Článek
Postup
01.
Maso pokrájejte na proužky (do tortilly se lépe balí) a den předem, aby hezky zkřehly, je naložte do acidofilního mléka (nebo do podmáslí) se lžičkou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, paprikou a česnekem.
02.
Mandle použijte již mleté nebo si je rozmixujte. Přidat můžete i jiné ořechy, parmezán, drcený len nebo kukuřičnou strouhanku (a samozřejmě klidně i klasickou, pokud netrváte na bezlepkové verzi). Kousky masa v mandlích či ve směsi obalte a klaďte na plech pokapaný olivovým olejem, pokapat je můžete i svrchu. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C 15 až 20 minut dozlatova, aby se řízky propekly, ale zůstaly šťavnaté.
03.
Jak naplnit a zabalit wrap? Tortillu potřete trochou žervé, lučiny nebo krémového sýra, na střed položte salát, kousky opečeného kuřete a další zeleninu (dala jsem rajče a okurku). Pak placku zespod a svrchu zahněte dovnitř a nakonec ze strany pevně zarolujte. Zabalte do pečicího papíru, fólie nebo krabičky. Jak vyrobit domácí čerstvý smetanový sýr?
Tip: Sýr užijte ochucený, experimentujte s obalením masa i jeho druhem (skvělá je krůta) nebo přidejte trošku domácí majonézy či vypraženou slaninu – během výletu ji určitě vyběháte!
Nebo si dáte raději klasický vepřový řízek v chlebu s tatarkou?
A až bude pršet, zkuste si vyrobit domácí kukuřičné tortilly nebo domácí lučinu, je to hračka!