Hlavní obsah

Stomie neboli umělý vývod: Hlavní je se s tím vyrovnat psychicky, ale dovoluje sport i sex

Foto: JFontan, Shutterstock.com

Foto: JFontan, Shutterstock.com

Vývod, tedy stomie. Zákrok, který vyvolává obavy a je možná trochu strašákem. Do jaké míry oprávněně a co to vůbec obnáší?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stomie, tedy umělý vývod, je vnímána pacienty jako zásadní omezení. Přitom jim mnohdy umožní se dřív uzdravit a vrátit k normálnímu životu nebo jim život i zachrání. Co to stomie přesně je a jak se s ní žije?

Co je stomie?

Stomie je vývod čili umělé vyústění dutého orgánu na povrch těla – nejčastěji jde o tenké či tlusté střevo nebo močové cesty na stěnu břišní. Patří sem ale i tracheostomie, tedy vývod průdušnice, ezofagostomie (vývod jícnu), gastrostomie (vývod žaludku) a nefrostomie (vývod moči z ledviny).

Dnes se budeme podrobněji zabývat ale vývodem ze střeva či močového měchýře. Právě vývod z tlustého střeva je nejčastější (asi 60 % všech případů), další je vývod z tenkého střeva (asi 30 % případů) a vývod močových cest, asi 10 % případů.

V jakém případě volí lékaři stomii? Když došlo k poškození či nemoci střev v důsledku například zánětů, rakoviny tlustého střeva, vrozených vývojových vad, úrazů a poranění, poškození po ozařování, píštěle nebo třeba endometriózy. Vývodem může skončit i neléčený zánět ledvin, močových cest nebo překážka v nich.

Stomie může být dočasná, ta odlehčuje a podporuje hojení, nebo trvalá. Ročně ji lékaři volí asi u 20 tisíc lidí v republice, ale hodně z toho je dočasných. Aktuálně s ní v Česku žije asi 15 tisíc lidí.

Jak vypadá umělý vývod

Vývod může mít různou velikost a tvar. Je to otvor většinou na boku v oblasti břicha a vzhledem nejvíc připomíná dutinu ústní – je červený, vlhký a lesklý. Přestože vypadá jako rána, nemá nervová zakončení, takže nebolí. Je ovšem citlivý na poškození, takže může začít krvácet – proto je zapotřebí o něj citlivě pečovat.

Z vývodu odchází plyny a stolice samovolně, proto musí být používány sáčky pro zachycení výměšků.

Foto: Sheeyla, Shutterstock.com

Moderní stomické pomůcky jsou nenápadné a tak spolehlivé, že umožňují plnohodnotný životFoto: Sheeyla, Shutterstock.com

Jak se žije se stomií

Samozřejmě, že je potřeba se naučit se stomií fungovat, pečovat o ni, dodržovat hygienická pravidla, vyměňovat či vypouštět sáčky… Ale když to pacient zvládne a psychicky se s tím vyrovná, v podstatě lze plnohodnotně žít.

Nejtěžší to je po operaci, kdy se musí naučit například vstávat z postele nebo něco zvedat tak, aby příliš nezatěžoval dutinu břišní. Zákrok se hojí 6 měsíců až rok. Je také třeba držet bezezbytkovou dietu, tedy žádná semínka, koření, ořechy, musí se jíst lehce stravitelná jídla a málo vlákniny.

Se stomií lze sportovat i intimně žít

Moderní stomické pomůcky dovolují normálně fungovat ve všech oblastech. Stomici mohou i sportovat a nemusí se bát ani intimního života. „Pomůcky jsou designované tak, aby nedocházelo k protečení ani při náročnějších pohybových aktivitách. Jsou dostatečně přilnavé při pohybu a sportu na souši, ale třeba i v bazénu,“ říká Olga Komínková ze společnosti Hartmann – Rico.

Pohyb a sport přispívá nejen ke zlepšení fyzické kondice stomiků, ale i psychiky. „Z praxe víme, že pacienti, kteří se věnují pravidelnému kondičnímu cvičení, mají méně komplikací, rychleji se vracejí do běžného života a stomii rovněž lépe přijmou,“ říká zdravotní sestra Ivana Mošovská.

Dobré je tedy dát na rady fyzioterapeutů a naučit se správně cvičit před operací, po ní, ale i později – při dočasné stomii jsou důležité třeba i Kegelovy cviky, které znají ženy na posilování pánevního dna. „Pomáhají trénovat svěrače konečníku ve chvíli, kdy se vrací střevo znovu ke své funkci, aby nedocházelo k inkontinenci,“ vysvětluje fyzioterapeutka Michaela Matěková.

Načítám