Hlavní obsah

Vysoký cholesterol: Pokud se neléčí, může způsobit infarkt, mrtvici i předčasné úmrtí

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Vysoký cholesterol je porucha metabolismu, která postihuje miliony lidí po celém světě a může vést k vážným zdravotním komplikacím, jako jsou srdeční onemocnění či mozková mrtvice. Přečtěte si, jaké jsou příčiny a příznaky zvýšené hladiny cholesterolu v krvi, co pomůže udržet jej v normálních hodnotách a co hrozí, když není včas zahájena léčba.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Naše tělo cholesterol potřebuje. Je součástí každé buňky a důležitou stavební jednotkou nervů, mozkových buněk a některých hormonů. Z tohoto důvodu je pro organismus nepostradatelný. Na druhou stranu ho ale nesmí být v těle nadbytek. Zvýšená hladina cholesterolu netrápí jenom starší pacienty, ale postihuje i mladší ročníky, což lékaři považují za velký problém současnosti.

Hodný a zlý cholesterol

Cholesterol bývá tradičně označován za „hodný“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol (Jakou roli hrají v těle?). Ve skutečnosti se jedná o dva typy přenašečů cholesterolu v krvi. HDL dopravuje cholesterol z krve do jater, a tak chrání cévy před jeho usazováním. Pozor byste si měli dát na LDL cholesterol, tedy ten „zlý“. Ten se může ukládat v cévách, snižovat průtok krve, podporovat vznik krevních sraženin a tím výrazně zvyšovat riziko kardiovaskulárních nemocí, jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice.

Hodnoty cholesterolu dle věku

  • Hodnota celkového cholesterolu v krvi by u zdravého dospělého člověka neměla přesáhnout 5,0 mmol/l.
  • Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota od 5,0 do 6,2 mmol/l, hodnoty nad 6,2 mmol/l jsou již rizikové.
  •  U dětí a dospívajících do 15 let je za normální hladinu celkového cholesterolu v krvi považována hodnota do 4,4 mmol/l.

„Podle průzkumů si sice ročně nechá změřit hladinu cholesterolu v krvi zhruba polovina rizikové populace, ale jen asi 30 % z nich ví, jakou mají hodnotu LDL cholesterolu. To samozřejmě ovlivňuje jak jejich chování ve smyslu preventivních opatření, tak přístup k užívání léků. Znalost hladiny LDL cholesterolu v krvi je pro pacienta i jeho ošetřujícího lékaře zásadní. Jedině tak mohou pro prevenci a snížení rizika onemocnění srdce a cév něco účinně dělat,“ uvádí prof. Michal Vrablík, lékař a garant projektu Srdce v hlavě.

Příčiny

Příčinou zvýšené hladiny cholesterolu v organismu může být dědičnost (genetické predispozice), nevhodná strava s vysokým obsahem nasycených tuků a trans-tuků, nadváha a obezita, nedostatek pohybové aktivity i kouření. Riziko vysoké hladiny cholesterolu se zvyšuje také s postupujícím věkem.

Foto: Doucefleur, Shutterstock.com

Příčinou zvýšené hladiny cholesterolu může být dědičnost, nevhodná strava s vysokým obsahem tuků i obezitaFoto: Doucefleur, Shutterstock.com

Příznaky vysoké hladiny cholesterolu

„Vysoký cholesterol často nemá žádné zřetelné příznaky ani sám o sobě nebolí. A objevit se může i u lidí, kteří jsou štíhlí a nemají problém s kily navíc. Hladina cholesterolu totiž není závislá na váze, ale na celkovém životním stylu, genetice a kondici,“ zdůrazňuje lékař Michal Vrablík.

Lidé by si podle něj měli hladinu cholesterolu pravidelně kontrolovat, i pokud se cítí dobře a nemají nadváhu. „Nejlépe je využít systému preventivních prohlídek, v rámci kterého se ve stanovených intervalech měří hladiny cholesterolu v krvi. Smutným faktem je, že většina lidí ani neví, že má nezdravou hladinu cholesterolu, a k lékaři se dostanou, až když je příliš pozdě, při infarktu či cévní mozkové příhodě,“ varuje Michal Vrablík.

