Článek
Postup
01.
Žebírka pokrájejte na jednotlivé kusy a dejte je do velké mísy. Stroužky česneku prolisujte.
02.
K žebírkům přidejte pivo, kečup, protlak, hořčici, uzenou papriku, česnek, olej, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a nechte marinovat do druhého dne nebo aspoň dvě hodiny.
03.
Pak vše vyskládejte do pekáčku a přikryjte alobalem, lesklou stranou dovnitř, matnou ven. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinku. Pak alobal sejměte a pečte ještě půl hodinky.
04.
Brambory oloupejte, nakrájejte na měsíčky a smíchejte s paprikou, skořicí a olejem. Pak je ještě osolte a opepřete podle chuti.
05.
Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte je dozlatova. Bude to trvat asi půl hodinky. Plech s bramborami můžete vložit do trouby půl hodiny před dopečením brambor.
06.
Zelí nakrouhejte, jablko nastrouhejte nahrubo a cibuli nakrájejte nadrobno. V rendlíku nechte rozpustit máslo a vše na něm opečte, dokud zelí nezměkne. Bude to trvat asi 15 minut.
07.
Pak směs zasypte cukrem, promíchejte a nechte trochu zkaramelizovat. Nakonec podle chuti ještě osolte a opepřete. Hotová žebírka podávejte se zelným salátem a bramborami.
Mohla by vám chutnat i grilovaná jehněčí žebírka na česneku nebo hovězí žebra na víně.