Hlavní obsah

Proč nebýt hodná holka? Role dokonalé správňačky bývá zničující. Hrozí vám vztek i vyhoření

Foto: Kateryna Onyshchuk, Shutterstock.com

Foto: Kateryna Onyshchuk, Shutterstock.com

To je tak hodná holka… A přitom to nemá v životě vůbec jednoduché. Tohle si prostě nezaslouží… Určitě už jste někdy podobné věty slyšely nebo řekly. Jenže jedno si přiznejme raději hned. Hodné holky to mají v životě těžké! Bez debat.

Článek

Snažit se být neustále milou, laskavou, vstřícnou a dokonalou manželkou, kamarádkou, matkou, dcerou i zaměstnankyní je prostě únavné. A řeč není o obyčejné únavě, ze které se vyspíte. Tahle je jiná. Plíživá, stále přítomná a narůstající. „Pokud se už dlouho cítíte mizerně, jde spíš o emocionální vyhoření, které pramení z neustálé snahy splnit nerealistická očekávání, přizpůsobit se tradičním genderovým rolím, společenským normám a nedosažitelným standardům dokonalosti,“ vysvětluje americká psychoterapeutka Sharon Martin. Ptáte se, jak se vám to mohlo stát? Odpověď je složitější.

Kde se bere touha „být vždy dobrá“?

Tlaky na postavení žen ve společnosti jsou hluboko zakořeněné. Být příjemná, poslušná, vstřícná a obětavá jsou jasné znaky hodných holek, které máme od dětství před sebou. Jen si vzpomeňte na příběhy, na nichž jsme vyrostly: Copak nebyly Popelka, Zlatovláska či Růženka přesně takové? I ta Krasomila nakonec zkrotla… „A třebaže se tyto vlastnosti či chování zdají být obdivuhodné, neustálá snaha taková být jde často na úkor vašich vlastních potřeb a tužeb a může být značně vyčerpávající,“ dodává Sharon Martin.

Naštěstí existují i jiné hrdinky, kterými bychom se mohly inspirovat. Pamatujete na Pipi Dlouhou punčochu? Ta si žila naprosto po svém s koněm a opicí v jednom domě a dodržováním nějakých společenských norem či standardů se rozhodně netrápila. Její bezstarostnost a dobrá nálada by měly být na předpis. Jako kontrapunkt k poslušným princeznám funguje skvěle.

Pocity, které ničí vztahy

Výchova je v tomto směru poměrně zásadní. A pokud dívka vyrůstala s pocitem, že je její povinností být vzorná princezna, v dospělosti je pak těžké takové nastavení změnit. Ale určitě je dobré se o to pokusit, protože věčná snaha vyhovět ostatním a potlačovat vlastní potřeby a přání vede k řadě problémů. „Člověk může pociťovat frustraci a hněv, protože jeho vlastní očekávání nejsou naplňována, což často vede k přepracování, vyčerpání a syndromu vyhoření, protože člověk věnuje veškerou energii péči o druhé,“ upozorňuje psycholog Pavel Pařízek z platformy Terapie.

A jak psycholog připomíná, ostatní vás pak mohou začít zneužívat nebo brát vaši laskavost jako samozřejmost. „Člověk kvůli tomu může ztratit kontakt sám se sebou, se svými pravými pocity a přáními. A to často negativně ovlivňuje vztahy, protože v takové chvíli pociťujete nevyřčenou zlobu vůči těm, kterým se snažíte vyhovět,“ varuje odborník.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Únava ze snahy vyhovět všem vás může dovést až k emočnímu vyhořeníFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jak nebýt hodná holka? 6 tipů, jak být víc sama za sebe

Jednou nemyslet na ostatní a dát sebe na první místo. Stát si za svým a umět bez mrknutí oka obhájit svá práva i přání. Věnovat chvíli jen sama sobě… Také vám to přijde jako nedostižný sen? Nejvyšší čas si pořádně dupnout! „Pečovat o sebe a znát své hranice není sobecké. Naopak, je to nezbytné pro duševní zdraví a spokojenost,“ říká Pavel Pařízek, psycholog a psychoterapeut z portálu Terapie. Co pro sebe můžete udělat hned teď?

  1. Uvědomte si, že vaše potřeby a přání jsou stejně důležité jako potřeby ostatních. Máte právo říkat ne bez pocitů viny.
  2. Naučte se naslouchat svým pocitům a intuici. Pokud cítíte odpor nebo nepohodlí při vyhovění něčí žádosti, je to signál, že byste měly říct ne.
  3. Komunikujte jasně a asertivně. Vyjadřujte své potřeby a hranice přímo, klidně a s respektem.
  4. Nebojte se konfrontace. I když může být nepříjemná, je lepší než potlačovat pocity a nechat se zneužívat.
  5. Stanovte si priority. Rozmyslete si, co je pro vás opravdu důležité, a tomu věnujte energii.
  6. Vyhledejte podporu. Promluvte si s přáteli, rodinou nebo odborníkem. Může vám pomoci naučit se zdravě prosadit.

Načítám