Hlavní obsah

Ženy potřebují spát déle než muži. Víme, proč to tak je a jak délka spánku ovlivňuje zdraví

Foto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Foto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Není nad to dobře se vyspat. Kvalitní a dostatečný spánek znamená ale pro každého něco jiného. Někomu stačí šest hodin, jiný jich potřebuje deset. Víte, proč potřebují ženy více spánku než muži, jaké zdravotní problémy hrozí při jeho nedostatku a za co všechno mohou hormony?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americká herečka Dakota Johnson, hvězda z filmové série Padesát odstínů, nedávno veřejně přiznala, že když nenaspí každou noc minimálně 10, raději ale 14 hodin, není schopná během dne pořádně fungovat a cítí se tak unavená, že si klidně schrupne i po obědě. Zřejmě na tom něco bude, některé vědecké studie a výzkumy ukazují, že ženy by měly spát déle než muži.

Kolik spánku ženy potřebují?

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek obnovuje fyzické i psychické síly a je prevencí celé řady onemocnění. Pokud jde o spánkovou hygienu, většina lidí se domnívá, že univerzálním standardem je osm hodin. Studie však ukázaly, že to nemusí být pravda. Různí lidé potřebují různě dlouhou dobu, aby se cítili fyzicky i psychicky v pohodě, byli v zaměstnání produktivní a zvládali svůj každodenní režim.

Ve skutečnosti nelze odhadnout či spočítat přesné množství času, které všichni potřebujeme pro dostatečný spánek. Potřeba spánku je zcela individuální, důležité je naslouchat svému tělu, a pokud se ráno necítíte svěží a plni nové energie, je na čase začít na kvalitě a množství svého spánku pracovat.

Hormony jsou zodpovědné za kvalitu spánku

Hned několik vědeckých studií zkoumalo spánkové návyky v závislosti na pohlaví a výsledky ukázaly, že ženy spí v průměru až o 28 minut déle než muži. Existuje několik teorií, proč ženy spí v průměru o několik desítek minut déle než jejich mužské protějšky. Vzhledem k tomu, že spánek je z velké části regulován hormony, může mít ženské pohlaví skutečně vliv na to, kolik ho potřebujete.

Ženské pohlavní hormony ovlivňují průběh menstruace, jejich hladiny se mění v těhotenství i různých fázích menstruačního cyklu, jsou zodpovědné za řadu potíží během menopauzy a jejich neustálé kolísání může mít negativní dopady na kvalitu spánku. Což je zřejmě jedním z důvodů, proč ženy potřebují pro regeneraci více času.

Dalším důvodem větší potřeby spánku u žen je fakt, že vzhledem ke všem každodenním povinnostem bývají zkrátka unavenější než muži. Často vstávají v noci k malým dětem, kromě povinností v zaměstnání na nich obvykle leží větší díl péče o domácnost, nákupy, vaření, úklid, péče o ratolesti, mnohdy též starost o vlastní stárnoucí rodiče. To vše vede k vyšší potřebě odpočinku.

Foto: shisu_ka, Shutterstock.com

Mohou za potřebu delšího spánku ženské hormony, nebo fakt, že mají víc práce než muži?Foto: shisu_ka, Shutterstock.com

Pravidla spánkové hygieny

Přesto ale obecně platí, že regenerace organismu dospělého člověka vyžaduje průměrně 7 až 8 hodin spánku denně, dítě ve školním věku by mělo spát alespoň 10 hodin. Jen délka spánku však nestačí, měli byste věnovat pozornost i jeho kvalitě. Tu lze podpořit správnou spánkovou hygienou. „Znamená to chodit spát a vstávat ve stejnou dobu, večer omezit množství modrého světla, které produkují např. obrazovky telefonů, notebooků nebo televizí, a snížit teplotu v místnosti. Několik hodin před spaním byste se také měli vyhnout kofeinu, alkoholu nebo těžkému jídlu. Místnost, ve které spíte, by měla být vyvětraná,“ říká lékařka Kristina Slavíková.

Cukrovka a další důsledky nedostatečného spánku

Pokud se obáváte, že nespíte dostatečně, ať už jste muž, nebo žena, je důležité věnovat pozornost signálům, které vám vaše tělo dává. Nedostatek spánku ovlivňuje reakční dobu, což může být příčinou dopravních nehod a chyb v práci. Dále má zásadní vliv na náladu i paměť a zvyšuje riziko potíží, jako jsou úzkosti a deprese, může také vést ke zdravotním problémům (kardiovaskulární potíže a vysoký krevní tlak, oslabená imunita, hormonální nerovnováha). A co víc, bylo prokázáno, že nedostatek spánku úzce souvisí s obezitoucukrovkou.

Načítám