Hlavní obsah

Vapování způsobuje stárnutí vaječníků i problémy s hormony a ovulací, zjistili vědci

Foto: Yta23, Shutterstock.com

Foto: Yta23, Shutterstock.com

Že kouření škodí zdraví a negativně ovlivňuje plodnost, to se všeobecně ví. Proto mnoho kuřáků přešlo na elektronické cigarety, takzvané vapování. Jenže ani vaping nemusí být bez následků, do těla se totiž jeho prostřednictvím dostává velké množství škodlivého nikotinu a dalších nebezpečných látek. Kromě jiných obtíží mohou negativně ovlivňovat ženské reprodukční zdraví a plodnost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Elektronické cigarety, při jejichž kouření nedochází k žádnému spalování, tedy u nich odpadá vdechování oxidu uhelnatého a dalších škodlivin, způsobených hořením, jsou čím dál oblíbenější. Velké popularitě se těší zejména vapovací pera a tyčinky s ovocnými, čokoládovými a dalšími atraktivními příchutěmi.

Název těchto produktů je odvozen od anglického slova „vape“, což znamená pára. Elektronická cigareta funguje tak, že ohřívá tekutý liquid a vytváří aerosol, který člověk inhaluje. Pro spoustu lidí jde o jakousi berličku a nástroj, který jim pomáhá omezit kouření nebo s ním úplně přestat.

Návykový nikotin škodí srdci i cévám

Každému je asi jasné, že ženy, které se snaží otěhotnět, by se měly vyvarovat kouření i požívání většího množství alkoholu. Jak je to ale v případě vapování, o kterém si mnohdy můžete přečíst, že vašemu zdraví v podstatě téměř ničím neškodí? Opak je bohužel pravdou. I elektronické cigarety totiž obsahují škodlivé látky (např. propylenglykol v náplni, který může podráždit dýchací cesty a ve vysoké dávce způsobit otravu) a nikotin –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ některé druhy ho podle dostupných dat dodávají do těla dokonce ještě větší množství než klasické cigarety.

Nikotin prokazatelně vašemu tělu škodí. Zvyšuje hodnoty krevního tlaku a z dlouhodobého hlediska poškozuje a stahuje cévy. Zvyšuje též srážlivost krve, zrychluje srdeční činnost a tím zvyšuje riziko vzniku srdečního infarktu či mozkové mrtvice. Zdravotní dopady používání elektronických cigaret jsou sice významně nižší než u kouření cigaret klasických, i v případě vapování by ale mělo platit, že by se mělo praktikovat opatrně a s mírou.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Vapování může snížit šance na otěhotněníFoto: fizkes, Shutterstock.com

Vapování ničí ženská vajíčka

Výzkumů, týkajících se vapování a jeho vlivu na ženské zdraví a plodnost, je prozatím jen omezené množství. Jedním z nich je studie společnosti Hertility Healths, která ukázala, že 22 % žen, které se snaží otěhotnět, pokračuje dále ve vapování a nehodlají s ním přestat.

Studie, které se anonymně zúčastnilo více než 300 tisíc žen ve věku 20 až 30 let, identifikovala pravděpodobnou souvislost mezi vapingem a stárnutím vaječníků. Na základě laboratorních rozborů krve těchto žen bylo totiž zjištěno, že ty, které kouří tabák nebo vapují, mají v těle nižší hladinu anti-Müllerova hormonu (AMH), který udává, kolik vajíček ženám zbývá ve vaječnících.

Hormonální výkyvy i poruchy ovulace

„Nikotin a další chemické látky obsažené v elektronických cigaretách mohou narušovat produkci ženských pohlavních hormonů a urychlovat pokles ovariální rezervy (zásoby vajíček ve vaječnících) a narušovat produkci důležitých hormonů, které jsou klíčové pro regulaci menstruačního cyklu a ovulace,“ uvedla Dr. Helen O'Neill, reprodukční a molekulární genetička a zakladatelka společnosti Hertility Health pro britský magazín Glamour.

Lékařka dodává, že na základě daných zjištění je v každém případě vhodné, aby ženy, které plánují otěhotnět, s vapingem co nejdříve přestaly. Maximální snížení vystavování organismu škodlivým látkám, obsažených v elektronických cigaretách, s jistotou pomůže zlepšit celkové reprodukční zdraví a významně zvýšit šance na početí dítěte.

Načítám