Hlavní obsah

Jak se vyrovnat se špatnými zprávami a nehroutit se z nich? 3 tipy pro optimistický pohled na svět

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Valí se to na nás ze všech stran, až si člověk říká, jak má s tou záplavou negace vůbec žít a zachovat si zdravý rozum. Protože jen vypnout televizi nebo počítač prostě nestačí. Člověk se musí se zvýšenou hladinou stresu naučit pracovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Válka, zdražování, záplavy, tajfun v Japonsku… Negace a špatné zprávy prodávají, a tak na nás vyskakují ze všech stran a ubránit se jim prakticky nejde. Je přirozené se zajímat o svět kolem sebe, být v obraze a vědět, co se děje. Proto přece otevíráme zpravodajské weby a pouštíme si zprávy v televizi. Ale často za to platíme krutou daň - neustálé obavy o budoucnost.

Na co se zaměřit?

Hezkých a pozitivních zpráv je po hříchu málo, a tak mohou mít slabší povahy často pocit, že svět je v mnohem horším stavu, než odpovídá skutečnosti. Míra stresu se tak zvyšuje více, než je nutné a nezbývá než se s ní nějak vypořádat, aby nás zcela nepohltila. „Existují univerzální strategie, jak proti chronickému stresu bojovat,“ říká psycholožka Šárka Miková, autorka knihy Milovat nestačí. „Například si vyhodnotit, co můžete a co nemůžete mít pod kontrolou, a zaměřit se hlavně na to, co je ve vašich silách ovlivnit. A tím ostatním se tolik nestresovat,“ doporučuje Miková.

Jak se zbavit stresu?

„Stres bývá akutní nebo chronický. Akutní může vaši odolnost posílit, a to v případě, že jste situaci zvládli, což podpoří víru ve vaše schopnosti,“ vysvětluje psycholožka. A dodává, že navíc si tak trochu posunete svou komfortní zónu a získáte pro příště nový postup, co v podobných situacích dělat. „Chronický stres je vždy toxický. Negativně ovlivňuje nejen naši psychiku, ale má přímý dopad na stárnutí našich buněk. Řada výzkumů prokázala, že stojí za propuknutím mnoha nemocí,“ popisuje psycholožka Šárka Miková.

Už proto je dobré se naučit reagovat na špatné zprávy správně a nepouštět si je tolik k tělu. Několik účinných metod, které můžete použít prakticky vždy, nabídl britský psychiatr Neel Burton pro portál Psychology Today. Rozhodně stojí za vyzkoušení, kdykoli vás cokoli rozhodí nad únosnou míru.

1. Dýchejte

Ve chvíli, kdy vás jakákoli nepříznivá zpráva rozruší, je důležité získat kontrolu na svými emocemi. Zhluboka se nadechněte nosem a na několik vteřin zadržte dech. Pak velmi pomalu a zvolna vzduch z plic vypouštějte, až budete mít pocit, že jsou už úplně prázdné, nadechněte se nosem znovu. Opakujte tak dlouho, dokud se nezačnete cítit klidnější.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Soustředění se na dech snižuje míru stresuFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Najděte si podporu

Když se cítíte ohrožení, zranitelní nebo prostě jen ohromení dramatickou situací, je vhodné svěřit se někomu blízkému, probrat to s ním. A získat tak trochu odstup a nadhled. Ideálně někoho, jehož názoru důvěřujete a vážíte si ho. Jako skvělá pomoc se také doporučuje začít se věnovat nějaké tvořivé činnosti, která vaši mysl zaměstná zcela jiným způsobem. Skvělé je například malování, práce na zahrádce nebo ruční práce.

3. Fyzická pohoda

Ve chvíli, kdy se cítíte zdrceni záplavou špatných zpráv, je vhodné najít činnosti, které okamžitě zvyšují hladinu endorfinů a tím vmžiku zlepšují náladu. Spolehnutí v tomto ohledu je na fyzické doteky, obejmutí, pohlazení, dopřát si můžete i masáž nebo se ze smutné nálady vychodit či vyplavat.

Fyzická námaha funguje také velmi spolehlivě. Naopak si dejte pozor na zahánění smutku alkoholem, ten může zafungovat opačně. Raději k sobě buďte laskaví, napusťte si vanu, zapalte vonnou svíčku… Brzy sami sebe přesvědčíte, že život je i o hezkých věcech a příjemných chvílích.

Načítám