Hlavní obsah

Ovládáte první pomoc? Zavolat záchranku nestačí. Lidský život stojí za víc než za trochu času a peněz

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

První pomoc není jen výsadou lékařů. Ovládat alespoň základy by měl každý. Nikdy nevíte, kdy ji bude potřebovat někdo z vašich nejbližších, ale klidně i náhodný kolemjdoucí. Co vám brání se její zásady naučit?

Článek

Základy první pomoci jste zcela jistě získali v autoškole – bez jejich zvládnutí byste řidičské oprávnění nezískali. Jak se ale říká – lehce nabyl, lehce pozbyl. Není tedy čas si je oživit? „Alespoň základ, tedy zavolání záchranné služby, zvládne valná většina lidí. Jenže když se jedná o blízkou osobu, najednou by zachránce rád udělal mnohem víc a třeba neví jak,“ vysvětluje hlavní důvod, proč kurz první pomoci navštívit, Eva Bernatová, ředitelka Českého červeného kříže pro Praha 1.

Neznalost je největší strašák

Jakmile nastane situace, kdy jste nuceni poskytnout někomu první pomoc, kterou však neovládáte, dostanete se do stresu. „U první pomoci platí, že nejvyšší stres zažíváme tehdy, pokud se dostaneme do situace, o které jsme nevěděli, že se vůbec může stát,“ míní Michala Knězková, dětská lékařka a čtyřnásobná maminka, jež se na instagramu snaží v této problematice šířit osvětu.

Chytrá aplikace může pomoct

I zde platí, že neznalost neomlouvá, a podat první pomoc je podle zákona vaše povinnost. Je dobré se na to proto náležitě připravit a nebýt zaskočen. „Doporučuji, aby si každý zažil teorii dříve, než ji bude potřebovat v reálném životě,“ vysvětluje Knězková.

„Nejlepší a nejdůležitější metodou je nácvik. Snažíme se maximum kurzů učit metodami zážitkové pedagogiky. Situace, co nejvíc připomínají reálný život. V bezpečném prostředí tak zvyšujeme tlak na účastníky kurzu,“ vysvětluje Eva Bernatová.

  • Vhodné je si do mobilu stáhnout aplikaci Záchranka, ve které si jedním tlačítkem můžete zavolat rychlou zdravotnickou pomoc (RZP) a do níž se ukládají i vaše přesné souřadnice, takže není nutné lékaře navigovat. Kromě jiného jsou v ní i praktické návody, jak při podávání první pomoci v různých situacích nejlépe zareagovat.
Foto: zachrankaapp.cz

Aplikaci Záchranka by měl mít v mobilu staženou každý. V náročné situaci vám ušetří čas i energiiFoto: zachrankaapp.cz

První pomoc jako základ rodičovství

Největší zájem o kurzy první pomoci mají nastávající maminky. Velkým strašákem je totiž tzv. syndrom náhlého úmrtí kojence. To ale není jediný důvod, proč by měli rodiče kurz navštívit ještě před narozením potomka a naučit se základní resuscitaci. „Člověk by měl být připravený a každý rodič by měl pro sebe i své dítě život zachraňující základy znát. Jak dítě roste, máme poměrně dost času na to, abychom se vzdělávali průběžně. Není třeba vše zvládnout naráz. Proto třeba mé online kurzy získá rodič napořád. Na kratší čas by to nebylo fér, protože to množství informací je zkrátka velké a mým cílem je prevence,“ vysvětluje Michala Knězková.

