Hlavní obsah

Zachrání vás terapie z gauče? S psychologem si můžete povídat z domova či při procházce parkem

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Máte už dlouho pocit, že by bylo dobré své životní trable probrat s psychologem či terapeutem, ale zdráháte se objednat a pak za ním někam jet? Je tu ještě jedna možnost. Vše probrat s odborníkem v klidu z domova – po telefonu nebo online. Je to rychlé, dostupné a efektivní. Ale i tato „terapie z gauče“ má své limity.

Článek

Když se řekne psycholog a telefon, každému se asi vybaví krizová linka. Ve skutečnosti ale terapie po telefonu či online probíhají už zhruba deset let, jen o nich málokdo ví. Přitom je to opravdu jednoduché: stačí zavolat či napsat a domluvit si termín. Pak už jen v tichu a pohodlí svého známého prostředí zapnete počítač nebo zvednete telefon – a terapie může začít.

V čem je „terapie z gauče“ výhodná?

Psychologická pomoc po telefonu je velmi vítaná například ve chvílích, kdy vám zemře někdo blízký a vy najednou nevíte, jak se k situaci postavit. Neumíte pracovat se svým žalem, svírají vás obavy o budoucnost, trápí vás reakce dalších blízkých… Na to by neměl být nikdo sám a promluvit si co nejdříve s odborníkem, který s vámi vaše pocity probere a nasměruje vás, jak se zármutkem pracovat, je opravdu velká pomoc.

  • Na tuto podporu se u nás specializuje například bezplatná poradna Vigvam, kde nabízejí terapeutickou pomoc zejména dětem a dospívajícím, ale i celým rodinám, které přišly o blízkého člověka. Život samozřejmě přináší mnoho dalších situací, jež trápí a bolí, a i ty je dobré s někým probrat.

Při terapii online se víc uvolníte

Data ukazují, že online terapie jsou stejně účinné jako osobní setkání. „Mezi výhody může patřit možnost připojit se odkudkoliv, kde je dostupný internet. Mám i klienty, kteří dočasně bydlí v jiných zemích, a tudíž si možnost online sezení pochvalují,“ říká Zuzana Čechák Tomášková, psycholožka působící na online psychoterapeutické platformě Hedepy.

„Pro některé klienty může být přínosem i zvýšená anonymita, kterou domácí prostředí poskytuje. Mohou se cítit méně úzkostní a při komunikaci z bezpečí svého domova jsou otevřenější,“ shrnuje svou zkušenost Pavel Pařízek, psycholog z portálu Terapie.cz. A dodává, že tato forma je obzvláště přínosná pro osoby žijící v oblastech, kde je omezený přístup k terapeutickým službám.

Foto: VH-studio, Shutterstock.com

Stačí jen zapnout počítač a terapie v bezpečí domova může začítFoto: VH-studio, Shutterstock.com

Jak probíhá terapie online?

Nemusíte nikam chodit ani dojíždět, předem si domluvíte termín a pak už jen přijmete hovor či se s odborníkem spojíte přes obrazovku například pomocí nástrojů, jako je Skype, Zoom nebo Meet. Sezení či hovor většinou probíhá podobně jako klasická terapie v pracovně a obvykle trvá 50–60 minut. Podmínkou samozřejmě je, že si musíte zajistit soukromí a klid, ale kdyby vám to vyhovovalo, můžete s terapeutem pracovat například i při procházce v parku – je to jen na vás. Pro mnoho lidí může být takový rozhovor příjemnější než sedět zavření v místnosti.

Výhodou terapie na dálku je i větší míra anonymity. „Člověk nemusí například čekat v čekárně, kde může potkat někoho dalšího či známého. To může být pro někoho důležitý faktor, pokud se třeba za své problémy stydí nebo se bojí, že by se o nich mohl někdo dozvědět,“ uvádí Zuzana Čechák Tomášková.

Online terapie má i nevýhody

S výhodami se pojí také určité nevýhody. „Online terapie nemusí poskytnout tak úzký vztah mezi terapeutem a klientem jako tradiční forma. U některých závažnějších stavů, například těžkých depresí, by se tento slabší kontakt mohl projevit negativně na průběhu léčby,“ soudí Pavel Pařízek. „Nevýhodou může být i to, že ne každý má rád kontakt přes obrazovku a preferuje osobní setkání,“ doplňuje Zuzana Čechák Tomášková. A dodává, že zároveň ne všechny terapeutické metody se dají použít online, některé je nutné přizpůsobit danému prostředí.

Přesto jsou výhody „terapie z gauče“ nepopiratelné – už jen proto, že psychologů a terapeutů je u nás obecně málo a takto jsou jejich služby dostupnější a dostanete se k nim dříve než klasickou cestou.

Načítám