Článek
I když tělo dokáže vstřebat jen velmi málo chromu z potravy, jeho nedostatek je u zdravého člověka výjimečný. Není možnost jeho množství v organismu zjistit – upozorní na to právě příznaky, jako je nadměrná tvorba inzulinu, poruchy metabolismu tuků, jejich zvýšená hladina v krvi a tloustnutí.
Na co je dobrý chrom?
Chrom má v těle několik důležitých funkcí. Nejzásadnější je asi to, že pomáhá se zpracováním sacharidů, tuků a bílkovin. Dále přispívá ke zdravé hladině cukru v krvi díky spolupráci s hormonem slinivky břišní, inzulinem. Je také zapotřebí při syntéze tuků včetně cholesterolu a bílkovin.
Většina lidí si chrom spojuje s chutí k jídlu a hubnutím, což je pravda, protože má opravdu schopnost potlačit pocit hladu. Zvyšuje totiž vstřebávání glukózy do centra sytosti v mozku, a tím tak pomáhá potlačovat i chutě na sladké.
Chrom - tablety na hubnutí
Nejčastěji chrom v doplňcích stravy užívají ti, kdo si myslí, že jim pomůže s hubnutím. Doplňky stravy mají formu tabletek, ale lze koupit i chromový olej, chrom ve spreji nebo čaj s chromem. Protože se tento minerál lépe vstřebává spolu s vitaminem C a vlákninou, často se prodává v jedné tabletě. Do ní se přidává karnitin, který má pomoci se spalováním tuků. I když chrom má jistý vliv na chuť k jídlu a metabolismus, rozhodně nelze od jeho konzumace čekat výrazné váhové úbytky.
Chrom v těhotenství
Chrom je důležitý pro normální prenatální vývoj plodu a syntézu bílkovin. V těhotenství ale není třeba ho užívat v tabletách, stačí vyvážená zdravá strava.
Doporučená denní dávka chromu
Zajímavé je, že ani odborníci se často neshodnou na tom, kolik chromu tělo vlastně potřebuje a zda je člověk schopen ho získávat jen z potravin. Doporučená denní dávka chromu je kolem 100 µg. Za bezpečný a přiměřený denní příjem chromu se považují dávky v rozmezí 50–140 µg. Údaje o denním příjmu chromu se v různých zemích mohou lišit stejně jako hodnota doporučené dávky.
V čem je chrom?
Hlavním zdrojem chromu jsou živočišné bílkoviny, tedy maso, mořské plody, vnitřnosti, ale i mléčné výrobky – máslo, sýr, tvaroh a další. Z rostlinných zdrojů je třeba jmenovat luštěniny, ořechy, obilniny, hlavně ty celozrnné, a rýži. Také obilné klíčky, brambory, veškerá zelenina a některé ovoce. Chrom obsahuje melasa, přírodní hnědý cukr a pivovarské kvasnice. Vstřebávání chromu ve střevech podporuje současná konzumace vlákniny.
Obsah chromu je však zásadně závislý na tom, jak jsou potraviny vypěstované a zpracované, takže se může velmi lišit. Právě proto neexistují spolehlivé údaje a databáze, kde by se obsah chromu v potravinách uváděl. Ale jen pro představu – 100 g para ořechů obsahuje kolem 100 µg chromu, celozrnná mouka kolem 20 µg a vepřové kolem 10 µg, lžička pivovarských kvasnic by měla obsahovat kolem 3 μg chromu a jedno jablko kolem 1,5 µg.
Kdy jíst chrom?
Příjem chromu značně kolísá podle toho, jaké potraviny jíte a kde jsou pěstovány, takže se nedá moc přesně odhadovat, a tedy říct, kdy je vhodná chvíle ho doplnit. Obecně se ale soudí, že průměrný zdravý člověk si vystačí s tím, co sní.
Lidé nemocní nebo hodně stresovaní, ti, kteří hodně konzumují sladké, obézní nebo ženy v těhotenství, ale také sportovci a fyzicky těžce pracující by měli příjem zvýšit. Vyšší příjem se doporučuje i diabetikům.
Příznaky nedostatku chromu
Nedostatek chromu v těle se může projevovat bolestí hlavy, nevolností, neklidem, únavou a podrážděností, stejně jako sníženou výkonností a depresivní náladou.
Nedostatek chromu postihuje častěji diabetiky, kteří chrom vylučují močí asi třikrát víc než zdraví lidé. To může přispívat k dalším komplikacím cukrovky. Pokud je příčinou nedostatek chromu, pak se vše díky vyššímu příjmu zlepší.
Jak dodat chrom do těla
Pokud budete konzumovat kvalitní potraviny, poskytnete svému tělu čistý a opravdu kvalitní zdroj chromu. Vhodným zdrojem jsou například med, ořechy, pivovarské kvasnice, citrusové plody, rajčata, fazole a brokolice, ale jeho obsah v ovoci a zelenině se regionálně liší.
Lze sáhnout i po doplňcích, ve kterých se s ním setkáte nejčastěji ve dvou formách – jako chlorid chromitý a síran chromitý. Jejich příjem může podpořit správný metabolismus cukrů a tuků, upravit a ustálit hladinu krevního cukru, potlačovat chuť na sladké a pomoci s hubnutím.
Nejlepší forma chromu
Vždy je lepší a bezpečnější doplňovat chrom z přirozených zdrojů čili potravin. Nejpřirozenější by měla být forma chromu vázaná na aminokyseliny, tedy organicky vázaný chrom, například kvasnice, které se pěstují v prostředí, v němž je chrom obsažen.
Chrom
Doporučená denní dávka: Podle doporučení odborníků by denní dávka chromu měla být asi 100 µg.
Zdroje: Obsahují ho živočišné bílkoviny, všechna zelenina a některé ovoce, skvělým zdrojem jsou pivovarské kvasnice. Najdete ho i v celozrnných obilovinách a výrobcích z nich.
Jak se projevuje nedostatek: bolest hlavy, nevolnosti, neklid, únava a podrážděnost, stejně jako snížení výkonnosti a depresivní nálady. V důsledku hromadění cukru v krvi pak příznaky známé jako komplikace cukrovky.
Předávkování chromem
Předávkování chromem je velmi výjimečné a týká se lidí, kteří jsou na něj citliví. Pak se projeví žaludečními potížemi, nízkou hladinou cukru v krvi, ale i poškozením jater a ledvin nebo záněty kůže a žaludečními vředy.
Odborná spolupráce: RNDr. Michaela Bebová, biochemička, odbornice na výživu, spolupracovnice AquaLife Institutu, www.biochemicka.cz