Hlavní obsah

Půjčíte si občas partnerův zubní kartáček? Riskujete parodontózu, zubní kaz i závažné infekce

Foto: KPG-Ivary, Shutterstock.com

Foto: KPG-Ivary, Shutterstock.com

Podle lékařů je tento nešvar mnohem nebezpečnější, než si spousta lidí myslí. Proč to tak je a jaké zdravotní problémy riskujete, vysvětlí dentální hygienistka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Odjedete na dovolenou nebo třeba romantický víkend a až na místě zjistíte, že jste si zapomněli zabalit kartáček na zuby. Ne všude však máte možnost si koupit nový, takže jako nejjednodušší varianta se zdá, že si prostě na pár dní půjčíte ten partnerův. Nebo se večer doma v koupelně spletete a sáhnete omylem po jiném než vlastním kartáčku. No co, žádná tragédie, řeknete si možná, přece když se s někým běžně líbáte, proč by měl být problém použít jeho zubní kartáček?

Sdílení kartáčku je špatný nápad

Existuje spousta věcí, které chcete sdílet s vašimi partnery, ale zubní kartáček by mezi ně patřit neměl. „V dutině ústní každého člověka se nachází velké množství bakterií, což je naprosto přirozené. Půjčit někomu blízkému svůj zubní kartáček není dobrý nápad. Sdílení kartáčku může vést k mnoha zdravotním problémům. Přestože se s partnerem nejspíš líbáte nebo s ním či dětmi občas sdílíte příbor během jídla, nikdy by vás nemělo napadnout půjčovat si vzájemně zubní kartáček,“ zdůrazňuje Lucie Hronková, dentální hygienistka z kliniky Dental Office H33.

Hrozí nebezpečné infekce

Štětiny na kartáčku, které pomáhají předcházet usazování zubního plaku a odstraňují nečistoty z povrchu zubů, drhnou i dásně, jejichž měkká tkáň je velmi zranitelná. Nešetrné, příliš drsné čištění (což mnozí občas dělají), může tuto jemnou vrstvu sliznice porušit, což umožňuje bakteriím a jiným patogenům z dutiny ústní přímý vstup do krevního oběhu.

Vypůjčení cizího zubního kartáčku vás tak může potenciálně vystavit riziku virové i bakteriální nákazy, například streptokokovou angínou, také ale třeba mononukleózou či žloutenkou. O možnosti přenosu parodontózy (zánětlivé onemocnění dásní i okolního aparátu, na kterém jsou zuby zavěšeny) nemluvě.

Mikroby se množí rychle

Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je, že pokud použijete kartáček svého partnera krátce po něm, dokud je ještě vlhký, může to významně zvýšit pravděpodobnost přenosu infekce, jelikož škodlivým mikroorganismům se velmi daří právě ve vlhkém prostředí, kde se rychle množí a přežívají delší dobu. Toto samozřejmě platí i pro váš vlastní zubní kartáček, v tomto případě ale nemusíte propadat přehnaným obavám, jelikož není příliš pravděpodobné, že byste si čistili zuby znovu po krátké době, dokud jsou štětiny ještě vlhké.

„V ústech novorozence nejsou žádné kariogenní bakterie, tedy bakterie způsobující zubní kaz (např. Streptococcus mutans). Již v prvních měsících života však ústa infikují rodiče či sourozenci, například olíznutím lžičky nebo dudlíku. Nejen tyto bakterie se dostanou do štětin zubního kartáčku, kde je z důvodu vlhkosti vhodné prostředí pro jejich pomnožení. Sdílením kartáčku se tato mikroflóra mezi lidmi přenáší. Líbáním se bakterie také přenášejí, nicméně při čištění zubů navíc dochází k mechanickému stírání a odstraňování zmíněného mikrobiálního plaku, který na kartáčku ulpívá, stejně jako třeba zbytky potravy,“ uvádí Lucie Hronková.

Opláchnout kartáček nestačí

Říkáte si možná, že přece stačí zubní kartáček před a po použití dobře opláchnout teplou vodou. Podle lékařů toto opatření nestačí a riziko přenosu nejrůznějších infekcí nesníží. „Přestože zubní kartáček důkladně opláchneme, rozhodně není možné pouhým oplachem odstranit veškeré potenciálně škodlivé mikroorganismy,“ varuje Lucie Hronková.

Pokud tedy nemáte po ruce vlastní zubní kartáček a okolnosti vás nutí použít ten partnerův, před a po použití jej vymáchejte ve vařící vodě, po ústní hygieně také ještě použijte antibakteriální ústní vodu. Lepším řešením v případě nouze je podle odborníků nanést zubní pastu na čistý prst a krouživými pohyby rozetřít na zuby a dásně. Tato technika samozřejmě není tak účinná jako plnohodnotné vyčištění zubů, ale je to šikovná jednorázová alternativa, lepší něco nežli nic.

Načítám