Článek
Postup
01.
Řada lidí se jáhel bojí, že budou hořké, ale není k tomu důvod. Jáhly (100 g odpovídá asi polovině 200ml hrnku) nasypejte do cedníku a pořádně je propláchněte vroucí vodou – tak se zbavíte obávané hořkosti.
JÁHLY JSOU VELICE JEMNÉ A MOHOU JE I MALÉ DĚTI
02.
Spařené jáhly nasypejte do rendlíku, zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Počítejte s tím, že během vaření dost nabydou a je potřeba je míchat, takže rendlík zvolte o něco větší. Vařte je asi 20 minut doměkka, až vznikne hustá kaše a všechna voda se vstřebá. Nechte vychladnout.
03.
Troubu zapněte na 160 °C. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, lépe to jde se špetkou soli. Jáhly dejte do mísy, přidejte žloutky, cukr, skořici, ořechy, semínka a brusinky a pořádně promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
PŘIROZENĚ SLANÁ BEZLEPKOVÁ JÍDLA JSOU SUPER
04.
Zapékací misku nebo pekáček vymažte máslem a těsto do něj přendejte. Navrch zamáčkněte pokrájené sušené švestky – a rozhodně jimi nešetřete. Vložte do trouby a pečte asi 50 až 60 minut. Hotový jahelník je hezky pevný a na povrchu zlatavý.
Jáhly jsou úžasná obilovina. Vyzkoušejte třeba bezlepkový jáhlový knedlík. K omáčkám je dokonalý! Máte rádi podobná bezlepková jídla, jako je jahelník? Pak jistě uvítáte recept na jednoduchý rýžový nákyp s ovocem.