Hlavní obsah

Jak být šťastný? Afirmace fungují! Naprogramujte si správně mozek a životní úspěchy si vás najdou samy

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Možná si to pamatujete ze seriálu Přátelé: Chandler uléhá do postele a do uší si pouští hlas, který opakuje: „Jsem silná, sebevědomá žena, která nepotřebuje kouřit.“ A hle, chuť na cigarety se u něj zmírňuje (a kromě toho se začíná chovat jako žena, ale to je jiný příběh). Jsou afirmace vážně tak účinné? Ano. Jen je musíte vhodně formulovat a správně používat. Není to nic složitého.

Článek

Afirmace. Nejspíš už jste to slovo slyšeli, ale možná si nejste tak úplně jistí, co vlastně znamená a proč se o něm tolik mluví v souvislosti s osobním rozvojem, zlepšováním nálady a přitahováním všeho, co si člověk v životě přeje. Jde o nějakou ezoterickou záležitost, nebo je to praktický nástroj, který může opravdu fungovat?

Co jsou to pozitivní afirmace

„Jako že budu pořád říkat, že vyhraju ve sportce?“ Ne, nebojte se, to není úplně ono. Afirmace jsou pozitivní prohlášení, která si opakujete stále dokola, abyste si posílili sebevědomí, zlepšili náladu nebo si přitáhli do života to, co si přejete. Nejčastěji mají formu krátkých a jednoduchých vět. Nejde o žádné složité formulace, spíš malá „kouzelná zaklínadla“ pro váš mozek. Jako byste zadávali příkaz do vesmírného počítače a čekali, až se vrátí splněný.

  • „Jsem dost dobrá.“
  • „Zvládnu všechno, co si umanu.“
  • „Každý den se mi daří lépe a lépe.“

Proč by to mělo fungovat? Teorie je taková, že když si nějakou skutečnost budete opakovat dost často, váš mozek jí začne věřit. A není to vlastně fajn – vytvořit si v hlavě přátelskou zónu, kde místo přísných poznámek vnitřního kritika běží jen povzbudivé hlášky?

Foto: Mix and Match Studio, Shutterstock.com

Afirmace nejsou všelék na neúspěch a nejistotu, ale dokážou vám pomoct nastavit si mysl pozitivně a překřičet vnitřního kritikaFoto: Mix and Match Studio, Shutterstock.com

Jak fungují afirmace?

Představte si, že váš mozek je jako zahrada. Když tam zasadíte semínko – tedy pozitivní afirmaci – začne klíčit a růst. Samozřejmě to není hned – nevzbudíte se po jedné afirmaci a nepřivítá vás růžový jednorožec s taškou plnou peněz. Ale s pravidelnou péčí a opakováním můžete svým myšlenkám vštípit optimismus, což vám postupně změní celkový pohled na život.

Jak na to? Když se na něco soustředíte, váš mozek si toho začne všímat víc. Jestliže si například řeknete „Mám štěstí na skvělé lidi“, začnete si víc všímat těch, kdo vás podporují, a méně těch, kteří vám lezou na nervy. A ono se to vážně začne měnit!

Jak správně používat a formulovat afirmace

Znáte nepříjemný pocit, že se vám lepí smůla na paty a nic vám nevychází? A teď si představte, že to jde úplně obrátit. Právě v tom pomohou afirmace. Chcete novou práci, lepší vztahy nebo víc peněz? Je jasné, že jen afirmace z vás šéfku vesmíru neudělají ani nezaklepou na dveře s výhrou v loterii. Vtip je v tom, že když se začnete na své cíle soustředit, začnete jinak jednat, vaše sebevědomí vzroste a stanete se otevřenější pro všechny skvělé příležitosti a možnosti. Zásadní přitom je afirmace správně formulovat.

1. Vyhněte se negacím

Lidský mozek je v něčem tak trochu líný a moc nerozumí slůvku „ne“. Když si řeknete „Nechci být už unavená“, mozek slyší především „unavená“ a začne vám do života přitahovat právě únavu. Zkuste raději: „Mám dostatek energie na všechno, co chci dělat.“

2. Nastavte si realistická očekávání

Neznamená to, že byste se měli držet při zemi – naopak! Ale formulujte své ujišťující věty tak, aby byly příjemné, dávaly smysl a otevíraly uvěřitelné možnosti. Jestli zrovna nemáte ani korunu na účtu, asi vám bude znít divně, když si budete opakovat „Jsem multimilionářka“. Ale co takhle začít ujištěním „Přitahuju hojnost a finanční stabilitu“?

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Afirmace nepřitahují peníze jako nějaký kouzelný magnet, ale upravují nastavení a očekávání vaší mysli. Je pak otevřenější různým možnostem, které vám život nabízíFoto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Pozitivní afirmace a jejich účinky

Afirmace nejsou všelék, který vám přes noc změní život. Je to ale skvělý nástroj, jak si zlepšit náladu, najít vnitřní klid a posílit sebevědomí. Když se afirmacím budete věnovat pravidelně, opravdu si tak můžete do života přitáhnout, co si přejete. Musíte je ovšem propojit s činy. Jestli třeba toužíte po nové práci, tak si kromě opakování „Přitahuju kariérní příležitosti“ nezapomeňte aktualizovat životopis…

Kdy a jak užívat afirmace

Kdykoli a kdekoli. Ráno, když si čistíte zuby. V autě cestou do práce. Nebo klidně před spaním. Nejlepší je začít hned po probuzení. Naladíte si tak celý den na pozitivní notu. A večer před spaním můžete svoje myšlenky hezky „zabalit“ do klidu a optimismu, aby se vám lépe usínalo.

Důležité je, abyste afirmacím věnovali chvilku soustředění a nemrmlali si je jen tak automaticky pod vousy. Opravdu se snažte cítit to, co říkáte. Když si řeknete „Jsem skvělá“, tak to musíte i vnitřně prožít! Trochu to připomíná rozhovor se sebou samými, kdy se sami přesvědčujete, že jste fakt úžasní. Zkuste to a uvidíte!

Načítám