Článek
Přestože veganství přináší mnoho benefitů, je nutné věnovat zvýšenou pozornost dostatečnému přísunu některých látek, které je těžší získat jen z rostlinné stravy. Mezi ty základní patří proteiny neboli bílkoviny, které jsou nezbytné pro správnou funkci těla a udržení zdravé kondice. A jejich nedostatek může vést například ke ztrátě svalové hmoty, padání vlasů, lámání nehtů nebo k chudokrevnosti.
Jak získat dostatek bílkovin z veganské stravy
V čem je hlavní problém s proteiny ve veganském jídelníčku? Kompletní bílkoviny se skládají ze všech esenciálních aminokyselin, které si tělo samo nevytvoří a potřebuje je získat z potravy. Jenže mnoho rostlinných zdrojů všechny esenciální aminokyseliny neobsahuje.
Jak tedy získat bílkoviny z rostlinné stravy? Lidé vyznávající veganství potřebují jídelníček přizpůsobit a s rozmyslem kombinovat potraviny, aby do organismu dostali dostatečné množství všech důležitých aminokyselin. Například v luštěninách nejsou většinou zastoupeny aminokyseliny methionin a cystein, v obilovinách zase chybí lysin. Proto je vhodné spojení luštěnin a obilovin v jednom jídle (tedy například krajíc chleba s fazolovou pomazánkou). A mohou se přidat i pseudoobiloviny nebo potraviny obsahující probiotické kultury (kysané zelí, kimči).
Nejlepší zdroje rostlinných bílkovin
Velkou výhodu představuje to, že zdroje rostlinných bílkovin zároveň neobsahují cholesterol ani vysoké množství nevhodných nasycených tuků, jako je to časté u živočišných zdrojů (např. maso či mléčné výrobky). Následující potraviny jsou vhodné pro každého, protože i běžný jídelníček má mít polovinu bílkovin z rostlinných zdrojů.
1. Luštěniny
Cizrna: Kromě bílkovin obsahuje vitaminy skupiny B, železo, zinek, hořčík nebo kyselinu listovou. Dá se z ní připravit oblíbený hummus, ale hodí se také do polévek, salátů nebo jako příloha k zelenině na různé způsoby.
Čočka: Hraje nejen různými barvami, ale také vysokým obsahem proteinů i vitaminů a minerálů. Hodí se do salátů, jako příloha a ze zelené, červené i černé čočky se dají připravit vynikající polévky, sekaná či karbanátky.
Fazole: Jsou bohaté na vitamin E nebo karoten. Dají se přidat do wrapů, tortill, polévek nebo podávat třeba s uzeným tofu. Fazole mungo obsahují některé esenciální aminokyseliny, černé fazole mají nízký glykemický index.
Hrách: Obsahuje některé minerální látky a vitamin C, B nebo E a také karoten. Výborná je hrachová polévka nebo kaše.
Sója: Jedná se o bohatý zdroj kvalitních bílkovin, navíc nabízí vitaminy ze skupiny B, dále obsahuje vápník, fosfor, hořčík a železo. V obchodech často narazíte na výrobky ze sóji, které jsou vhodné pro vegany. Je to sójové maso, tofu, tempeh a také sójové jogurty, nápoje či smetana. Oblíbené jsou také nezralé sójové boby edamame.
2. Pseudoobiloviny
Quinoa: Jako jedna z mála obsahuje kompletní protein a má v sobě všechny esenciální aminokyseliny. Je bohatá na vápník, železo, fosfor, vitamin E a vlákninu. Jelikož v ní není lepek, je vhodná i při celiakii nebo alergii na lepek.
Amarant: Nabízí železo, vápník, hořčík a je vhodný třeba na přípravu sladkých kaší. Stejně jako quinoa neobsahuje lepek, zato je bohatý na vlákninu, minerály a antioxidanty.
Pohanka: Má v sobě velké množství rutinu, který příznivě působí na cévy. Dopřát si ji mohou i lidé trpící celiakií a cukrovkou. Tělu dodá také vitaminy B, E, zinek, selen či mangan.
3. Ořechy a semínka
Mezi ořechy, které jsou nejbohatší na proteiny, patří pistácie a mandle. Ze semínek jsou nejlepší chia, dýňová nebo konopná.
4. Seitan
Vlastní kapitolou je seitan, což je čistá pšeničná bílkovina. Hodí se i do veganských variant typicky českých jídel, ve kterých skvěle nahrazuje maso.
Doplňky stravy
Pokud vám nestačí proteiny z vyvážené stravy, můžete sáhnout po doplňcích (např. sójový izolát). Vhodná je i spirulina, která posiluje imunitní systém. Doplnit bílkoviny lze při slaném i sladkém pečení, stačí do mouky přimíchat hrachový, rýžový či konopný protein v prášku. Je nutné jíst proteinové tyčinky a pudinky?
Obsah bílkovin ve 100 g
Příklady konkrétních surovin | Množství bílkovin ve 100 gramech | ||
---|---|---|---|
cizrna | 20 g | ||
čočka klasická | 23 g | ||
čočka červená | 25 g | ||
hrách | 22 g | ||
sója | 35 g | ||
tofu | 14 g | ||
tempeh | 19 g | ||
seitan | 18 g | ||
quinoa | 15 g | ||
amarant | 14 g |