Článek
Postup
01.
Jáhly (chuťově se nejvíce osvědčily ty v bio kvalitě) propláchněte vroucí vodou, aby ztratily hořkost, zalijte mlékem, přidejte špetku soli a za občasného míchání povařte asi 20 minut doměkka.
02.
Do horkých jáhel vmíchejte dvě lžíce másla, skořici a agávový sirup, med či jiné sladidlo a nechte chvíli vychladnout.
03.
Mezitím si nadrobno pokrájejte vypeckované švestky, které smíchejte s cukrem, skořicí (nebo perníkovým kořením) a rumem.
04.
Žloutky vmíchejte k jáhlům, z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně je do směsi zapracujte také.
05.
Poslední lžící másla vymažte koláčovou formu, na dno rozetřete polovinu těsta, poté švestky a nakonec vše překryjte zbylým těstem. Pečte 40 až 50 minut při 160 °C. Podávejte teplé či studené jako zdravý dezert i lahodnou snídani.
Hledáte další inspiraci na zpracování švestek? Rozhodně zkuste i makový dort se švestkami, švestkový štrúdl z jogurtového těsta a samozřejmě povidla bez míchání a připalování!