Hlavní obsah

Šelest na srdci. Nejde o nemoc, ale může být příznakem celé řady jiných potíží a onemocnění

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Šelest na srdci může být mnohdy zcela neškodný, v některých případech ale představuje zdravotní riziko a může signalizovat vážnější problém. Kdy a proč vzniká, jak se diagnostikuje, při jakých příznacích je nutné navštívit lékaře i co znamená srdeční šelest u dětí, vysvětlí kardiolog.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šelest na srdci je, laicky řečeno, zvuk navíc (pískání, skřípání, vibrace) při pravidelné činnosti srdce. Často se objevuje například u dětí během růstu, sportovců nebo těhotných žen a ačkoli bývá mnohdy neškodný, může být v některých případech signálem vážnějšího zdravotního problému, který vyžaduje důkladnější vyšetření. Není proto radno jej podceňovat.

Proč vznikne šelest na srdci

Je třeba říci, že u šelestu se nejedná o diagnózu, ale o příznak. „Šelest je příznakem řady onemocnění, typicky je způsoben postižením srdečních chlopní, ale může se objevit třeba i při defektu mezikomorové nebo mezisíňové srdeční přepážky, kdy krev nesprávným způsobem protéká mezi pravo- a levostrannými srdečními oddíly, nebo může být způsobem zúžením některé z velkých tepen, například aorty. Takže možných příčin vzniku šelestu je více,“ říká kardiolog prof. MUDr. Jan Krejčí, Ph.D., přednosta I. interní kardioangiologické kliniky FNUSA a předseda České asociace srdečního selhání České kardiologické společnosti.

Co způsobuje šelest na srdci

  • Vrozené srdeční vady: Některé vrozené vývojové srdeční vady, jako je například defekt komorového či síňového septa (otvory mezi srdečními dutinami), mohou způsobit šelest kvůli abnormálnímu směru toku krve.
  • Nedomykavost nebo zúžení chlopní: Když jsou srdeční chlopně poškozené, mohou se buď špatně uzavírat (nedomykavost) nebo neumožňují dostatečný průtok krve (což vede k jejich zúžení neboli stenóze). V obou případech krev prochází turbulentně, což způsobuje šelest.
  • Zvýšený průtok krve: V situacích, kdy krev proudí rychleji než obvykle, typicky například v těhotenství, při vysoké fyzické aktivitě u sportovců, během horečky nebo při anémii (chudokrevnosti), může také dojít ke vzniku srdečního šelestu.
  • Zánět srdečního svalu nebo chlopní: Například endokarditida, což je infekce vnitřní výstelky srdce, nebo revmatická horečka mohou způsobit záněty, které vedou ke strukturálním změnám na srdci a vzniku šelestu.
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Srdeční šelest bývá mnohdy neškodný, může být ale signálem vážnějšího problému, který vyžaduje důkladnější vyšetřeníFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Diagnostika šelestu na srdci

„Šelest je příznak, který slyšíme fonendoskopem, čili klasická diagnostika je za použití fonendoskopu a zachycení šelestu poslechem. Protože se jedná o příznak, tak vždy musíme pátrat, co jej způsobuje,“ uvádí prof. Jan Krejčí. Podrobnějším vyšetřením je pak echokardiografie, což je sonografické vyšetření srdce. Pomůže rozpoznat příčinu srdečního šelestu, vyhodnotit funkci srdečních chlopní a odhalit strukturální abnormality na srdci, které mohou vést právě k šelestu.

Příznaky srdečního šelestu

Některé srdeční šelesty nedoprovázejí žádné zdravotní příznaky a obvykle jsou odhaleny spíše náhodně v rámci preventivních lékařských prohlídek. Nicméně na srdeční šelest mohou upozornit některé varovné příznaky, jako je například:

  • bušení srdce
  • pocit svírání, tlak nebo bolest na hrudníku
  • celková únava a slabost
  • závratě, nebo dokonce mdloby
  • dušnost a zadýchávání
  • přetrvávající kašel
  • nadměrné pocení
  • otoky břicha nebo dolních končetin
  • promodrávání kůže na konečcích prstů

Jak se léčí srdeční šelest

V mnoha případech nevyžadují šelesty na srdci žádnou léčbu (pokud jsou neškodné a nezpůsobují žádné komplikace), pacient je často jen pravidelně sledován lékařem. Léčba srdečních šelestů, které jsou způsobeny srdečními vadami, patří do rukou zkušeného kardiologa.

