Hlavní obsah

Syndrom polycystických vaječníků. Varovné příznaky? Výkyvy hmotnosti, akné i padání vlasů

Foto: MMD Creative, Shutterstock.com

Foto: MMD Creative, Shutterstock.com

Problémy s menstruací, akné, řídnutí vlasů i nadměrné ochlupení, to vše mohou být příznaky diagnózy známé jako syndrom polycystických ovarií (PCOS). Mnohé ženy dlouhou dobu vůbec nevědí, že touto nemocí trpí a k lékaři je nezřídka přivedou až neúspěšné pokusy o otěhotnění. Kterým varovným signálům je dobré věnovat zvýšenou pozornost?

Článek

Jde o hormonálně-metabolickou poruchu, která mívá silnou genetickou predispozici. Jak už název napovídá, ženám s polycystickými vaječníky se v nich tvoří cysty, přesněji řečeno velké množství malých nezralých folikulů, což jsou v podstatě zakrnělé zárodečné buňky (vajíčka).

Dosud není zcela objasněno, proč syndrom polycystických vaječníků vzniká. Hlavní příčinou je ale hormonální nerovnováha v organismu, která způsobuje nadbytek mužských pohlavních hormonů (androgenů). To následně vede k poruchám menstruačního cyklu a dalším specifickým obtížím. Přečtěte si, podle čeho poznáte problém a které příznaky a signály, jež vám dává vaše tělo, není radno ignorovat.

Nepravidelná nebo extrémně silná menstruace

Ženy se syndromem PCOS se často potýkají s velmi nepravidelnou a nepředvídatelnou menstruací. Krvácení nemusí přijít i několik měsíců, když ale poté nastane, bývá mnohdy velmi silné, intenzivní a dlouhé, doprovázené bolestmi a křečemi.

Výkyvy hmotnosti

Kolísání tělesné hmotnosti je typickým příznakem PCOS. Pokud ovšem žena rychle přibere nebo naopak nezvykle rychle zhubne, příčin může být celá řada, od stresu a pracovního vytížení až po jinou chorobu, není tedy vždy snadné odhalit pravý důvod.

Zánětlivé akné

U spousty žen s PCOS se objevuje hluboké, tzv. cystické akné, obvykle na obličeji, pažích nebo hrudníku a zádech. Nejde přitom zpravidla o žádné nenápadné povrchové bílé nebo černé tečky, ale rozsáhlá zánětlivá ložiska, která se špatně hojí a stále se vracejí. Androgeny totiž ve vyšší míře stimulují mazové žlázy a snadno se pak na kůži vytvoří ideální prostředí pro růst bakterií způsobujících akné. Nepříjemné je, že i když se akné zhojí, mohou po něm zůstávat trvalé jizvy.

Foto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Zánětlivé akné i nadměrné ochlupení v obličeji, typické příznaky syndromu polycystických vaječníkůFoto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Padání a řídnutí vlasů

Syndrom PCOS může způsobovat rovněž vypadávání vlasů, kštice tak na některých místech nápadně prořídne, výjimečně dochází dokonce k viditelnému plešatění. Nejčastěji prořídnou vlasy na čele, v oblasti spánků nebo také na temeni hlavy.

Ochlupení v obličeji, na prsou či zádech

Není nic neobvyklého, když se vám čas od času objeví na bradě, nad horním rtem nebo jinde na obličeji pár ojedinělých chloupků, pokud se ale potýkáte s výraznějším ochlupením na místech, která nejsou pro ženy zrovna typická (hrudník, spodní záda, podbřišek, břicho), určitě tomu věnujte pozornost a zkonzultujte situaci s lékařem.

Inzulinová rezistence, vyšší hladina cukru v krvi

U žen s PCOS bývá často diagnostikována inzulinová rezistence, což je stav, při kterém buňky nereagují správně na hormon inzulin, který za normálních podmínek snižuje hladinu cukru v krvi. V některých případech stačí pomocí léků normalizovat odchylky v metabolismu glukózy, což následně zlepší i funkci vaječníků. Další možností, jak zmírnit příznaky PCOS je optimalizovat tělesnou váhu. „U mnohých pacientek může redukce váhy zlepšit funkci vaječníků tak významně, že otěhotní bez dalších intervencí,“ vysvětluje gynekoložka Hana Višňová z kliniky IVF Cube.

Rozladěnost, emoční labilita

Některé z lékařských studií naznačují, že PCOS syndrom souvisí s duševním zdravím a může významně ovlivňovat psychické rozpoložení. Bylo prokázáno, že u pacientek s touto nemocí je vyšší riziko rozvoje úzkostných poruchdepresí, existuje i zvýšená pravděpodobnost vzniku poruch příjmu potravy.

Diagnostika syndromu polycystických vaječníků (PCOS)

  • Na diagnózu PCOS může upozornit běžné ultrazvukové gynekologické vyšetření, při kterém lékař pozoruje zvětšené vaječníky s početnými malými ovariálními folikuly nebo cystami.
  • Cysty obsahují tekutinu a vajíčko, které kvůli hormonální nerovnováze nemůže dozrát, a tedy ani být oplodněno.
  • Následné vyšetření krve obvykle potvrdí nadbytek androgenů, tedy mužských pohlavních hormonů, v organismu ženy.

Načítám