Článek
Červená čočka má oproti mnoha dalším druhům luštěnin jednu velkou výhodu. Loupaná čočka nezpůsobuje nadýmání, a navíc má variabilní využití. Takže pokud ji nepřidáte do polévky, pomazánky, kari nebo do jiného pokrmu, můžete z ní vykouzlit jednoduché, ale vynikající karbanátky.
Čočkové karbanátky
Na 4 čočkové karbanátky budete potřebovat: 70 g červené čočky, ½ lžičky kari koření, sůl, 1 lžičku tahini pasty. Na 1 porci salátu: 70 g hlívy ústřičné, 1 lžíci řepkového oleje + na pokapání salátu, velkou hrst polníčku, 3 ředkvičky, sůl. Dresink: 1 vrchovatou lžíci tofunézy, 1 lžičku citronové šťávy, snítku kopru, sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: Červenou čočku zalejte vodou (1 : 1) a uvařte se špetkou soli na hustou kaši. Podle potřeby podlévejte během vaření vodou. Kaši nechte trochu zchladnout, přidejte kari koření, tahini a promíchejte. Ze směsi utvořte 4 placky o průměru asi 5 centimetrů. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C. Pečte asi půl hodiny.
Hlívu nakrájejte na drobné kousky a opečte na lžíci oleje dozlatova. Lehce osolte.
Polníček promíchejte s pár kapkami oleje a špetkou soli. V misce prošlehejte tofunézu s citronovou šťávou, špetkou soli a pepře a najemno pokrájeným koprem. Na talíř naservírujte polníček, posypejte opečenou hlívou a plátky ředkviček. Položte na salát karbanátky a přelejte dresinkem.
Hledáte další recepty? Pusťte se do specialit z květáku anebo přichystejte tortillu plněnou vajíčky.