Hlavní obsah

Menopauza, strašák většiny žen. Trvá až 7 let, u kuřaček nastupuje dřív, ale dá se na ni připravit

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Menopauza přichází většinou mezi 45. a 55. rokem života ženy a je naprosto přirozenou součástí jejího života. Během ní prochází tělo mnoha změnami a provází ji velmi různorodé projevy, které mnoho žen očekává s obavami. Jak je zvládnout a na co se připravit? I to jsou témata, jež připomíná Světový den menopauzy, který připadá právě na 18. října.

Článek

Během menopauzy, tedy klimakteria, dochází k postupnému útlumu funkcí pohlavních orgánů, mění se hormonální rovnováha a žena prochází mnoha fyzickými i psychickými změnami. Projevy tohoto procesu jsou různorodé – některé z nich lze očekávat vždy, jiné jsou specifické. Ženy se často bojí, jak tento proces zvládnou a nakolik to ovlivní jejich život. A mluvíme o docela dlouhé době, protože v průměru trvá menopauza sedm let. Co tedy očekávat a jak se nachystat? 18. říjen, který byl vyhlášen jako Světový den menopauzy, by měl přispět k vetší informovanosti právě v této oblasti.

Kdy čekat první příznaky menopauzy?

Prvními náznaky jsou změny v menstruačním cyklu – změna v pravidelnosti či intenzita krvácení. Toto období se nazývá premenopauza a může k ní dojít ještě několik let před poslední menstruací.

Další fází je tzv. perimenopauza, která může nastat kolem 50. roku života a je spojena krom zmíněného také se sekundárními příznaky, vnímanými jako typické – patří sem návaly horka, změny nálad, problémy se spánkem.

Mohou se objevit i příznaky individuální, ovlivněné geneticky – takže je vždy dobré vědět, jak menopauzu prožívala vaše matka.

Jestli se ptáte, kdy máte očekávat nástup menopauzy, pak by to mělo být také podobné jako u vaší maminky – samozřejmě na to má vliv i váš životní styl, zdravotní stav, stres, váha (obezita i přílišná vyhublost) a v neposlední řadě i to, zda kouříte. U kuřaček totiž přichází o něco dřív než u žen, které nekouří.

Jaké příznaky menopauzu provázejí?

Jak jsme řekli, příznaky jsou velmi individuální, ale některé z nich postihují většinu žen:

  • Návaly horka: zažívá je asi 73 % žen. Jde o náhlé stavy, kdy se zapotíte a buší vám i srdce. Léčí se pomocí hormonálních nebo přírodních doplňků.
  • Únava a malátnost: týkají se asi 63 % žen. Způsobují je hormonální změny a pomoci může zvýšená fyzická aktivita, dostatek spánku a relaxace.
  • Špatná nálada a úzkost: takové stavy prožívá asi 48 % žen. Jsou výsledkem toho, že hormonální výkyvy ovlivňují chemické reakce v mozku a mohou způsobovat pocit úzkosti nebo deprese. Tady pomůže psychoterapie.
  • Potíže s koncentrací a zhoršená paměť: I tyto projevy se týkají asi poloviny žen – konkrétně zhruba 45 %. Pomůže posilování paměti, ale i přípravky, které mají vliv na činnost mozku a kognitivní funkce.
Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Příznakem menopauzy nemusí být jen klasické návaly horka, ale i výkyvy nálad a depreseFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Symptomy mohou trvat déle než 7 let

Jak dlouho trvá menopauza a její symptomy? Statistiky říkají, že třetina žen si je „užívá“ déle než sedm let. Během této doby mohou přicházet i odcházet, může se měnit jejich intenzita – i v tomto ohledu hraje roli genetická predispozice. Možnosti léčby nebo zmírňování symptomů je vhodné konzultovat s lékařem.

Prevence je nutná i během menopauzy

I během menopauzy a po ní by ženy měly dbát na prevenci a navštěvovat pravidelně gynekologa. Některé ženy v té době mají pocit, že už na gynekologii chodit nemusí. Zvlášť když necítí žádné problémy. Ale probíhající hormonální změny mohou ovlivnit i vznik některých druhů gynekologických onkologických onemocnění, takže prevence jednou ročně je vhodná,“ říká gynekolog a porodník Karel Pohl.

V rámci screeningu karcinomu děložního hrdla mohou ženy od 55 let nově využít toho, že pojišťovny plně hradí genetický test na přítomnost lidského papilomaviru, který je příčinou závažných nálezů na děložním čípku. „I ten lze jen doporučit, stejně jako pravidelné preventivní prohlídky u gynekologa,“ doplňuje lékařka Iva Kinkorová Luňáčková z Bioptické laboratoře v Plzni.

Co pomůže menopauzu zvládnout?

Při mírnějších obtížích pomůže zdravější životní styl, omezení cigaret a alkoholu, kvalitní strava a pohyb - fyzická aktivita je vhodná i jako prevence před kardiovaskulárním onemocněním a osteoporózou, které se objevují kvůli nedostatku estrogenu.

Při závažnějších potížích můžete zvolit i hormonální léčbu, kdy dodáte chybějící estrogen. Můžete sáhnout i po bylinných doplňcích, které na trhu jsou ve formě tablet, ale i čajových směsí či tinktur.

Bylinky, které pomáhají v období menopauzy

Pokud preferujete spíše přírodní řešení projevů menopauzy, můžete zvolit následující druhy bylinek:

Kontryhel obecný - vyrovnává hladiny hormonů.

Třezalka tečkovaná – má blahodárný vliv na psychiku. „U této bylinky pozor na délku užívání, v kuse by to mělo být maximálně šest týdnů, pak je třeba dát si pauzu. Také zvyšuje citlivost na UV záření, takže se současně s jejím užíváním neopalujte,“ radí Ing. Lenka Jelínková, vývojová specialistka Biogeny.

Šalvěj lékařská, lidově babské ucho – zmírňuje noční pocení a návaly, ale i výkyvy nálady. Lze ji používat jako bylinku do jídla, ale i si z ní udělat výluh.

Jetel luční neboli jetel červený – uleví od návalů horka, nespavosti a nevolností, pomůže zachovat pevné kosti a podpoří lymfatický systém.

Kotvičník zemní – zvyšuje vitalitu, snižuje podrážděnost a depresi, obecně pomůže s dopady klimakteria.

Řebříček obecný – předchází nadměrnému pocení, návalům horka a migrénám.

Načítám