Článek
Postup
01.
Začněte tím, že si připravíte kvásek. Čerstvé droždí rozdrobte do hrníčku, přidejte lžíci cukru a trochu teplého mléka. Směs zamíchejte, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek na teplém místě (trvá to asi 10 minut). Jak udělat kynuté těsto, aby se vždy povedlo?
02.
Mezitím smíchejte mouku se špetkou soli, vejcem, olejem, zbytkem mléka a nakonec přidejte i vzešlý kvásek. Těsto hněťte minimálně sedm minut rukama nebo použijte hnětací robot.
KYNUTÉ ŠNEKY SE SKOŘICÍ NA RŮZNÝ ZPŮSOB
03.
Zadělané těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 30 minut – mělo by zdvojnásobit objem.
04.
Vykynuté těsto lehce rozválejte do obdélníku velkého asi 30 × 20 cm, rozválené těsto by mělo být vysoké asi centimetr. Plát těsta potřete olejem a zasypejte skořicí – stačit bude jedna vrchovatá lžíce. Pak těsto zarolujte, jako byste dělali roládu, a zarolované těsto rozkrojte na 4 až 5 částí – šneků.
SE ZAROLOVANÝM TVAREM SE DAJÍ DĚLAT KOUZLA
05.
Připravené šneky potřete rozšlehaným vejcem (budou pěkně lesklé) a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 až 30 minut dozlatova.
06.
Upečené šneky můžete ještě polít rozpuštěnou bílou čokoládou a posypat nadrcenými lískovými ořechy a mrazem sušenými malinami pro chuť a krásný efekt při servírování.
Vyzkoušejte naše další sladké recepty s nádechem podzimu, třeba rychlý jablečný závin s kokosem nebo hruškový crumble s čokoládou.