Hlavní obsah

Proč je osamělost nebezpečná? Decimuje psychiku i zdraví. A čím déle trvá, tím víc do ní upadáte

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Zatímco samota může být velmi prospěšná a občas je k dobrému životu potřeba, osamělost tíží a neprospívá nikomu. Značně zvyšuje rizika nejen psychických, ale také závažných fyzických obtíží. Jak rozbít krunýř osamělosti?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jak poznat osamělost? Cítíte se poslední dobou bez energie, úzkostně a míváte sklony k nadměrnému nakupování, nezdravé životosprávě včetně přejídání anebo tíhnete ke zvýšené konzumaci alkoholu? Pak je dost pravděpodobné, že ve vašem životě chybějí sociální vazby, protože všechno toto jsou typické příznaky osamělosti.

Je osamělost nebezpečná?

Odpověď na tuto otázku je podle odborníků poměrně jednoznačná. Ano, ohrožuje totiž hned v několika směrech. „Osamělost je závažný problém, který může mít dopady na fyzické i duševní zdraví. Výzkumy ukazují, že chronická osamělost je spojena s vyšším rizikem předčasného úmrtí, srovnatelným s riziky spojenými s obezitou nebo kouřením,“ upozorňuje psycholog Pavel Pařízek z portálu Terapie.cz. A dodává, že tento stav opravdu velmi často vede k nezdravému životnímu stylu, zvýšenému stresu, hormonálním změnám a zánětlivým procesům v těle, které přispívají k rozvoji chronických onemocnění.

3 způsoby, jak se bránit osamělosti

Z různých průzkumů i ze zkušenosti psychologů jasně vyplývá, že čím déle pocit osamělosti trvá, tím hůře se z něho dostává. Sociální izolace se pro mnohé jedince stává útočištěm, ve kterém jim je vlastně dobře, nikdo je neohrožuje a prakticky na nulu je snížena možnost, že je někdo citově zraní. Za to ale platí krutou daň v podobě výše zmíněných negativních důsledků osamělosti. Jak z toho ven? Jako nejúčinnější se jeví tyto tři body.

1. Navštivte terapeuta

Skutečná osamělost je úzkostný stav, z něhož se jen tak sami nedostanete, a říct si v takové chvíli o pomoc je více než rozumné. Ať už je příčina jakákoliv, terapeut vám pomůže pojmenovat důvody a příčiny, které vám brání v navazování nových kontaktů (byť i nevědomky), a společně pak můžete hledat způsoby, jak je překonávat. Psychoterapie se v těchto případech opravdu jeví jako nejúčinnější nástroj, který vás z nepříjemné situace může postupně vyvést ven.

2. Zkuste víc způsobů, jak být mezi lidmi

I nesmělí lidé, kteří se seznamují jen nesnadno, mohou vyrazit na místa, kde je navazování kontaktů neformální a vlastně úplně přirozené. Ať už to je cvičení v posilovně, jazykové či jiné vzdělávací kurzy, nebo různé dobrovolnické či zájmové skupiny, kterých na sociálních sítích najdete víc než dost. Společné koníčky a zájmy jsou ten nejlepší způsob, jak bez námahy a nenuceně navázat kontakt. Šance, že tak potkáte lidi s podobným smýšlením, je poměrně vysoká, což zvyšuje naději na poznání nových přátel.

3. Hýbejte se na čerstvém vzduchu

Je to svým způsobem banalita, kterou jste už asi slyšeli mockrát, ale při stresu, který osamělost vyvolává, je pohyb – ideálně v přírodě – ten nejrychleji a nejúčinněji fungující lék. Procházka na čerstvém vzduchu nejen okysličí krev a vlije do těla tolik potřebnou dávku endorfinů, ale také odvede mysl od sžíravých myšlenek. Navíc pohyb vpřed pro lidský mozek představuje jasný pozitivní signál: „Jdu, hýbu se, a tudíž nestagnuji!“

OSAMĚLOST: Je život v páru opravdu výhodnější?

  • „Život v páru nebo v blízkých vztazích může přinášet mnoho výhod pro zdraví i dlouhověkost,“ říká psychoterapeut Pavel Pařízek. „Partnerské vztahy poskytují emocionální podporu, pocit sounáležitosti i motivaci k péči o vlastní zdraví.“ Lidé v páru často žijí zdravěji, víc cvičí, lépe se stravují a méně kouří nebo pijí alkohol.
  • A pak tu jsou i psychologické výhody. „Blízké vztahy naplňují lidskou potřebu intimity, lásky a ocenění. Partneři si navzájem poskytují oporu v náročných životních situacích, pomáhají zvládat stres a posilují odolnost vůči negativním vlivům,“ upozorňuje odborník. Sdílení radostí i starostí s blízkým člověkem přispívá k celkové životní spokojenosti a pocitu smysluplnosti.
  • Další výhodou partnerských vztahů je sociální podpora a širší síť kontaktů. Páry často udržují vazby s přáteli a příbuznými, účastní se společenských aktivit a budují si podpůrnou síť. Tato sociální integrace má pozitivní vliv na duševní pohodu a může zmírňovat dopady stresu. Jak ale Pavel Pařízek dodává, samotná přítomnost partnera samozřejmě není zárukou zdraví ani štěstí: Klíčová je kvalita vztahu.

Načítám