Hlavní obsah

Melanom je často smrtelný! Nechte si zkontrolovat kožní znaménka, pomáhá i umělá inteligence

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Je za námi horké léto a ruku na srdce, chránili jste svou pokožku dostatečně před slunečními paprsky? Myslete na prevenci, je to důležité, počet zhoubných nádorů kůže strmě roste a objevují se u stále mladších lidí, varují lékaři. Dermatologové vysvětlí, proč je důležité nechat si jednou za rok zkontrolovat pihy a znaménka a kdo je nejvíce ohrožen zhoubnými nádory kůže.

Článek

Letní dny plné slunce znamenaly vyšší míru i intenzitu vystavování pokožky škodlivému UV záření. Určitě jste si užívali teplé dny u vody, na zahradě a při výletech, případně se blaženě opalovali u moře… Nezapomínali jste při všech podobných letních radostech na ochranu vaší kůže? Nadměrné slunění totiž zvyšuje riziko vzniku kožních onemocnění, včetně melanomu, nejagresivnější formy rakoviny kůže. Právě nyní je tedy ten správný čas objednat se k dermatologovi a nechat si prohlédnout kožní znaménka.

„Nadměrné vystavování se slunečním paprskům, které vede ke spálení (hlavně v dětství), zvyšuje riziko vzniku melanomu. Dalšími rizikovými faktory pro jeho vznik jsou genetické predispozice, výskyt v rodině, světlý fototyp, vyšší počet znamének na kůži či výskyt takzvaných dysplastických névů, tj. znamének, která jsou atypická, přestože zatím nenádorová. V neposlední řadě jsou více ohroženi melanomem pacienti s chronickou imunosupresí například po transplantaci orgánů,“ říká dermatolog Aleš Jan Pavlíček z Perfect Clinic Dermatology.

Kontrola po létě je ideální

„Pravidelnou kontrolu znamének by lidé neměli podceňovat. Po létě jejich vyšetření dává největší smysl, protože kůže je v červenci a srpnu vystavena silnějšímu UV záření. To může vést nejen ke spálení pokožky, předčasným vráskám nebo pigmentovým skvrnám, ale i ke vzniku kožních nádorů,“ popisuje dermatoložka prof. Monika Arenbergerová, předsedkyně Společnosti korektivní a estetické dermatologie ČLS JEP. 

K lékaři aspoň jednou ročně

K dermatologovi by každopádně měli chodit každý rok lidé po 35. roce věku. Pokud má však i mladší člověk na těle více než 50 znamének nebo světlejší kůži, měl by kožního lékaře pravidelně navštěvovat také. Laik totiž skutečně nepozná, která znaménka jsou riziková. Na preventivní vyšetření kožních znamének obvykle přispívají zdravotní pojišťovny v rámci svých programů prevence.

Dermatolog provede vyšetření znamének dermastoskopem a podle jejich tvaru a struktury určí, zda bude nutné vyšetřit konkrétní znaménko histologicky. V závislosti na tom navrhne metodu odstranění. „Dermatoskopie u lékaře dovolí přesnější vyšetření jednotlivých kožních lézí. Její výhodou je neinvazivita a dá se při ní využít několik metod, podle kterých se rozhodne, zda pigmentové znaménko je maligní, nebo ne,“ popisuje lékař Aleš Jan Pavlíček.

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Pokud se zhoubný kožní nádor odhalí včas, je velká naděje na vyléčeníFoto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Když znaménka a pihy změní barvu či tvar

Dobrou zprávou je, že pokud se zhoubný kožní nádor odhalí v raném stadiu, mají pacienti 95% šanci na vyléčení. Pokud tedy dojde u některých znamének ke změnám, je nutné zajít na vyšetření k dermatologovi co nejdříve.

Jestliže znaménko ztmavne, vyvýší se nad povrch kůže nebo zvětší svůj průměr, je to signál, že by ho měl zkontrolovat kožní lékař. Nádor, na který se přijde včas, stačí chirurgicky odstranit – ideálně v době, kdy už tolik nesvítí slunce, například na podzim,“ říká prof. Arenbergerová.

V praxi se ale setkává s tím, že lidé s návštěvou otálejí a přijdou pozdě. Lékaři pak často zjistí, že znaménko už založilo metastázu, například ve spádové mízní uzlině. „Týká se to bohužel přibližně 30 % pacientů, kteří k nám dorazí s pokročilým nádorem. V takovém případě nestačí jen chirurgické odstranění znaménka, nutná je i následná zajišťovací léčba.“

Maligní melanom zabíjí

Maligní melanom ročně v Česku lékaři odhalí u zhruba 3 700 osob a asi 400 z nich na tuto nemoc zemře. Výskyt tohoto zhoubného nádoru v evropských zemích meziročně narůstá o 3 až 7 %, a i když představuje přibližně jen 10 % ze všech zhoubných kožních nádorů, zodpovědný je až za 75 % případů úmrtí, která s kožními nádory souvisí.

„Zhoubný melanom lékaři celosvětově nachází nejčastěji u lidí kolem 59 let věku. Mezi nejohroženější skupiny patří ženy do 35 let, které se hodně opalují na slunci i v soláriu, a muži kolem padesátky – málo se mažou ochrannými krémy s SPF a podceňují pravidelné prohlídky,“ říká Monika Arenbergerová.

Jak pomáhá umělá inteligence

Pokud jde o prevenci a diagnostiku podezřelých kožních znamének, své místo si v této oblasti získává umělá inteligence (AI), nejnověji v podobě aplikace SkinVision. Ta dokáže rozpoznat příznaky nejběžnějších typů rakoviny kůže s až 95% citlivostí. Přínos AI se rozhodla podpořit zdravotní pojišťovna OZP a začala proplácet pořízení roční licence k aplikaci SkinVision svým pojištěncům z fondu prevence v programu Stop rakovině kůže.

„Lidé stále častěji kontaktují lékaře z důvodu vyšetření znamének, což je dobrá zpráva. Zájem o vyšetření podporujeme, přinášíme možnost bezplatně si zkontrolovat znaménka kdykoli a kdekoli díky aplikaci SkinVision v chytrém telefonu. Ta prostřednictvím umělé inteligence a srovnání s desítkami tisíc snímků problematických znamének buď riziko vyloučí, nebo doporučí vyšetření lékařem,“ vysvětluje lékařka Jitka Vojtová, zdravotní ředitelka Oborové zdravotní pojišťovny.

Načítám