Kdy poskytnout první pomoc

Při výuce první pomoci se využívá systém BBB (z angličtiny Behaviour-Breathing-Body Color), který pomáhá poznat kriticky nemocného na první pohled. Když některý z níže uvedených příznaků zpozorujete a stav se nemění, zavolejte záchranku a před jejím příjezdem poskytněte první pomoc:

  • Chování (Behaviour) - Člověk není schopen udržet se vsedě nebo vestoje, nereaguje na nás a nenavazuje oční kontakt. Pláče zcela neutišitelně nebo naopak nemá sílu plakat a pláč se stává neslyšným. Ztratil schopnost komunikace, která je pro něj běžná. Jsou patrné křeče či abnormální pohyby.
  • Dýchání (Breathing)- Problematické jsou obě extrémní polohy. Pokud dotyčný dýchá těžce, zhluboka a pomalu nebo naopak mělce a rychle. Zpozornět musíme, když slyšíme v dechu abnormální zvuky jako sípání, chrčení či pískot nebo když je viditelné zatahování měkkých částí hrudníku.
  • Barva kůže (Body Color) - Kůže nejvíce říká o tom, jak se daří krevnímu oběhu. Proto pozor na promodrání, šedou nebo nápadně bledou barvu kůže. Do pozoru by nás měla dostat i mramorová kůže.
Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Praktické zkoušení je ideální. Těžko se můžete resuscitaci naučit z letáku nebo knihy - i když aspoň taková teorie je lepší než žádnáFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Základy první pomoci

Podle ředitelky Českého červeného kříže pro Prahu 1 Evy Bernatové by měl každý člověk ovládat tyto čtyři základy první pomoci:

  1. Zajistit vlastní bezpečí – jistě jste si v letadle všimli, že podle doporučení nejdřív nasazuje člověk dýchací masku sobě a pak až ostatním. Tak je tomu i v případě poskytnutí první pomoci. Například při autonehodě zastavte vlastní vozidlo v dostatečné vzdálenosti od nehody, nasaďte si výstražnou vestu a zjistěte, že je v autě vypnutý motor. Myslete nejprve na sebe!
  2. Pomoc člověku v bezvědomí – zakloňte postiženému hlavu a držte ji v takové pozici až do příjezdu záchranky. Pokud nedýchá, zahajte resuscitaci (naučíte se přímo na kurzech). Důležité je i zabránit prochladnutí postiženého, proto využijte cokoli, co máte po ruce, k jeho zahřátí. Pokud člověk nedýchá, zajistěte průchodnost dýchacích cest – například posunutím zapadlého jazyka nebo silným úderem přes lopatky (nebojte se přitlačit, zlomenina je rozhodně lepší než absence vzduchu).
  3. Zastavit velké krvácení - neřešte, zda jde o tepenné nebo žilní krvácení. Zaměřte se hlavně na to, aby zraněný už dál krev neztrácel. Zraněného posaďte nebo položte, aby si případným pádem ještě více neublížil. Pokud je při vědomí a spolupracuje, vyzvěte ho, ať si sám pevně stlačí ránu, čímž si zajistíte vlastní bezpečí. Vhodné je použít při podávání první pomoci jednorázové rukavice nebo alespoň igelitový pytlík. Na ránu tlačte a komunikujte přitom s RZP, která vás navede, co dělat dál.
  4. Pomoc člověku, který se dusí – v případě vdechnutí cizího tělesa je třeba postupovat rychle a pomoci mu ve vykašlávání nebo ho silně udeřit mezi lopatky. V tomto případě se pomoc liší podle věku pacienta – jinak se postupuje u dětí (např. kojence je nutné položit obličejem dolů na své předloktí, starší dítě přes stehno hlavou dolů apod.)

Jaký kurz zvolit a kolik stojí?

Konkrétní ceny a časovou náročnost kurzů první pomoci upřesňuje Eva Bernatová, ředitelka Českého červeného kříže pro Praha 1: „Nejkratší kurzy jsou půldenní (4 hodiny) a stojí 600 korun. Komplexní dvoudenní kurz je za 1 900 korun a nejdelší čtyřdenní za 2 900 korun.“ Za získané znalosti to rozhodně stojí!

Anketa

Ovládáte základy první pomoci?
Ano, byl/a jsem na kurzu. Snažím se jednat zodpovědně.
60 %
Myslím, že si ještě něco málo pamatuji z přednášky v autoškole. Kdyžtak budu improvizovat.
30 %
Ne, spoléhám na to, že záchranka přijede rychle.
10 %
Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Načítám