Článek
Dopoledne se rychle dostanete do kolotoče e-mailů, schůzek a neodkladných úkolů a až kručení v žaludku vám připomene, že jste dosud nic nejedli. Vynechte tentokrát jídelny, restaurace nebo bistra a připravte si doma to nejlepší jídlo do krabičky.
Kvalitně zásobená domácnost
Jako první krok si rozmyslete, co byste chtěli v týdnu uvařit. Udělejte si seznam kvalitních potravin, které byste měli mít dlouhodobě doma (viz rámeček). „U přípravy oběda do práce pak sáhněte po některém ze zdrojů bílkovin, doplňte obilovinami a zeleninou, pro chuť přidejte trochu tuku v dresinku, vše dejte do krabičky a zdravý oběd je připravený," popisuje výživová expertka společnosti Herbalife Susan Bowerman.
Příklady, jak kombinovat vše potřebné ve zdravém poměru:
- Uvařenou hnědou rýži smíchejte s cizrnou a bylinkami a doplňte syrovou zeleninou.
- Smíchejte uvařenou quinou s grilovaným kuřecím prsem a brokolicí, zakápněte dresinkem vinnaigrette.
- Konzervu tuňáka rozmíchejte s půlkou avokáda a namažte na celozrnný chléb, k tomu si dejte misku cherry rajčátek.
- Ke cottage sýru smíchaném s bylinkami a namazaném na tortille přidejte čerstvou zeleninu, pokapejte olivovým olejem a zarolujte.
- Rýžové nudle smíchejte s kapkou sezamového oleje, přidejte grilované tofu, zelené fazolky a brokolici.
- Uvařené celozrnné těstoviny s konzervovanými fazolemi doplňte rajčaty a bazalkou.
- Smíchejte nakrájenou okurku, papriku, rajčata a mrkev, osolte, opepřete. K tomu přikusujte celozrnné krekry.
Zohledněte svou práci
Jinak by měl vypadat jídelníček při fyzické námaze, při sedavém zaměstnání a při silném psychickém vypětí.
Práce v kanceláři má jednu velkou výhodu, a to zázemí. V kuchyňce mějte nejen krabičku s obědem, ale i řecký jogurt a zásobu čerstvého ovoce a zeleniny. A připravujte si svačiny. Energii doplňujte pravidelně, po menších dávkách. Trávení je náročný proces, po tučných a smažených jídlech nebo velkých porcích budete unavení a pracovní výkonnost by klesala, předejděte tomu.
Manuálně pracující člověk má logicky vyšší výdej energie. Proto je třeba si hlídat i příjem, aby organismus nebyl vyčerpaný. Nemyslete jen na množství, ale i na kvalitu, ať má jídlo dostatečnou výživovou hodnotu. Rohlík se salátem nebo fastfood není tou pravou volbou.
Pokud pracujete ve vedoucí pozici, zkuste si i ve stresovém dni najít čas především na pravidelnou stravu. Potřebujete energii na jasný úsudek a složitá rozhodnutí, a tu žádným energetickým nápojem nenahradíte. Když nestíháte, dejte si alespoň smoothie, hrst oříšků, proteinový nápoj nebo tyčinku či polévku. Nebo si připravujte těstovinové saláty, třeba jen s pestem a zeleninou, ty se dají jíst i studené.
Co když děláte na směny? Petra Skalská, poradkyně pro výživu webu Pestrý Jídelniček, doporučuje: „Stále platí, že je třeba dodržovat pravidelnost. Pokud vstáváte na denní směnu, ihned po probuzení nastartujte zažívání sklenicí vody s citronem a snídejte během půl hodiny."
„S dalším jídlem pokračujte po celý den v intervalech 2,5–3 hodin. Pokud jdete na noční a nespíte před ní, stravujte se jako obvykle až do půlnoci. Po půlnoci stále dodržujte intervaly, ale snažte se jíst převážně bílkoviny. Rozhodně neřešte, zda je den či noc. Pokud pracujete, vaše tělo energii potřebuje, takže rozhodně na noční směně nevynechávejte jídlo ani vodu," radí dále Petra Skalská.
Jak řešíte oběd v práci vy?