Článek
Draslík patří mezi jeden z nejdůležitějších minerálů v lidském těle. Jeho hladinu by si měli, a to pod dohledem lékaře, hlídat zejména lidé s nemocných srdcem, vysokým tlakem a diabetici. Zásadní je ho doplňovat při pocení.
Na co je dobrý draslík?
Draslík byste našli v každé buňce těla. Jeho nejvýznamnější funkce spočívá v udržování rovnováhy a optimálního poměru tekutin uvnitř a vně buněk. Je zásadní pro správnou funkci srdce a celého kardiovaskulárního systému, stejně tak svalů. Přirozeně podporuje vylučování moči, a pomáhá tak odstraňovat odpadní látky z těla. Spolu s dalšími minerálními látkami se zúčastňuje přenosu nervových vzruchů.
Zásobárnou draslíku jsou svaly, nervy, mozek, ale i pokožka, střevní sliznice, ledviny a játra. Aby ho tělo dokázalo udržet v potřebném množství, potřebuje k tomu hořčík, na mnoha činnostech se zase podílí spolu se sodíkem. To je zásadní pro udržování rovnováhy a optimálního poměru vody ve tkáních, což je zcela nezbytné i pro zdravé fungování ledvin. Závažný nedostatek draslíku, způsobený například silným průjmem nebo zvracením, může člověka ohrozit na životě.
Hladinu draslíku v krvi regulují ledviny – a je to velmi důležité, protože jeho nízká nebo naopak vysoká hodnota může ohrozit zdraví, například kvůli poruše srdečního rytmu. Přitom optimální hladina draslíku pomáhá snižovat krevní tlak.
Jak doplnit draslík v těle
Protože je draslík hojně obsažen v běžných potravinách, je možné ho do těla dostat stravou a nápoji, tedy vhodnými minerálními vodami. Pokud ho ale potřebujete víc, například v případě zmíněných zdravotních obtíží nebo během sportovního výkonu, pak je možné zvolit vhodné doplňky stravy.
Na trhu najdete nejčastěji dvě formy draslíku – citrát draselný a glukonan draselný. Obě látky mají schopnost zvýšit hladinu draslíku v těle, ale to na ně může reagovat jinak, mohou mít i různé interakce s užívanými léky, takže jejich užívání vždy raději zkonzultujte v lékárně.
V doplňcích stravy s minerály se často draslík kombinuje s hořčíkem, jelikož nedostatek draslíku je obvykle spojen i s nedostatkem hořčíku. Lze si vybrat variantu tablet s postupným uvolňováním, ale třeba i těch šumivých.
Denní dávka draslíku
Doporučený denní příjem draslíku by měl být 3,5–4,7 g. Jeho přirozeným zdrojem je zelenina (špenát, kapusta), ovoce (banány, avokádo), ale i pšeničné otruby, maso a přírodní minerální vody.
Příznaky nedostatku draslíku
Pokud má vaše tělo nedostatek draslíku, dává to najevo tím, že můžete trpět potížemi se zažíváním a oslabenou imunitou. Můžete kvůli tomu mít pocit chronické únavy, bolesti hlavy nebo se u vás mohou objevit svalové křeče či slabost – nedostatek draslíku negativně ovlivní schopnost vysílat nervové impulzy a tím i činnost svalů.
Může se to také projevit potížemi se spánkem, horším soustředěním a problémy s pamětí. Důsledkem mohou být i potíže se srdcem – nejčastěji s nepravidelnou srdeční činností - vyšším tlakem nebo řídnutím kostí.
Nedostatek draslíku také zvyšuje riziko cukrovky a projevuje se narušením optimálního pH krve – což ovlivňuje i zdraví kostí a svalů.
Lidé, kteří mají cukrovku, musí hlídat hladinu draslíku i proto, že pokud je ho málo, dochází ke změnám v rámci metabolismu glukózy.
Potraviny bohaté na draslík
Draslík je minerál, který je naštěstí dostupný v mnoha potravinách a také například v minerálních vodách. Není tedy problém doplnit draslík přirozeně právě jídlem. Pro představu nabízíme přehled potravin, které jsou jeho největším zdrojem:
Přírodní zdroje draslíku | mg/100 g |
---|---|
pšeničné otruby | 1160 mg |
sója | 1660 mg |
fíky čerstvé | 1010 mg |
obilné klíčky | 809 mg |
datle | 730 mg |
vařené loupané brambory | 658 mg |
avokádo | 485 mg |
sladké brambory | 475 mg |
houby | 467 mg |
špenát vařený | 466 mg |
losos vařený | 414 mg |
kapusta | 380 mg |
květák | 350 mg |
banán | 350 mg |
čerstvý hrášek | 342 mg |
vejce | 250 mg |
jablka | 100 mg |
Kdy je třeba doplnit draslík?
Na doplňování draslíku by bylo dobré se zaměřit hlavně v případě, kdy proděláte průjmové onemocnění nebo jste častěji zvraceli, užíváte diuretika, tedy léky na odvodnění, nebo se z nějakého důvodu hodně potíte – ať při sportu, ve vedru, nebo při nemoci. V tu chvíli byste měli doplňovat nejen tekutiny, ale právě i draslík.
V takovém případě jsou vhodné minerální vody (středně i silně mineralizované) nebo iontové nápoje. Je to zásadní třeba při namáhavějším sportovním výkonu, kdy se může nedostatek draslíku ohlásit křečemi svalů, nejčastěji lýtek.
Nadbytek draslíku - příznaky
Jako laik nadbytek draslíku velmi těžko odhalíte, protože má mnoho příznaků – od brnění v končetinách, slabosti - patří k nim třeba i zvracení nebo průjmy. Jak již bylo řečeno, hladinu draslíku pomocí laboratorních tesů si musí hlídat lidé, kteří mají nemocné srdce. Důvodem je i to, že pokud je ho v těle moc, hrozí náhlá srdeční zástava.
Draslík
Doporučená denní dávka: Podle doporučení odborníků by denní dávka draslíku měla být 3,5–4,7 g.
Zdroje draslíku: Obsahuje ho většina běžných potravin a minerálních vod, takže jeho přísun stravou není problém.
Nedostatek draslíku: Jestliže ho máte nedostatek, projeví se to například únavou, bolestmi hlavy, křečemi či slabostí, ale také problémy se srdcem, krevním tlakem a bolestmi břicha s nadýmáním.
Odborná spolupráce: RNDr. Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu, www.biochemicka.cz