Hlavní obsah

Rakovina děložního čípku. Pět varovných příznaků, které není dobré přehlížet

Foto: MMD Creative, Shutterstock.com

Foto: MMD Creative, Shutterstock.com

Za nádory děložního čípku může podle lékařů více než 40 typů lidských papilomavirů (HPV). Jde o sexuálně přenosné viry, které mají na svědomí také karcinomy konečníku, vaginy nebo hlavy a krku. Na počínající problém mohou přitom upozornit některé zdravotní obtíže, jimž spousta žen nepřikládá velký význam, což je velká chyba. Které to jsou?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na rakovinu děložního čípku zemře každý rok v Evropě 25 tisíc žen, v Česku ji lékaři ročně objeví u více než 800 žen, téměř 400 z nich na ni zemře. Postihuje zejména ženy v plodném věku a v drtivé většině případů ji způsobují HPV viry, se kterými se v průběhu života setká až 80 % sexuálně aktivních žen a mužů. Záchytu nádorů v časném stadiu, kdy je ještě možné jej chirurgicky odstranit, pomáhá lékařům plošný screening v ordinacích gynekologů, účinnou prevencí je očkování proti HPV, které hradí dívkám i chlapcům ve věku 13 let zdravotní pojišťovny.

O HPV infekci nemusíte vůbec vědět, většinou probíhá bezpříznakově, v tom umí být velmi zákeřná. Určité obtíže, které se mohou objevit, můžete mylně považovat za poruchy menstruačního cyklu, důsledky stresu nebo třeba hormonální nerovnováhu v období před menopauzou. Poradíme, na kterých 5 příznaků je dobré dávat pozor a kdy je namístě obrátit se na lékaře.

1. Bolest a krvácení při sexu nebo po něm

Příčin, proč může žena při (nebo po) pohlavním styku pociťovat bolesti nebo se objeví krvácení, může být více a nemusí nutně souviset s nádorem děložního čípku. Na vině mohou být třeba děložní myomy, cysty nebo vaginální suchost. Zbystřit byste měla, pokud se krvácení nebo bolesti objevují pravidelně a delší dobu. Zjistit příčinu může jen gynekolog při důkladném vyšetření.

2. Nepravidelný menstruační cyklus a silné krvácení

Přichází vám menstruace každý měsíc jinak? Jsou rozdíly v délce trvání cyklu delší než sedm nebo deset dní? Jednou je krátká a slabá, další měsíc vás pak překvapí velmi intenzivní a dlouhé krvácení? Zpozorněte. Jestli se vám na vaší menstruaci zdá cokoli abnormálního, poraďte se raději se svým lékařem. Pokud krvácíte po menopauze nebo v období mezi dvěma menstruacemi, případně trvá-li menstruační krvácení déle než týden, není to v pořádku a může to někdy signalizovat přednádorové změny nebo nádor děložního čípku.

Foto: Chinnapong, Shutterstock.com

Nepravidelná menstruace, silné nebo neúměrně dlouhé krvácení nebo špinění a bolesti v průběhu cyklu, to vše by vás mělo varovatFoto: Chinnapong, Shutterstock.com

3. Vaginální výtok

Vaše pochva se nepřetržitě čistí uvolňováním hlenu. V průběhu cyklu se mění viskozita a charakter hlenu, který může i mírně zapáchat. Pokud je ale zápach nezvykle intenzivní a výrazný, případně zcela jiný, než jste zvyklá, je to důvod navštívit svého lékaře. Výtokem se mohou projevovat nejrůznější infekce, jako je trichomoniáza nebo kapavka, rovněž ale také nádor na děložním čípku. Výtok může být vodnatý, bezbarvý, růžový, nažloutlý, hnědý nebo smíšený s krví.

4. Problémy se střevy a močovým měchýřem

Nádor na děložním čípku může tlačit i na další okolní orgány a tkáně, včetně močového měchýře a střev. Když si všimnete jakýchkoli neobvyklých a náhlých změn ve vyměšování, měly byste jim věnovat pozornost, jsou důvodem k podrobnějšímu vyšetření. Může se objevit extrémně časté nutkání na močení, změněná barva moči či krev v moči, zácpa nebo naopak průjmy a jiné trávicí potíže.

5. Bolesti a otoky různých částí těla

Rakovina děložního čípku se může projevit bolestmi v oblasti pánve, beder a spodní části zad nebo opakujícími se křečovitými bolestmi v podbřišku, které se velmi podobají menstruačním křečím. Varovným symptomem jsou též otoky nohou, tzv. lymfedém, ke kterému dochází, když je zasažen lymfatický systém a v určité části těla se hromadí tekutiny. Tyto problémy se obvykle objeví bohužel až v pozdním stadiu onemocnění.

Načítám