářské soutěže MasterChef Kristíny Nemčkové.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Omáčka
  • 1 ks paprik
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 4 lžíce olivového oleje
Vrchní vrstva
  • 1 ks lilku
  • 1 ks cukety
  • 4 ks rajčat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte omáčku – papriku, mrkev a cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s plátky česneku orestujte na olivovém oleji.

02.

Přidejte loupaná rajčata, sůl, pepř, provensálské koření a 20 minut povařte.

03.

Poté omáčku spolu s pořádnou hrstí čerstvé bazalky rozmixujte dohladka a nalejte do zapékací formy.

04.

Další bazalku nasekejte najemno a v hrníčku smíchejte s několika lžícemi oleje.

Foto: Eva Malúšová

V ratatouille nesmí chybět bylinkyFoto: Eva Malúšová

05.

Lilek, cuketu a čerstvá rajčata nakrájejte na tenké plátky a střídavě pokládejte do formy na připravenou omáčku. 

06.

Osolte, opepřete a pokapejte bazalkovým olejem. 

07.

Přikryjte alobalem nebo pečicím papírem, aby se zelenina nespálila, a pečte asi 40 minut při 200 °C. Podávejte s nastrouhaným parmezánem.

Foto: Eva Malúšová

Na zeleninu patří marinádaFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kristína u nás chystala své ratatouille již v roce 2016. A již tehdy bylo jasné, že o téhle slečně uslyšímeFoto: Eva Malúšová

Tak co, pustíte se do ratatouille?

Související témata:

Načítám