Hlavní obsah

Co udělají dva týdny bez cukru? Budete mít lepší náladu, pevnější pleť i bystřejší mozek

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Cukr může být silně návykový, a proto je také tak těžké ho ze svého každodenního jídelníčku vyřadit. Jakmile to ale uděláte, zjistíte, že se s vaším tělem dějí velké změny. Možná budete natolik příjemně překvapeni, že se cukru vzdáte už nadobro a zjistíte, že osladit si život lze i jinak.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přestat s cukrem není snadné, ale stojí to za to. Dobrou zprávou je, že pozitivní účinky vynechání cukru začnete pozorovat téměř okamžitě. Vědci zjistili, že již po dvou týdnech od ukončení konzumace cukru můžete pociťovat změny v psychickém rozpoložení a mít mnohem více energie po celý den. Příjemný je samozřejmě také fakt, že budete rychleji shazovat případná přebytečná kila, aniž byste se o to nějak výrazně snažili.

Jak cukr ovlivňuje vaše tělo?

Cukr je téměř všude, od sladkostí, zákusků, zmrzlin, přes džusy a limonády až po pečivo, cereálie a těstoviny. Pokud nevěnujete dostatek pozornosti tomu, co jíte, snadno se stane, že to s jeho příjmem přeženete. Podle průzkumů zkonzumují někteří lidé až 17 lžiček tzv. přidaného neboli skrytého cukru denně. Rafinovaný bílý cukr nepřináší organismu žádné výhody, neobsahuje vitaminy ani minerály. Tento jednoduchý sacharid sice poskytne rychlý příval energie, poté ale zpravidla následuje rychlý pokles glukózy (cukru) v krvi a nevyhnutelná únava.

„Když se budete snažit cukr úplně vynechat, není to většinou dobrý nápad. Především proto, že když budete příliš striktní a společně se sladkým odbouráte i veškeré sacharidové přílohy a pečivo, čekají vás ukrutné chvíle. Má-li tělo nedostatek krevního cukru, objeví se únava, žízeň, dokonce i mdloby. A v těchto stavech vám nebude dobře, proto se k cukru zase vrátíte. A to je přesně to, čemu lidé říkají: ‚Nemůžu se zbavit závislosti na sladkém.‘ Přitom řešení existuje a je snadné. Odbourejte umělá sladidla, rafinovaný cukr, bílou mouku a postupně je nahraďte potravinami s nižším glykemickým indexem (např. celozrnné pečivo a těstoviny, ovesné vločky, ovoce),“ uvádí specialistka na výživu Lada Nosková, zakladatelka společnosti DietPlan.

Zdravotní problémy, které způsobuje cukr

„Sladké je nejuniverzálnější lék na psychiku, je to rychlý energizér i sedativum, euforizuje jako drogy, snižuje psychické napětí. Psychika si pamatuje lépe, než si uvědomujeme, co jí pomáhá a co přináší nějaký efekt. Mobilizuje podvědomé síly k tomu, aby nás ke konzumaci sladkostí donutily. Proto mají někdy tyto chutě až nutkavý charakter a vědomí je obtížně zahání,“ říká Lada Nosková.

Pokud jíte příliš mnoho cukru, vystavujete se riziku nejrůznějších zdravotních problémů. Cukr podporuje tvorbu zánětů v těle, které jsou příčinou mnoha nemocí, včetně diabetu, problémů s krevním tlakem i hladinou cholesterolu. Nadbytek cukru ve stravě vede k hyperglykemii (vysoké hladině cukru v krvi), která poškozuje stěny cév a zároveň dráždí slinivku břišní, což postupem času vede k narušení jejího fungování nebo zánětům. Co můžete očekávat, když se cukru rozhodnete vzdát?

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

V první řadě odbourejte rafinovaný cukr a bílou moukuFoto: Pormezz, Shutterstock.com

Abstinenční příznaky při vysazení cukru

Nebudeme lhát, prvních pár dní „odvykání“ od cukru může být velmi náročných, zejména pokud jste zvyklí jej konzumovat ve velkém množství. Pokud jste si na cukru již vypěstovali závislost, můžete během prvního týdne pociťovat abstinenční příznaky, mezi které patří špatná nálada, skleslost, potíže se soustředěním, únava a letargie, problémy se spánkem a usínáním i bolesti hlavy. Po několika prvních dnech se ale začnete cítit mnohem lépe a vitálněji.

Budete se cítit šťastnější, klidnější a bystřejší

Jakmile se abstinenční příznaky začnou zmírňovat, můžete zpozorovat, že se vám bude zlepšovat nálada, vaše emoce nebudou jako na houpačce. Vymizí podrážděnost a nervozita, navíc si možná všimnete, že vám to rychleji myslí a mozek je celkově bystřejší. Což může být poněkud překvapivé, jelikož spousta lidí používá právě konzumaci cukru jako „berličku“ pro lepší náladu a jsou přesvědčeni, že zhltnutí dortíku nebo čokolády zajistí okamžitý pocit štěstí a psychickou pohodu.

Zlepší se kvalita vaší pleti

Napadlo vás někdy, že konzumace cukru může mít negativní dopady na kvalitu pleti? Je to tak. Vyřazení cukru z jídelníčku zajistí vypnutější, hladší a pomaleji stárnoucí pokožku a celkově mladistvější vzhled. Když si dopřáváte rafinovaný cukr, spouštíte proces zvaný glykace, při kterém se cukry vážou na proteiny, jako jsou kolagen a elastin v kůži. Tato vazba vede k tvorbě molekul, které způsobují zatuhnutí kolagenových a elastinových vláken. Ve výsledku to vše vede ke změně struktury pleti, která ztrácí pružnost a pevnost a vypadá unaveně. A pokud má vaše pokožka sklony k tvorbě akné a zánětlivých pupínků, po vysazení cukru pocítíte nejspíše významné zlepšení.

Bude se vám lépe spát

Během nočního spánku může dojít k většímu poklesu hladiny cukru v krvi, což může způsobit, že se vám budou zdát zlé sny a noční můry a budete se v noci více potit. A to se potom těžko probudíte odpočatí a s pocitem svěžesti. Pokud během dne zkonzumujete nadměrné množství cukru, je třeba počítat s většími výkyvy hladiny glukózy v krvi ve večerních hodinách, což může být příčinou problémů s usínáním i nespavostí.

Šikovné tipy pro život bez cukru

  • Čekankový či rýžový sirup, stévie nebo přírodní sladidlo erythritol můžete použít k oslazení nápojů, cereálií, kaší a dezertů, hodí se i na pečení.
  • Zařaďte do jídelníčku plnohodnotné a výživné potraviny, které poskytují důležité vitaminy, minerály, bílkoviny i tuky, dodají pocit sytosti, a nevyvolávají tak chutě na sladké. Skvělou volbou jsou celozrnné potraviny, jako je hnědá rýže, luštěninové těstoviny, libové maso či neslazené kysané mléčné výrobky, zelenina a ovoce.
  • Slazené nápoje, sirupy a limonády nahraďte ovocnými či bylinkovými čaji, případně čerstvě vymačkanými ovocnými šťávami, které si naředíte vodou.
  • Pečlivě kontrolujte etikety potravin, zda neobsahují přidané cukry, protože ty se mohou objevit i na zcela nečekaných místech.
  • Vyhýbejte se umělým sladidlům, protože mohou zvýšit hladinu cukru v krvi a zvyšovat chuť na sladké.

Načítám