Hlavní obsah

Jak být milý a oblíbený? Získat sympatie druhých není těžké. Opakujte po nich klidně celé věty!

Foto: djile, Shutterstock.com

Foto: djile, Shutterstock.com

Proč jsou někteří lidé oblíbení a ostatní je mají rádi, zato druzí sedí sami a nikdo se o ně nezajímá? Čím dřív toto tajemství odhalíte, tím lépe! Naučte se pár dovedností, které zvýší vaši schopnost získat si sympatie. Díky tomu se zlepší všechny vaše vztahy.

Článek

Už jste se někdy setkali s pojmem sociální pohoda? Za nepříliš známým označením se skrývá přesně ta aura osobnosti, kterou kolem sebe šíří sympatičtí lidé. Kouzlo zpravidla tkví ve zdánlivých detailech – nejde totiž jen o úsměv či dobrou náladu, potřeba je mnohem víc. Dobře zvládnuté sociální dovednosti jsou stavebními kameny zdravých vztahů – a to jak doma, tak i v práci nebo mezi přáteli. Co vše se tím myslí?

Jak se hledá sociální pohoda

Sociální dovednosti jsou rozmanitou sadou nástrojů, které lidé používají ke komunikaci a slouží jim k navazování a udržování vztahů s druhými lidmi. „Mezi nejběžnější a nejužitečnější patří naslouchání, empatie, úsměvy, rozvíjení přátelstvíklidný způsob řešení konfliktů,“ říká americká socioložka a autorka Kasley Killam. „Pochopení, jak sociální dovednosti fungují, vám může pomoci identifikovat vaše silné stránky i oblasti, na kterých můžete zapracovat.“

Lepší sociální dovednosti = pevnější vztahy

„S pozitivním přístupem a empatií můžete navázat pevné sociální vazby v jakémkoli věku. Zlepšení sociálních dovedností začíná u sebevědomí a ochoty vystoupit ze své komfortní zóny,“ vysvětluje psychoterapeutka Petra Jonášová z portálu Terapie.cz. A dodává, že namístě je trpělivost – postupovat musíte krůček po krůčku.

A platí to i naopak. Pokud nejste „společensky obratní“, ubírá vám to nejen na sympatiích, ale zhoršuje to vaše celkové vyhlídky v lásce i kamarádství. „Zápas se sociálními dovednostmi může zhoršit vaši schopnost vytvářet a udržovat zdravé vztahy, což si zase vybírá daň na fyzickém, duševním a sociálním zdraví,“ vysvětluje Kasley Killam. V čem konkrétně se tedy můžete zlepšit a stát se tak osobou, s níž lidé budou rádi trávit čas?

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Proč je vám s někým příjemně a s druhým ne? Jen úsměvy nestačí, kouzlo tkví ve zdánlivých detailechFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

1. Naslouchejte

Skutečně vnímat, co vám druhý říká, je základní předpoklad udržování dobrých vztahů i navazování dalších. Jde o důležitou sociální dovednost a její součástí by měly být i neverbální projevy, jako je pokyvování hlavou, lehký úsměv či třeba zdvižení obočí. To vše druhému jasně říká: „Pozorně tě poslouchám a zajímá mě, co říkáš!“ Petra Jonášová proto doporučuje: „Procvičujte aktivní naslouchání včetně kladení doplňujících otázek, abyste projevili zájem o druhé a podpořili konverzaci.“

2. Dýchejte a zklidněte mysl

Plachost bývá vrozená i vypěstovaná vlastnost, kterou – minimálně zčásti – dokážete zvládnout. Je třeba se co nejvíc vystavovat situacím, kdy musíte reagovat na druhé, nevyhýbat se jim. „Chození do společnosti může probíhat skrze známé nebo třeba v rámci různých aktivit – od sportu až po umění. Důležité je překonat strach nebo nevůli vůči poznávání nových a neznámých situací,“ doporučuje psychoterapeutka.

A ve chvílích, kdy jste hodně nejistí, použijte metodu vnímavého dýchání. Jedná se o způsob známý z jógy: při nádechu sledujte svůj dech, na pár vteřin jej zadržte a pak zvolna vydechněte – stále jako byste vzduch ve svém těle pozorovali a vnímali. Stačí pět až deset nádechů a výdechů a vaše mysl bude rázem klidnější.

3. Zrcadlete a opakujte

Ověřenou metodou, jak při konverzaci navodit přátelskou atmosféru, je metoda zrcadlení. Pokud možno stůjte či seďte proti svému protějšku, tak abyste se mu dívali zpříma do tváře. A když udělá nějaké gesto, například si dá ruku k vlasům, po chvíli jej napodobte. Tato reakce je naším mozkem vždy nevědomky vyhodnocena jako sympatické gesto vzbuzující důvěru. Stejně funguje i občasné šikovné opakování řečeného. „Nakonec se nám to představení moc líbilo.“ „Líbilo? Tak to je skvělé!“ Banální zopakování byť jen části věty dodá druhému jistotu, že ho opravdu vnímáte a posloucháte.

Načítám