Hlavní obsah
3,2
(60)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Zamlsejte si zdravě a vyzkoušejte skvělý jahelník ze sezónních švestek. K přípravě potřebujete jen jáhly, švestky a pár základních surovin. Do pár minut máte skvělý zdravý moučník na stole.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Jahelník
  • 250 g jáhel
  • 500 ml vody
  • 1 špetka soli
  • 80 g másla
  • 3 ks vejce
  • 3 lžíce smetany
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 80 g vlašských ořechů
  • 8 ks švestek
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si spaříte jáhly horkou vodou (jáhly díky tomu nebudou hořké). Pak teprve dáte jáhly do hrnce, přidáte půl litru vody, lehce osolíte a uvaříte doměkka.

02.

Jakmile jsou jáhly uvařené (jsou měkké a voda se vsákla), vmíchejte do nich máslo a nechejte vychladnout.

03.

Mezitím si oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. (Tip: Triky, jak vyšlehat sníh dotuha) Žloutky utřete s cukrem a následně vyšlehejte i se smetanou.

04.

Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a švestky nakrájejte na menší kousky. 

Foto: Viktorie Hrazdílková

Švestkový jahelník je nejen zdravý, ale především velmi chutnýFoto: Viktorie Hrazdílková

05.

Do vychladlých jáhel vmíchejte nejprve žloutky s cukrem a smetanou a poté zlehka zamíchejte i sníh z bílků.

06.

Celou směs vlijte do máslem vymazané zapékací formy a dejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C péct na cca 30 minut.

Vyzkoušejte naše další jednoduché podzimní recepty se švestkami, třeba závin jen se 2 surovin nebo bleskový švestkový koláč.

Energetická hodnota na 1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Energie10 840,15 kJ
Bílkoviny66,12 g
Tuky150,86 g
Sacharidy241,99 g
Sůl1,59 g
SAFA54,46 g
Vláknina22,16 g
Cukry41,82 g

Načítám