Hlavní obsah

Káva každý den? Proč ne! Má pozitivní účinky na psychické zdraví, ale pozor na závislost

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

To, že káva patří k  nejpopulárnějším nápojům na světě, není žádným tajemstvím. I když o ní panuje mnoho předsudků - hlavně ohledně negativního dopadu na zdraví. Opak je ale pravdou. Nutno dodat, že tak jako obvykle, i u kávy platí, že všeho s mírou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nedávno provedla agentura Nielson průzkum, který odhalil, že kávu pije každý den sedm z deseti Čechů. Ročně se u nás zkonzumuje 3,26 kilogramu kávy. Proč? Není to ani tak kvůli kofeinu, jak by se možná nabízelo, ale pro její nezaměnitelnou chuť. Kromě toho, že tento lahodný mok potěší vaše chuťové pohárky, může mít blahodárný vliv i na vaše psychické zdraví.

Účinky na zdraví

Určitě jste také, třeba od babičky nebo rodičů, někdy slyšeli: „Mám nízký tlak, musím si dát kávu.“ A měli pravdu, káva totiž tlak nepatrně zvyšuje. Rozhodně ale nenahradí léky, jedná se spíš o krátkodobé řešení. I to však ukazuje na to, jak je blahodárná. „Káva má mnoho účinků, které ovlivňují zdraví člověka a jsou vědecky potvrzené. Mluvím samozřejmě o kvalitní zrnkové kávě, která je správně sbíraná, fermentová, pražená i připravená,“ tvrdí pražič ze Zlatého Zrnka Václav Faltus.

Pozitivní vliv na psychiku

Kofein, obsažený v kávě, má na psychiku až zázračný vliv. Nedodává totiž jen energii, ale i pozitivní naladění. „Káva jako taková nemění vědomí, ale ovlivňuje naši náladu. Organismus oceňuje, že jsme nabuzení a máme energii. Kofein na sebe váže chemickou látku adenosin, která dočasně zablokuje, někdy i na 2 až 3 hodiny, pocit únavy,“ vysvětluje účinky kávy na naši psychiku Rastislav Žemlička, adiktolog ze Sanatoria AT. I proto je tento nápoj tak oblíbený mezi studenty, manažery nebo i maminkami na mateřské dovolené. Ve studii z roku 2023 vědec Jiahao Min a jeho kolegové zjistili, že 2 až 3 šálky mleté ​​kávy, kávy s mlékem a neslazené kávy denně byly spojeny s nižším rizikem depreseúzkosti.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Množství kofeinu na den je pouze doporučené. Každý má tuto toleranci trochu jinou. Hlavní je psychická pohodaFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

I káva se může stát drogou

Všudypřítomnost kávy by mohla naznačovat, že kofein je neškodný. Ve skutečnosti je to silná psychoaktivní sloučenina a může způsobit řadu nepříjemných vedlejších účinků, včetně problémového spánku, nervozity, podrážděnosti a žaludečních potíží. „U některých lidí může nadměrné pití kávy vyvolat pocity úzkosti nebo paniky, především ve stresových situacích. Důležité je poznat vlastní hranice a toleranci na kofein,“ tvrdí Karol Kleinmann, klinický psycholog a spoluzakladatel projektu ksebe.sk.

Pokud toto množství pravidelně překračujete, a navíc máte popíjení kávy spojené s nějakým rituálem, může vzniknout závislost. „Kofein je podobný většině ostatních drog, které posilují. Když jsou takové posilovače snadno dostupné a levné, jejich užívání se může vymknout kontrole,“ míní Alan Budney, profesor psychiatrie na Geisel School of Medicine v Dartmouthu. Jeho slova potvrzuje i adiktolog Rastislav Žemlička: „Pokud se denní dávka pravidelně navyšuje, můžeme mluvit o jisté formě kofeinismu (závislost na kofeinu). V praxi ale není pravidlem, že bychom primárně řešili někoho, kdo má problém s kávou. Většinou jde o sekundární problém nebo kompenzační drogu.“

Kolik kávy je tak akorát?

Klíčem k využití benefitů kávy na maximum je umírněnost. Pro zdraví je bezpečná maximální denní dávka kofeinu 400 mg (4 šálky kávy). Záleží ale i na samotné přípravě. Z průzkumu Přírodovědecké fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě vyplývá, že nejmenší množství kofeinu má espresso nebo káva z moka konvičky. Naopak nejvíc ho je v zalévané kávě, která se dlouho louhuje.

Anketa

Kolik kávy denně vypijete?
Do doporučeného množství se vejdu bez problémů
86,3 %
Kávy vypiju rozhodně víc, než je uvedeno
9,9 %
Kávu nepiju vůbec, nechutná mi nebo mi způsobuje zdravotní problémy
3,8 %
Celkem hlasovalo 1435 čtenářů.

Načítám