Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Med je sladká zlatavá tekutina, kterou vyrábějí včely medonosné z nektaru kvetoucích rostlin. Existuje asi 320 různých druhů medu, které se liší barvou, vůní a chutí. Med je bohatý na živiny a antioxidanty a jako součást vyvážené stravy může hrát roli třeba při léčbě cukrovky. Ale to není všechno.
Například při nachlazení je velmi vhodný zejména lipový med. „Obsahuje silice, které podporují vykašlávání a napomáhají lepšímu dýchání. Naopak medovicové medy s vysokým obsahem minerálních látek jsou zase vhodné k posílení paměti,“ říká Milan Špaček z firmy Medokomerc. Jaké pozitivní účinky na zdraví můžete očekávat, když zařadíte med do každodenního jídelníčku? Tady jsou.
Zdravé srdce a cévy
Med obsahuje mnoho důležitých bioaktivních rostlinných látek, jako jsou flavonoidy a fenolové kyseliny. Tmavší druhy obvykle nabízejí více antioxidantů než ty světlejší. Antioxidanty pomáhají neutralizovat reaktivní formy kyslíku, tzv. volné radikály, v těle, které se mohou hromadit v buňkách a způsobovat jejich poškození.
To pak přispívá k předčasnému stárnutí, ale také ke vzniku diabetu 2. typu nebo srdečních a cévních chorob. Množství a kvalita antioxidačních látek závisí na druhu medu a květu, který nektar poskytuje. Antioxidanty zároveň posilují imunitní systém.
Stabilnější hladina cukru v krvi
Pokud jde o regulaci hladiny cukru v krvi, med může mít oproti běžnému cukru určité výhody. Ačkoli zvyšuje hladinu cukru v krvi stejně jako cukr, antioxidanty, které obsahuje, pomáhají chránit organismus před metabolickým syndromem a cukrovkou 2. typu. Vědci zjistili, že med může zvyšovat hladinu adiponektinu, hormonu, který má protizánětlivé účinky a přispívá k regulaci hladiny cukru v krvi. Existují také studie, které ukázaly, že každodenní konzumace medu může stabilizovat hladinu cukru v krvi nalačno u diabetiků.
Krevní tlak i cholesterol v normě
Med může podle vědců také pomáhat předcházet řadě civilizačních onemocnění. Pravidelná konzumace dokáže snižovat krevní tlak. Med obsahuje propolis (pryskyřici, kterou sbírají včely z pupenů a kůry stromů), jenž pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a tuků (triglyceridů) v krvi.
Úleva při trávicích potížích
Med může pomoci při problémech s trávením díky svým protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem. Obsahuje prebiotika podporující růst prospěšných bakterií ve střevech, které udržují celkové zdraví trávicího systému. Med dále pomáhá zmírnit záněty v trávicím traktu, například při gastritidě nebo podráždění žaludku, dokáže též zklidnit pálení žáhy nebo nadýmání. Má mírně projímavé účinky, což může pomoci při zácpě.
Šetrné hojení ran
Právě med je vůbec nejstarším známým prostředkem k léčbě a hojení ran. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky, aktivuje imunitní reakci a bílé krvinky, které bojují proti infekci, aby zahájily obnovu tkání. Med je účinný při léčbě akutních a mírnějších povrchových poranění i drobných popálenin.
Léčba kašle a nachlazení
Med je častou přísadou v přípravcích pro léčbu kašle, chrapotu, bolesti v krku, horečky a nachlazení, ať už jde o sirupy, tinktury, pastilky nebo horké nápoje. Pomůže zmírnit příznaky onemocnění, zklidňuje dýchací cesty a ulevuje při kašli, využít ho lze také při léčbě chronické bronchitidy.
Kvalitnější spánek
Med dokáže uklidnit nervy a udržet psychiku v rovnováze. Obsahuje glukózu, která se rychle vstřebává do krve, a tak podporuje relaxaci a zmírnění stresu a psychických problémů, které dokážou občas velmi nepříjemně zasáhnout i do spánkového režimu. Zkuste si večer dát lžíci medu do teplého mléka.
Lepší paměť
Med je, kromě jiného, výborným bojovníkem se stresem, obnovuje buněčný systém, a navíc zlepšuje paměť. Vápník, který obsahuje, je snadno vstřebáván mozkem, jenž díky tomu lépe funguje.
„Tmavý medovicový med nebo med lesní, který se skládá z medovicového a květového, je vhodný pro starší konzumenty, protože je bohatý na minerální látky, jako je vápník, draslík, hořčík, železo, jež jsou pro tělo a jeho paměťový aparát blahodárné,“ uvádí Milan Špaček ze společnosti Medokomerc.