Co způsobuje vysoký cholesterol

Jak již bylo řečeno, vysoký cholesterol způsobuje závažná onemocnění srdce a cév, která patří k nejčastějším příčinám úmrtí mužů i žen. Cholesterol je hlavním hnacím motorem onemocnění tepenné stěny známé jako ateroskleróza (která často končí infarktem nebo mrtvicí). Tato choroba tepen je primární příčinou infarktu, mrtvice a onemocnění periferních tepen.

Neuspokojivá hodnota cholesterolu může značit i metabolickou poruchu, tzv. dyslipidémii. „Nejedná se přitom o koncentraci cholesterolu, ale spíše o kvalitativní změny krevního tukového spektra. Nebezpečné tak není jen zvýšení celkového cholesterolu či vyšší hodnota LDL cholesterolu, cévní riziko stoupá i s poklesem HDL cholesterolu či s vyšší hladinou neutrálních tuků, tzv. triglyceridů. Dyslipidémie je přitom vůbec nejčastějším metabolickým onemocněním, které postihuje až 85 % populace ve věkové kategorii nad 55 let,“ popisuje prof. Vrablík.

Léčba

„Řešení problémů s vysokou hladinou cholesterolu je relativně dobře dostupné. Vedle úpravy životního stylu mohou lékaři předepsat moderní léky, upravující hodnoty krevního tlaku a hladinu cholesterolu. Tato kombinace existuje dokonce v jedné tabletce, takže pacient může své léky užívat maximálně komfortně,“ říká Michal Vrablík.

Při kombinaci s dalšími strategiemi pro úpravu životního stylu, jako je nekuřáctví, abstinence (Co se stane s vaším tělem, když přestanete pít alkohol?), účinná léčba diabetu, antikoagulační léčba při srdeční arytmii atd., lze výrazně snížit riziko cévní mozkové příhody i srdečního infarktu.

Jídelníček ke snížení cholesterolu

Zdravý životní styl, vyvážená strava a pravidelná fyzická aktivita jsou klíčovými faktory v boji proti vysokému cholesterolu. Dieta ke snížení cholesterolu je vhodná pro každého, v podstatě se překrývá s doporučeními pro obecně zdravé stravování. Spočívá zejména v omezení konzumace tuků živočišného původu, jako je máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso, vnitřnosti, žloutky a uzeniny. Změnu jídelníčku je třeba dodržovat dlouhodobě.

Dále je vhodné zařadit do denního programu dostatek pohybu, který má vliv na zvýšení hladiny „hodného“ cholesterolu a pomůže bojovat i proti nadváze a obezitě. „Častou zdravotní „neřestí“ pro naše srdce je i konzumace alkoholu. Dřívější teorie, že malé množství alkoholu srdci a cévám mohou prospívat, byly posledními výzkumy vyvráceny. Dnes víme, že i z hlediska cévního zdraví je nejlepší nekonzumovat alkohol vůbec. Není přitom rozdíl v typu alkoholických nápojů,“ říká profesor Vrablík.

Vysoký cholesterol

  • Popis – Cholesterol má řadu funkcí, produkuje hormony, vytváří vitamin D a pomáhá při trávení tuků. V těle ho ale nesmí být nadbytek. V krvi se přenáší pomocí tzv. lipoproteinů. Hlavní typy těchto lipoproteinů jsou LDL, označován jako „špatný“ cholesterol, a HDL neboli „dobrý“ cholesterol.
  • Příznaky – Často nemá žádné zřetelné příznaky ani sám o sobě nebolí. Postižený o něm nemusí dlouho vůbec vědět.
  • Léčba – Úprava životního stylu, dieta s omezením příjmu živočišných tuků, v  některých případech je nutné předepsání léků ke snížení hladiny cholesterolu.
  • Smrtnost – Vysoký cholesterol je jedním z hlavních rizikových faktorů srdečních chorob, jako je ateroskleróza, infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda, které mohou skončit smrtí.
  • Prevence – Zdravý životní styl, omezení konzumace potravin bohatých na nasycené živočišné tuky, pravidelná pohybová aktivita, udržování zdravé tělesné hmotnosti, nekouření a abstinence.

Načítám