Hlavní obsah

Odložte mobil a pište si deník! Svěřit starosti papíru uleví psychice a dokáže zachránit vztah

Foto: Marina April, Shutterstock.com

Foto: Marina April, Shutterstock.com

V dnešní přetechnizované době to zní až archaicky, ale pravdou je, že psaní deníku má víc benefitů, než si asi umíte představit. Jen si vzpomeňte na sladkou Bridget Jonesovou, jak se jí vždy ulevilo. Svěřit své starosti papíru je očistné a nesmírně úlevné! A určitě stojí za to to aspoň zkusit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve své podstatě je psaní deníku terapeutický rituál, který vám nejen pomůže uspořádat si myšlenky a ulevit si od starostí, ale také si ujasnit, co vlastně v životě potřebujete, na čem vám záleží a co naopak můžete zcela vypustit.

Proč si zažít psát deník?

Jak uvedla známá britská psychoterapeutka Julia Samuel pro BBC Radio 4, je prokázáno, že když svěřujete své myšlenky a emoce papíru, je to stejně úlevné, jako když se vypovídáte. „Psaní deníku pomáhá regulovat emoce, úzkosti a stres, dokonce zlepšuje náš imunitní systém, náladu a pomáhá se lépe orientovat v problémech,“ myslí si Samuel. „Psaní deníku nám umožňuje ujasnit si svoje pocity.

Díky tomu se například můžeme ve vztazích vyvarovat zbrklého emotivního jednání, kterého často později litujeme. Deník nám pomáhá nebýt sopkou, která chrlí emoční jed na druhé, ale vyrovnanějším člověkem,“ doplňuje osobní koučka Karolína Szabová.

Cesta ke zpomalení

„V dnešním světě, plném shonu a hektických okamžiků, může být těžké najít si chvíli pro sebe a své vnitřní myšlenky,“ říká mentorka a koučka Lucie Horká. „Proč si psát deník? Je to jeden z mála nástrojů, který nám pomáhá zpomalit, zamyslet se a najít jasnost ve změti emocí. Ať už deník používáte jako nástroj pro sebepoznání, vyjádření emocí, nebo prostě jen jako způsob, jak se zklidnit a najít si čas pro sebe, jeho přínos pro vztahy a duševní pohodu je nezpochybnitelný,“ vysvětluje. 

V digitální době plné rozptylování nám tento jednoduchý rituál psaní připomíná, že naše myšlenky a emoce si zaslouží prostor. Možná právě díky deníku začneme nacházet klid v chaotických dnech a porozumění tam, kde jsme ho dříve postrádali.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Psaní deníku má uklidňující účinkyFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

V čem konkrétně vám psaní deníku pomůže?

Mentorka Lucie Horká v něm vidí především následujících pět benefitů.

1. Vyjasnění emocí

Psaní deníku není jen o zapisování denních událostí. Je to cesta, jak se spojit se svými emocemi a myšlenkami. Když se vědomě zamyslíte nad tím, co cítíte a prožíváte, získáváte jasnější představu o tom, co vás trápí nebo naopak naplňuje radostí.

2. Lepší komunikace ve vztazích

Psaní vám umožní utřídit si myšlenky, které jinak máte problém vyjádřit. Když své pocity dostanete na papír, můžeme je lépe zpracovat a najít způsob, jak je efektivněji sdílet s partnerem a vaším okolím. Ať už se jedná o radosti nebo výzvy ve vztazích, deník je skvělým nástrojem pro reflektování vašich interakcí a nalezení způsobů, jak komunikovat upřímněji a s větší empatií.

3. Vnitřní klid a duševní rovnováha

Jednou z největších výhod psaní deníku je jeho schopnost snižovat stres. Když si zapíšete své myšlenky a obavy, získáte nad nimi větší nadhled a kontrolu. Psaní vám dovoluje vypustit vše, co vás tíží, a tím pomáhá snížit napětí. Zároveň dává prostor pro vděčnost – i drobné zápisky o tom, co vás potěšilo, mohou výrazně ovlivnit vaši náladu a přístup k životu.

4. Rozvíjení empatie a laskavosti

Když si zvyknete pravidelně psát, učíte se naslouchat sami sobě. Tento proces vás vede k většímu soucitu, nejen k sobě, ale i k ostatním.

5. Kreativní ventil

Deník je také místem, kde můžete popustit uzdu své kreativitě. Často při psaní objevíte nové myšlenky, nápady nebo perspektivy, které by nás jinak nenapadly. Tento proces může být osvobozující a pomáhá nám rozvíjet schopnost řešit problémy a přicházet s novými nápady i ve vztazích.

Načítám