Hlavní obsah

Deprese ovlivňuje myšlení, chuť k jídlu, spánek i soustředění. Jen antidepresiva ji ale nevyléčí

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nic nemá smysl. Jsem k ničemu. Bylo by lepší, kdybych nebyl… To jsou myšlenky, které má člověk trpící depresí. Neschopnost prožívat radost a pozitivně myslet je obrovsky vyčerpávající a takový smutek může být zničující.

Článek

Lidé s depresí svůj stav často popisují slovy, že na nic nemají sílu. Na rozdíl od špatné nálady nebo „blbého období“ je skutečná deprese všudypřítomná: ovlivňuje myšlení, chuť k jídlu, zájem o sex, spánek i soustředění. Deprese je bohužel poměrně častá a postihuje přibližně pět procent populace. Navíc podle dat WHO výskyt roste.

Jak poznat depresi

Stejně jako u jiných psychických poruch je důležitým signálem deprese doba trvání: jakmile se s potížemi potýkáte v řádu týdnů (průměrně se uvádějí tři týdny), je třeba zbystřit. Druhým důležitým momentem je intenzita negativních emocí a jejich trvalá přítomnost.

Jestliže máte jen špatné období, tak vám normální prožívání přerušují špatné myšlenky a pocity. Když máte depresi, tak vaše negativní pocity a myšlenky jsou jen tu a tam přerušeny chvílemi klidu. Zkrátka se obrátí poměr. Video: Co lidé při depresi prožívají?

Co patří mezi typické příznaky deprese

  • permanentní únava
  • nechuť k dříve oblíbeným činnostem
  • sociální izolace, omezení komunikace a kontaktů
  • změny chování – zůstávání v posteli, zhoršená hygiena
  • smutek a beznaděj, někdy úzkost
  • bezdůvodný pláč
  • somatické problémy – bolesti, problémy s trávením, zpomalení pohybu a reakcí
  • negativní myšlenky – nic nemá cenu a smysl, negativní sebehodnocení
  • myšlenky na sebevraždu včetně způsobů realizace

Co je příčinou deprese

Dědičné vlohy jsou patrné u významné části nemocných. Neznamená to, že pokud měli rodiče či prarodiče depresi, musíte onemocnět také, ale že tu je určitá dispozice.

Vlastní spouštěč deprese může být buď silný akutní, nebo dlouhodobý stres. U náhlé příčiny se často jedná o úmrtí blízkého člověka, úraz nebo ztrátu zaměstnání. U dlouhodobého stresu pak převažuje dlouhotrvající přetěžování, špatné vztahy a vleklá nemoc.

Kromě dispozice je také důležité, jak se v životě naučíte o věcech kolem sebe přemýšlet. Jste-li od dětství obklopeni pesimisty, kteří vás „připravují“ na drsnou realitu života tím, že vám říkají, ať se na nic netěšíte, a každou radost vám pokazí, máte problém.

Opakovaná pravda o poloprázdné a poloplné sklenici vůbec není banální. V životě vás dřív nebo později potkají nepříjemné situace. Pokud ale i z těch neutrálních míváte špatný pocit, je pravděpodobné, že vaše rovnováha bude snadněji porušitelná.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Dlouhodobé přetěžování, chronické onemocnění, špatné vztahy s blízkými či pesimistické pojetí světa, to vše může spustit vážnou depresiFoto: Rido, Shutterstock.com

Jak si pomoci sám a snížit riziko deprese

Především zapomeňte na „dobré“ rady typu: Dej si panáka nebo To neřeš! Alkohol nebo potlačování emocí je poměrně rychlá cesta do maléru. Naopak výrazně si můžete pomoci nastavením správného životního stylu. Zásadní je vyrovnanost pracovního a osobního života, pravidelné volnočasové aktivity a ideálně pobyt v přírodě. A zkuste třeba i dechová cvičení proti depresi.

Velmi důležité jsou také vztahy v rodině, s přáteli nebo nějakou komunitou. Interakce s jinými lidmi nejen dodávají energii, ale také umožňují rozbíjet depresivní kruh myšlení. Pokud si v hlavě stále přemíláte ty samé myšlenky a nikdo o nich neví, tak je jen těžko změníte.

Zvláštní skupinu ohrožených lidí tvoří velmi inteligentní jedinci. Dokážou si ve svém myšlenkovém světě velmi precizně zdůvodnit, proč život za nic nestojí. Jejich rychlá mysl nabídne důkazy, že vše spěje k zániku a světu by bylo lépe bez nich. Těm lze doporučit studium knih o duševním zdraví, protože je mnohdy napsali autoři, kteří o tématu opravdu hodně vědí. A pozor, někdy může škodit i příliš pozitivní myšlení!

Kdy jít za odborníkem

Naštěstí se povědomí o depresi výrazně zlepšilo. Takže je docela pravděpodobné, že vás za odborníkem - psychiatrem odešle obvodní lékař, pokud pojme podezření, že vaše somatické potíže, jako je třeba nechutenství či nevysvětlitelná únava, mají příčinu v psychice. Praktik vám také může sám předepsat antidepresiva.

Součástí léčby by ale vždy měla být psychoterapie. To se ne vždy děje, přitom právě terapeut vás může naučit pracovat s emocemi a změnit depresivní způsob myšlení. Obojí bývá dlouhodobý úkol.

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Někteří lidé mají k depresi sklony, a když se k tomu přidá navyklé pesimistické myšlení, na problém je zadělánoFoto: Pheelings media, Shutterstock.com

Rizika neléčené deprese

Paradoxem deprese je, že mnoho nemocných nechce jít za odborníkem, protože „vědí“, že jim to stejně nepomůže. Vhodně zvolená psychofarmaka přitom nejen zlepšují kvalitu života pacienta, ale také umožňují zahájit psychoterapii, která je v akutní fázi deprese velmi obtížná.

Deprese s sebou přináší různá rizika a problémy od neschopnosti vykonávat práci, rozpad rodinných vztahů až po nejvážnější riziko, a tím je sebevražda. Proto je důležité depresi léčit. Současné pokroky v léčbě deprese jsou veliké a právě kombinace léčiv, různých druhů psychoterapie a úpravy životního stylu dává nejlepší vyhlídky na dlouhodobé vyléčení.

Deprese

  • Popis - Psychické onemocnění, kterým v Česku trpí zhruba půl milionu obyvatel. Nemocní přitom nedokážou svůj psychický stav ovlivnit vůlí.
  • Příznaky - Smutek, nezájem o život, problémy mohou být i fyzické, jako je nespavost, bolesti hlavy, bolesti zad či zažívací potíže.
  • Léčba - Léčí se zejména antidepresivy a terapií.
  • Smrtnost - Nemoc sama o sobě není příčinou úmrtí, pokud ji tedy nepovažujeme za příčinu sebevražd. Deprese mnoho nemocí zhoršuje, stejně tak ale může mnoho nemocní vyvolat (například nádorové onemocnění).
  • Prevence - Kromě dodržování zásad pro udržení psychického zdraví žádná neexistuje.

Odborná spolupráce: Mgr. Tomáš Vašák, psycholog

Psychiatr nebere nové pacienty, psycholog nemá termín. Kde hledat pomoc, když cítíte, že už nemůžete?

Načítám