Článek
Postup
01.
Propláchnuté jáhly 15 minut povařte v o něco málo větším než dvojnásobném množství osolené vody a nechte ještě 10 minut dojít pod pokličkou. Po vychladnutí ochuťte rýžovým octem a sójovou omáčkou (do sushi rýže patří i cukr, ale ten zkuste vynechat).
02.
Mezitím si pokrájejte suroviny: syrového lososa, ale hodí se i uzený nebo jiná bílkovina (tofu, tempeh, omeleta, šunka, pečené maso, sýr). K tomu nejvíc chutná avokádo, ale pro barevnější variaci můžete i nastrouhat mrkev, vařenou řepu či dát jinou zeleninu (okurku, špenát, bílou ředkev).
03.
Řasu položte na kus potravinářské folie. Na řasu vytvořte navlhčenýma rukama tenký čtvereček z jahel, položte ho našikmo jako v tomto receptu na klasické onigirazu, a obložte rybou a zeleninou. Výborné je přidat i malinko majonézy, teriyaki omáčky nebo wasabi. Přiklopte další placičkou z jahel a protilehlé rohy řasy přeložte přes náplň. Stejně naložte se zbývajícími rohy, a celý balíček zabalte do folie.
04.
Stejně postupujte s druhou řasou a zbývajícími surovinami. Před podáváním můžete balíčky ostrým nožem rozříznout vejpůl, posypat sezamem a případně máčet do další sójové omáčky.
Pustíte se do této zjednodušené verze sushi, nebo nejdřív musíte najít dobrovolníka na jeho přípravu?