Hlavní obsah

Toxické látky ve spodním prádle. Testy jich našly v kalhotkách překvapivě velké množství!

Foto: Kostikova Natalia, Shutterstock.com

Foto: Kostikova Natalia, Shutterstock.com

Spodní prádlo nosíte přímo na těle a každý den, proto je znepokojivé, že v něm testy odhalily velké množství nebezpečných bisfenolů, které patří mezi zdraví ohrožující látky. Ze 166 testovaných vzorků je našli v každém třetím a každý dvacátý překročil bezpečnou hranici.

Článek

Bisfenoly v potravinách a hračkách už jsou pod dohledem, ale textil zatím zůstává stranou a dochází tím ke zvláštním paradoxům. „Prádlo na panenkách, protože je součástí hračky, je regulováno přísněji než to lidské, tedy zdraví panenek je víc chráněno než zdraví skutečných lidí,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Je sice pravdou, že přes kůži se do těla dostane méně bisfenolů než z potravin, ale už bylo doloženo, že BPA migruje do potu a může způsobit kožní alergie. Takže je ostražitost namístě.

Co odhalil dTest

Právě proto, že spodní prádlo nosíme každý den, mělo by být z takových materiálů, aby bylo co nejbezpečnější. Bohužel výzkum provedený v rámci evropského projektu ToxFree Life – Život bez toxických látek pro všechny, na kterém se podílely také ekologický spolek Arnika a spotřebitelská organizace dTest, ukázal, že v mnoha případech obsahuje nebezpečné bisfenoly. Nejproblematičtější bylo prádlo ze syntetických materiálů, bavlněné dopadlo výrazně lépe.

Jaké spodní prádlo se testovalo?

Testováno bylo 166 vzorků spodního prádla zakoupeného napříč pěti evropskými státy - z nich 79 bylo dostupných na českém a slovenském trhu, zbytek pocházel z Rakouska, Maďarska a Slovinska. Bohužel výsledky nebyly moc příznivé - 82 % prádla ze syntetických vláken obsahovalo bisfenoly, přičemž ve 41 % šlo o vysokou koncentraci.

„Nejvíce na to doplácejí ženy, protože dámské spodní prádlo je častěji vyrobeno ze syntetických látek,“ vysvětluje Karolína Brabcová, vedoucí kampaní za zákaz toxických látek ve spotřebním zboží a odbornice na toxické látky ve spotřebním zboží spolku Arnika. Pánské a dětské prádlo je častěji bavlněné, tak dopadlo lépe – tři čtvrtiny dívčího spodního prádla a čtyři pětiny chlapeckého a pánského byly bez bisfenolů.

Z kousků prodávaných na českém trhu na tom byly nejhůře Dedoles Veselé bezešvé dámské kalhotky (36 mg/kg) a pánské Adidas Trunk boxerky 3 pack (15 mg/kg). Za maximální bezpečné množství se považuje 0,8 mg/kg materiálu.

Co a kde jsou bisfenoly?

Bisfenoly jsou chemické sloučeniny využívané hlavně při výrobě plastů a epoxidových pryskyřic, které najdete v plastovém nádobí, nápojových lahvích, sportovních potřebách, ale třeba i ve vodovodních trubkách nebo vnitřku plechovek a konzerv. Při výrobě textilií se používají pro fixaci barev.

Některé bisfenoly představují potenciální riziko pro člověka i životní prostředí. Tím spíš, že jejich stopy už byly nalezeny ve vodě, v lidském organismu a tělech zvířat.

Jak škodí bisfenoly?

Některé bisfenoly mají negativní vliv na hormonální systém a vývoj organismu. Mohou ovlivnit i reprodukční schopnosti!

Nejznámější je bisfenol A (BPA), který zvyšuje riziko potratu, vzniku rakoviny prsu a prostaty, podporuje obezitu, metabolické poruchy, cukrovku, kardiovaskulární onemocnění a oslabuje imunitní systém nebo vývoj dětí.

Bisfenol A je v EU veden jako látka vzbuzující mimořádné obavy, proto je jeho používání omezováno. Ovšem výrobci ho nahrazují dalšími bisfenoly, u kterých také panují obavy, že mají negativní vliv na zdraví. O to víc, že se tyto sloučeniny mohou hromadit v těle i v životním prostředí. I proto se chystá plošné omezení BPA i dalších bisfenolů (například BPB, BPS, BPF a BPAF). Zatím došlo k výraznému snížení tolerovaného denního příjmu BPA z potravin.

Foto: Ivan Marc, Shutterstock.com

Bisfenoly mohou zvyšovat riziko potratů, ale třeba i vzniku rakoviny prsuFoto: Ivan Marc, Shutterstock.com

Spodní prádlo volte bavlněné

Přes všechnu ostražitost je dobré vědět, že ani nošením nejhůře hodnoceného prádla si člověk nepřivodí akutní potíže. „Je však třeba vzít v potaz, jakému množství nežádoucích látek jsme denně celkově vystaveni. Domníváme se, že je klíčové, aby úřady co nejrychleji zavedly plošnou regulaci toxických látek a lépe chránily spotřebitele,“ shodují se Hana Hoffmannová a Karolína Brabcová.

Cestou, jak eliminovat riziko, je nosit bavlněné spodní prádlo. Bavlna se v testování ukázala nejbezpečnější a nezáleží, zda bavlněné kalhotky nebo boxerky koupíte ve značkovém obchodě nebo supermarketu.

Související témata:
Bisfenoly
Reprodukční zdraví

Načítám