Hlavní obsah

Šípky: Opomíjený zázrak přírody, který byste neměli při procházce přehlédnout

Foto: stu.dio, Shutterstock.com

Foto: stu.dio, Shutterstock.com

Šípky, malé červené nebo oranžové plody růže šípkové, jsou odnepaměti ceněny nejen pro svou krásu, ale především pro své léčivé účinky. Jsou plné vitaminů, minerálů a antioxidantů, díky čemuž si vysloužily čestné místo v lidovém léčitelství a kuchyni.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šípková růže, ze které šípky pocházejí, je převážně planě rostoucí keř z čeledi růžovitých. Keř může dorůstat výšky až 3 metry a je typický svými dlouhými větvemi, které jsou pokryté drobnými trny. Květy, které se objevují od května do června, mají růžovou nebo bílou barvu. Po opylení se z květů vyvíjejí šípky, které dozrávají na podzim, a to je také ideální doba, kdy ně vyrazit. Vezměte si košíček a místo hub nyní vyrazte na šípky. Je ten správný čas!

Historie a využití šípků v tradiční medicíně

Šípky jsou po staletí používány jako léčivá rostlina. Už staří Řekové a Římané využívali jejich léčivé vlastnosti. V dobách, kdy nebyly k dispozici moderní léky, se šípky často využívaly k posílení imunity, léčbě nachlazení a zánětů. V tradiční čínské medicíně byla používána šípková tonika pro celkové posílení organismu a harmonizaci vnitřní energie.

Během druhé světové války, kdy byl omezený přístup k citrusovým plodům, se šípky staly klíčovým zdrojem vitaminu C v Evropě. Britská vláda dokonce organizovala sběr šípků, aby zajistila dostatek tohoto vitaminu pro obyvatelstvo, protože „céčko“ je nepostradatelné na prevenci proti kurdějím, na posílení imunity a podporu hojení.

Foto: Nastyaofly, Shutterstock.com

Šípky obsahují až 10× víc vitaminu C než citrusyFoto: Nastyaofly, Shutterstock.com

Šípky jako superpotravina

Z nutričního hlediska jsou šípky skutečně unikátní. Obsahují velké množství vitaminů, minerálů a antioxidantů, které přispívají k celkovému zdraví organismu.

  • Vitamin C: Šípky jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu C. Obsahují ho až 10× více než citrusové plody, což z nich činí vynikající prostředek pro podporu v boji s bacily, zvláště v období chřipek a nachlazení.
  • Vitamin A: Tento vitamin je klíčový pro zdraví očí, pokožky a podporuje správnou funkci imunitního systému.
  • Vitaminy B, E, K: Šípky obsahují i další důležité vitaminy, které přispívají k ochraně buněk, podporují srážlivost krve a zajišťují správné fungování metabolismu.
  • Minerály: Šípky jsou bohaté na vápník, železo, draslík a hořčík. Tyto minerály jsou nezbytné pro zdraví kostí, krvetvorbu a správnou funkci svalů a nervů.
  • Antioxidanty: Polyfenoly a flavonoidy obsažené v šípcích mají silné antioxidační vlastnosti, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením. „Konzumace potravin a nápojů bohatých na antioxidanty může chránit před chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby, rakovina a diabetes typu 2. Množství těchto antioxidantů se v šípcích může značně lišit v závislosti na druhu rostliny, době sklizně a nadmořské výšce, ve které byla rostlina pěstována. Zajímavé je, že rostliny z vyšších nadmořských výšek mívají vyšší hladiny antioxidantů,“ doplňuje Kelli McGrane, registrovaná dietoložka a autorka kuchařek.

Zdravotní přínosy šípků

Šípky mají širokou škálu zdravotních přínosů, díky čemuž jsou populární v lidové medicíně i moderních doplňcích stravy.

  • Protizánětlivé účinky: Šípky obsahují látky, které mají protizánětlivé účinky. Mnohé studie potvrdily, že konzumace šípků může pomoci zmírnit záněty kloubů, což je prospěšné zejména pro lidi trpící artritidou.
  • Zdraví pokožky: Díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů šípky pomáhají chránit pokožku před stárnutím a zlepšují její elasticitu. Olej ze šípkových semen je oblíbeným kosmetickým přípravkem, který hydratuje a regeneruje.
  • Podpora trávení: Šípky mají mírně projímavé účinky a mohou pomoci při zácpě. Také obsahují vlákninu, která podporuje zdravé trávení a pohyblivost střev. „Výzkumy naznačují, že šípkový čaj napomáhá při hubnutí. Šípky totiž mají vysoký obsah antioxidantu zvaného tilirosid, který má podpůrné vlastnosti na spalování tuků. Než čaj samotný je však účinnější šípkový extrakt,“ dodává Kelli McGrane.
  • Zdraví srdce: Díky přítomnosti antioxidantů a flavonoidů snižují hladinu cholesterolu a podporují zdravý krevní oběh.
Foto: MarinaMos, Shutterstock.com

Šípkový čaj je klasika, ale zkuste i jiné delikatesyFoto: MarinaMos, Shutterstock.com

Sběr a zpracování šípků

Sběr šípků je nejlepší v období od září do listopadu, kdy jsou plody zralé a mají krásně oranžovou, až červenou barvu. Je důležité vybírat šípky z čistých oblastí, daleko od silnic a znečištěných míst, aby nedošlo ke kontaminaci chemikáliemi.

Po sběru lze šípky použít čerstvé nebo je sušit pro pozdější použití. Sušení je ideální při teplotě kolem 40 °C, aby se zachoval vysoký obsah vitaminů. Usušené šípky by měly být uchovávány na suchém a tmavém místě, kde vydrží až několik měsíců.

Jak využít šípky v kuchyni?

Šípky jsou velmi univerzální a lze je použít na mnoho způsobů. Zde je několik oblíbených receptů:

  • Šípkový čaj: Jeden z nejjednodušších způsobů, jak využít šípky, je připravit si z nich čaj. Stačí sušené šípky zalít horkou vodou a nechat louhovat 10–15 minut.
  • Šípkový džem: Z šípků se dá připravit výborný džem, který je sladký, ale také plný živin. Na přípravu je potřeba šípky nejprve očistit od semen, povařit a poté rozmixovat a zavařit s želírovacím cukrem.
  • Šípková omáčka: Tradiční česká kuchyně nabízí skvělý recept na šípkovou omáčku, která se podává k masu, zejména ke zvěřině.

Načítám