Hlavní obsah

Proč ženy ujíždí na čokoládě a chlapům se chce po třetím čůrat

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Všimli jste si, že když vypijete hodně vody, močový měchýř vás neprožene tak, jako kdybyste měli ve sklenici pivo? Tato záhada má svoje vysvětlení stejně jako závislost na cukru či neschopnost radovat se z bohatství.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dva roky odhalovala novinářka Lucie Šilhová v podcastu MUDr.ování společně s kapacitami české medicíny záhady lidského těla. Úspěšný podcast pokračuje s novou moderátorkou dál, autorka první řady mezitím vybrala třicet nejlepších rozhovorů, které nyní vycházejí knižně pod názvem Pozná kardiolog zlomené srdce?

Návykový cukr

„Zbavit se závislosti na cukru trvá dva roky, zatímco u soli to zvládnete zhruba za měsíc. Sacharidy působí analgeticky na opiové receptory v mozku, jsou tedy návykové,“ dočtete se například v rozhovoru s Kateřinou Cajthamlovou, která v knize vysvětluje i to, proč je lidstvo čím dál závislejší na sladkých pokrmech. „Žijeme v době informační, zpracováváme třicetkrát víc informací než lidé před šedesáti lety. Sacharidy jsou hlavní zdroj energie pro mozek. Pokud tuto energii nedotujeme komplexními sacharidy, například přílohou k obědu – tu vynechávají především ženy, saháme po rychlých cukrech, třeba po čokoládě.“

V jiném rozhovoru se zase dozvíte, proč se nám chce po alkoholu často močit. „Alkohol blokuje v těle antidiuretický hormon, tedy ten, který brání močení,“ vysvětluje uznávaná odbornice na ledviny profesorka Romana Ryšavá. Kvůli tomu pak chodíme na záchod mnohem častěji, než bychom museli. Bolest hlavy při kocovině je pak důsledek této nadměrné ztráty tekutin.

Zrádný blahobyt

Často se říká, že z bohatství blbneme. Proč si ho nedokážeme prostě jen tak užít, vysvětluje v knize Radkin Honzák: „Když si dáte zmrzlinu, doputuje molekula dopaminu, což je hormon štěstí, do jádra buňky a vy pocítíte uspokojení. Druhá zmrzlina už nikdy nebude tak skvělá jako první. Druhý polibek už také není stejný a druhý nákup drahého auta už také není takový rajc. Takhle narůstá konzum, protože dopaminový systém se nedá uspokojit a dělá z nás chamtivce.“ Lidské tělo naštěstí disponuje mechanismem, jak na vábení dopaminu nenaletět, což v rozhovoru oblíbený psychiatr dále rozvádí.

V knize najdete i další známá jména, jako je neuropatolog František Koukolík, který vysvětluje, že drby přispěly k rozvoji lidské řeči, dermatoložka Monika Arenbergerová nebo sportovní diplomatka Jana Havrdová. A opravdu pozná kardiolog zlomené srdce? Představte si, že ano. Jak a proč se dozvíte ve stejnojmenné knížce, která vznikla i díky webu Proženy.cz a podcastu MUDr.ování.

Načítám