Hlavní obsah

Dvě noci špatného spánku? Váš mozek se cítí až o deset let starší! A podle toho také funguje…

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Spánek je základní fyziologická potřeba. Je zcela nezbytný pro udržení fyzického i psychického zdraví, silné imunity i správného fungování mozku. Vědci ze Stockholmské univerzity zjistili, že kvalita i délka spánku navíc ovlivňuje také to, jak staří se lidé cítí. A proto může výrazně ovlivnit celkový přístup k životu.

Článek

Během spánku tělo regeneruje tkáně i buňky a posiluje svaly, zpracovává informace získané během dne a odstraňuje z mozku i celého organismu nepotřebné nebo škodlivé látky. Spánek podporuje správné fungování imunitního systému a uvolňují se během něj hormony, které regulují důležité tělesné funkce. Když spíte, tělo produkuje proteiny zvané cytokiny – ty pak pomáhají bojovat proti infekcím, zánětům a také proti nahromaděnému stresu. Je obecně známé, že nekvalitní nebo nedostatečný spánek může vést k mnoha problémům. Co však možná nevíte, je, že špatné spaní může výrazně ovlivnit také váš subjektivní věk, takže se můžete cítit dokonce až o 10 let starší, než ve skutečnosti jste!

Nevyspalí se cítíte starší

Již dvě noci nedostatečného nebo přerušovaného spánku mohou způsobit, že se lidé cítí o několik let starší. To zjistila studie vědců ze Stockholmské univerzity, která byla zveřejněna v odborném časopise Proceedings of the Royal Society B. Tým psychologů omezil v rámci studie spánek skupiny dobrovolníků po dobu dvou po sobě jdoucích nocí na pouhé čtyři hodiny. A výsledek? Lidé se pak cítili v průměru o více než čtyři roky starší, někteří uvedli, že si kvůli velké únavě a ospalosti dokonce připadali, jako by zestárli o deset let.

Kromě faktu, že byli respondenti unavenější a vyčerpanější, mohla vnímání toho, že si připadali starší, ovlivnit také skutečnost, že únava a ospalost jsou stavy, které „svádějí“ k nezdravému stravování, zvýšené konzumaci sladkostí nebo kofeinu, snižují chuť na sport a jakoukoli fyzickou aktivitu a také ochotu k sociálním interakcím v podobě setkávání s přáteli a podobně.

I krátký výpadek spánku tělu škodí

Opačný efekt byl v rámci studie pozorován, když její účastníci mohli zůstat v posteli devět hodin. Účinek byl ovšem mírnější – zkoumaní lidé tvrdili, že se po dostatečném odpočinku cítí v průměru o tři měsíce mladší, než je jejich skutečný věk. „Spánek má zcela zásadní vliv na to, jak se cítíte, a nejde jen o dlouhodobě nastavený spánkový režim. Ukázalo se, že i když spíte nedostatečně pouhé dvě noci, má tato skutečnost dopad na to, jak staří si připadáte,“ uvedla Leonie Balter, jedna z autorek výzkumu.

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Kvalita a délka spánku významně ovlivňují fungování celého organismuFoto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Experimentu se zúčastnili mladí i senioři

V první části studie bylo 429 lidí ve věku 18 až 70 let dotazováno, jak staří se cítí, kolik dní v posledním měsíci nespali a jakou mají náladu. Ve druhé části pak vědci testovali, zda se účastníci skutečně cítí starší kvůli nedostatku spánku. Tohoto experimentu, s omezením spánku na čtyři hodiny po dvě noci za sebou, se zúčastnilo celkem 186 osob ve věku 18 až 46 let.

Zkoumání tak přineslo zjištění, že každá noc nedostatečného spánku u účastníků vyvolala v průměru pocit, že jsou o 0,23 roku starší, a omezení spánku během dvou nocí po sobě dokonce o 4,4 roku starší. Tato zjištění potvrzují nezastupitelnou roli spánku při udržování zdraví a mladistvého pocitu, který je spojen s delším a zdravějším životem.

  • Existuje dokonce tvrzení, že subjektivní věk ukazuje na skutečný věk mozku, přičemž ti, kteří se cítí mladší, mají tudíž také mladší mozek.

Načítám