Hlavní obsah

Rakovina varlat. Nádor, který postihuje zejména mladší muže, lze úspěšně vyléčit. Když se řeší včas

Foto: airdone, Shutterstock.com

Foto: airdone, Shutterstock.com

Počet mužů s diagnózou rakoviny varlete každoročně roste, tento nádor je podle dat Ústavu zdravotnických informací patnáctým nejčastěji objeveným novotvarem u mužů, přičemž průměrný věk nemocných je jen 37 let. Jaké jsou příznaky a možnosti léčby, co pomůže zachovat plodnost a proč je důležité začít problém odhalit a řešit včas, vysvětlí lékař.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Varlata jsou důležitou součástí mužského reprodukčního systému a jsou zodpovědná za produkci mužských hormonů (Jak zvednout hladinu testosteronu?) a spermatu. Rakovina varlat začíná jako abnormální zvětšení (zduření) nebo nádor (bulka), který roste v jednom nebo obou varlatech. Mužů s tímto onemocněním v Česku přibývá a počet případů v dlouhodobém horizontu stabilně narůstá.

Příznaky rakoviny varlete

Podezřelá je jakákoli změna velikosti nebo tvaru varlete, zvětšení jeho objemu, stejně tak jako hmatná bulka nebo zatvrdlina na varleti, která je obvykle nebolestivá. Mezi další varovné příznaky patří pocit těžkosti, plnosti a tlaku v šourku, bolest ve varleti nebo šourku, neobvyklý otok způsobený hromaděním tekutiny, také ale tupé bolesti v podbřišku či dolní části zad. Změnou hormonálních hladin z důvodu růstu nádoru se může objevit také zvýšená citlivost či zduření prsních žláz.

Samovyšetření varlat

Lékaři mužům (a to i těm mladým, jelikož riziko vzniku rakoviny varlat je vyšší zejména u mužů ve věku od 20 do 40 let) důrazně doporučují, aby si pravidelně prováděli samovyšetření varlat, jakékoli případné změny konzultovali s lékařem a podstoupili potřebné testy.

Samovyšetření by měl každý muž provádět alespoň jednou měsíčně, a to tak, že oběma rukama pečlivě prohmatá obě varlata, jedno po druhém odshora dolů a odzdola nahoru. Jakékoli změny, nerovnosti, otoky nebo nové útvary by měl vidět a zkontrolovat urolog.

Léčba rakoviny varlat

Nádor na varleti je možné léčit několika způsoby. Nejčastěji chirurgicky, po operaci obvykle následuje chemoterapie a radioterapie (ozařování). Mužům v reprodukčním věku je doporučena kryokonzervace (zmrazení) spermií. Odběr je nutný před začátkem chemoterapie či radioterapie a toto sperma lze později použít k případnému oplodnění partnerky. Při operaci se odstraní postižené varle, které po ukončení léčby může být nahrazeno tzv. testikulární protézou, která ale plní čistě estetickou funkci.

„Včasné uchování reprodukčních buněk, tedy spermatu, je důležité také pro muže, kteří se sami s rakovinou varlat nepotýkají, avšak v jejichž rodinné anamnéze toto onemocnění figuruje. V takovém případě je namístě podstoupit genetické vyšetření,“ uvádí Martin Maděrka, vedoucí lékař z kliniky Repromeda.

Foto: Korawat photo shoot, Shutterstock.com

Zduření nebo hmatná bulka na varlatech jsou důvodem k návštěvě lékařeFoto: Korawat photo shoot, Shutterstock.com

Úmrtnost na rakovinu varlat

Pacienti s rakovinou varlete mají jednu z nejvyšších šancí na vyléčení, pokud jde o nádorová onemocnění. Hranici pěti let překoná 96,7 %. U pacientů v prvním klinickém stadiu nemoci je podle lékařů pětileté přežití dokonce téměř stoprocentní. Léčba je obvykle vysoce úspěšná, ovšem za předpokladu, že pacient dorazí k lékaři včas.

Zmrazení spermatu před onkologickou léčbou

Jelikož jsou v případě tohoto typu nádoru nejvíce zasaženou věkovou skupinou muži ve věku mezi 30 a 39 lety a léčba negativně ovlivňuje plodnost, je zmrazení spermatu zásadním předpokladem pro další život pacienta, který plánuje počít děti.

„Onkologická léčba je obvykle agresivní pro množící se buňky, což jsou v lidském organismu bohužel i ty reprodukční. Jelikož se dělí velmi intenzivně, jsou na tyto terapie značně citlivé,“ vysvětluje lékař Martin Maděrka a pokračuje: „Z tohoto důvodu je ideální buňky zmrazit ještě před započetím léčby, aby po vyléčení mohl pacient vést plnohodnotný život a měl možnost založit rodinu. Bohužel k této úvaze často nedochází. Onkologové i samotní pacienti samozřejmě primárně řeší zdraví a ochranu života a to, co bude po vyléčení, se v této fázi ze zorného pole často ztrácí.“

Odběr spermií je přitom podle lékaře velmi rychlý, může se odehrát dokonce již v den vyslechnutí diagnózy. Odebrané spermie se pak mohou zamrazením v tekutém dusíku při teplotě minus 196 stupňů uchovat i desítky let. K metodě prudkého zmrazení, neboli vitrifikaci, se přistupuje proto, že nedochází k vytváření ledových krystalků, které by mohly buňky poškodit.

Prevence

U všeobecného praktického lékaře by měl každý dospělý člověk absolvovat tzv. všeobecnou preventivní prohlídku (Která preventivní vyšetření nikdy nevynechávat?), a to každé dva roky a i v případě, když nemá žádné zdravotní problémy. Do rámce preventivní prohlídky spadá také onkologická prevence, jejíž součástí je též klinické vyšetření varlat a prostaty, a to zejména u mužů, kteří mají pozitivní rodinnou anamnézu.

Rakovina varlat

  • Popis – Zhoubné nádorové onemocnění, které vzniká v tkáni varlat. Nejčastěji postihuje muže ve věku mezi 20 a 40 lety.
  • Příznaky – Zatvrdlina nebo hmatná bulka na varleti, zvětšení či otok varlete, změna tvaru varlete, pocity tlaku a těžkosti v šourku, bolesti v podbřišku, spodní části zad nebo tříslech.
  • Léčba – Chirurgický operační zákrok – odstranění varlete, chemoterapie, radioterapie (ozařování), kryokonzervace neboli zmrazení spermatu.
  • Smrtnost – Onemocnění může být smrtelné, když se ale řeší včas, je léčba velmi úspěšná. Rakovina varlat je jednou z nejlépe léčitelných forem rakoviny, pokud je odhalena v časném stadiu.
  • Prevence – Preventivní opatření jsou jen omezená a patří mezi ně pravidelné samovyšetření varlat, zdravý životní styl a pravidelné prohlídky u lékaře.

Načítám