Léčba se vždy odvíjí přesně od toho, čím je šelest způsoben. Pokud je to nějaká chlopenní vada - a tato vada je významná - tak je nutno ji opravit. Což lze dnes v některých případech katetrizačně, to znamená, že dotyčný nemusí podstoupit operaci s otevřením hrudníku. U některých pacientů je ovšem stále nezbytný kardiochirurgický výkon, kdy chirurg při operaci za přímé vizuální kontroly buď opraví srdeční chlopeň nebo ji nahradí protézou,“ popisuje prof. Jan Krejčí.

Foto: Komsan Loonprom, Shutterstock.com

U dětí a mladistvých mohou být šelesty na srdci normálním jevem, který časem mnohdy odezníFoto: Komsan Loonprom, Shutterstock.com

Srdeční šelest, sport a jiná omezení

Zdaleka ne všichni pacienti s šelestem na srdci mají nějaká konkrétní omezení. „U řady lidí, zejména třeba u dětí, můžou být šelesty ještě normální, například mohou být způsobeny hyperdynamickou cirkulací, což je mladých jedinců relativně běžné a není to nic dramatického. I v případech, kdy je šelest je způsoben nějakou srdeční nebo chlopenní vadou, která ale není závažná, což znamená, že tato vada srdce nijak zásadně nezatěžuje, jsou možné rekreační sportovní aktivity,“ říká prof. Jan Krejčí.

Podle jeho slov je ovšem sporné, zda doporučovat vrcholový sport, ve většině případů to nemusí být úplně vhodné, ale normální fyzické aktivity jsou možné. Pokud ale je šelest způsoben závažnou vadou, která by potenciálně mohla poškozovat srdeční funkci nebo způsobovat jiné příznaky (jako například při zúžení aortální chlopně může fyzická zátěž vyvolat krátkodobý kolaps), pak nejsou náročnější fyzické aktivity vhodné.

Šelest na srdci u dětí

Šelest na srdci může být vrozený a řada šelestů, které se objeví v dětském věku, v průběhu dalšího života zanikne.

„Jak se srdce vyvíjí, některé komunikace mezi srdečními síněmi, které můžou způsobovat šelest, s průběhem dospívání a růstu zmizí. Důležité je podtrhnout, že děti, které mají šelest, musí být kardiologicky sledovány. Je totiž třeba jednak zjistit, jakou má šelest příčinu, a potom také, zda vada, která podmiňuje šelest, má dynamiku – jestli spíš zeslabuje nebo se zvýrazňuje. Když se zeslabuje, často není třeba nic podnikat. Máme řadu dětských pacientů, kteří jsou sledováni třeba do věku 10 až 12 let právě kvůli šelestu, ale poté se jejich stav znormalizuje a celý další život prožijí bez komplikací či srdečních problémů,“ uvádí prof. Jan Krejčí.

Samozřejmě jsou některé vrozené vady, které se rovněž projevují šelestem, a mohou být i život ohrožující, a jsou tedy nesmírně závažné. Ty se pak musí operačně řešit co nejdříve, někdy třeba velmi akutně již bezprostředně po porodu či během několika málo dní.

Šelest na srdci

  • Popis – Šelest na srdci je abnormální zvuk, který lékař slyší během vyšetření fonendoskopem. Vzniká v důsledku turbulentního (vířivého) proudění krve skrze srdce nebo srdeční chlopně.
  • Příznaky – Dušnost a zadýchávání, tíseň nebo bolest na hrudi, neobvyklá únava a slabost, nepravidelné či příliš rychlé bušení srdce, závratě, mdloby, otoky, promodrávání rtů a kůže, opožděný růst u dětí.
  • Léčba – Léčba srdečního šelestu závisí na jeho příčině. Ne každý šelest vyžaduje léčbu, pokud je třeba, využívají se léky, někdy je nutný operační chirurgický zákrok.
  • Smrtnost – Srdeční šelest sám o sobě není smrtelný, může být ale projevem vážnějších srdečních onemocnění nebo stavů, které mohou, pokud se neléčí, vést v některých případech i ke smrti.
  • Prevence – Ne vždy je prevence možná, vhodná je ale pravidelná fyzická aktivita, vyvážená strava a udržování zdravé tělesné hmotnosti.
Související témata:
Srdeční vady
Šelest na srdci

Načítám