Článek
Jaro zřejmě začne letos dříve, než je obvyklé a právě v tomto období se mnozí pouští do detoxu s cílem pročistit si organismus. Jeho součástí bývá mnohdy právě konzumace tzv. zelených potravin, které jsou označované také jako superpotraviny. Ale pozor, nemluvíme jen o koncentrované formě v kapslích nebo rozpustných prášcích, některé tyto superpotraviny seženete běžně na pultech v supermarketu, případně si je můžete vypěstovat na zahradě nebo natrhat na louce.
Zdravá imunita i funkce trávicího systému
Z nejběžnějších zelených potravin jmenujme například mladý špenát, brokolici, avokádo, petrželovou nať, kapustu nebo japonský zelený čaj matcha. Jsou zdrojem živin a pomocníkem v péči o zdraví. Podporují imunitu, prospívají zdraví srdce a cév, trávicího systému a napomáhají ke správnému fungování všech buněk v těle. Potraviny zelené barvy vyživují buňky a dodávají do těla vitaminy, minerály, prospěšné enzymy a aminokyseliny. Podporují zažívání a mají regenerační účinky, dokážou tedy bránit předčasnému stárnutí organismu. Ty, kdo mají v plánu shodit pár kil, potěší, že obsahují rovněž látky, které napomáhají při hubnutí, stimulují totiž metabolismus. Na jaké potraviny byste se měli kromě výše jmenovaných zaměřit?
Nejlepší zelené potraviny
Zelené potraviny jsou zdrojem silných antioxidantů, mezi které patří zejména vitaminy A, C, a E. Platí, že čím sytější barva, tím vyšší obsah antioxidantů.
1. Zelený ječmen
Vypadá jako zelená tráva a sklízí se mladý, dokud obsahuje nejvíce živin. Obsahuje vitaminy, minerály, biologicky aktivní enzymy s protizánětlivými a regeneračními účinky a velké množství rostlinného zeleného barviva chlorofylu. Díky tomu chrání před virovými onemocněními a pomáhá proti únavě a vyčerpání.
2. Chlorela
Sladkovodní řasa chlorela je bohatá na aminokyseliny, betakaroten, hořčík a bílkoviny a má silné detoxikační účinky. Podporuje funkci jater a trávení, váže na sebe těžké kovy a vyloučí je z těla. Podporuje regeneraci tkání, takže ji ocení sportovci a díky vysokému obsahu chlorofylu je přírodním detoxikačním prostředkem. Zabraňuje překyselení organismu a chrání proti civilizačním nemocem. Užívat ji můžete ve formě kapslí nebo prášku, který rozpustíte ve vodě či šťávě.
3. Spirulina
Jde o sladkovodní řasu, která je přírodním antioxidantem. Je bohatá na rostlinné bílkoviny a ocení ji ti, kteří chtějí mít pod kontrolou tělesnou hmotnost i hladinu cukru v krvi. Spirulina podporuje imunitní systém a díky vysokému obsahu vitaminů a dalších živin, jako je například hořčík, železo a vitaminy skupiny B, zajistí větší vitalitu. Prášek ze spiruliny můžete přimíchat do smoothie nebo krémových dezertů.
4. Mladé kopřivy
Mladé kopřivy jsou nedocenitelným zdrojem důležitých živin a skvěle se hodí k jarní očistě. Kopřiva je silný antioxidant, podporuje obranyschopnost, čistí krev i pokožku a vyživuje vlasy, klouby i nehty. Připravte si čaj z čerstvých mladých kopřiv, přidejte je do salátu nebo polévky. Pokud sáhnete po prášku, přimíchejte ho do omáčky, zálivky nebo džusu.
5. Listy pampelišky
Zdravotní benefity listů z pampelišek neboli smetanky lékařské znaly naše prababičky, dnes však upadly trochu v zapomnění. Čerstvé mladé listy použijte do salátů, pomazánek, nádivek nebo smoothie, pokud sáhnete po práškové formě z lékárny nebo prodejny se zdravou výživou, přimíchejte ji do vlažného čaje nebo zeleninové šťávy. Pampeliškové listy mají příznivé účinky na játra, čistí organismus a podporují hubnutí.